Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 01:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2016, 18:49 
Ekspert
Ekspert

teksanski napisał(a):
Acha więc jak możemy zlikwidować ten dolny czopek ? czy jeśli przytniemy te latorośle np na 1 pączek a następnie wyłamiemy to co się z nich rozwinie to będzie to to samo jak wycięcie na gładko i może się także zaczopować ?
Nie, nie to samo. Tak jak piszesz należy właśnie zrobić, pozostawiony czopek regularnie pozbawiany latorośli i wilków - zasuszy się, a wokół niego na grubiejącym pniu wytworzy się odpowiednia warstwa łyka i kory.
teksanski napisał(a):
Mam Winorośl po pierwszym roku w gruncie którą puściłem na 2 latorośle a teraz ( na wiosnę) chcę jedna wyciąć na gładko a drugą na 2 oczka .To mam na gładką usunąć tą co jest wyżej ? a dolną zostawić aby uniknąć zaczopowania ?
Generalnie tak jak piszesz należy postępować. Znalazłem taki filmik w sieci: formowanie młodego krzewu. Autor na innych swoich filmikach pokazuje cięcie wielu form winorośli w ogródku przydomowym, wszystko "zgodnie ze sztuką".

PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 21:04 
przedszkolak
przedszkolak

Jeszcze o czopowaniu
Wnioskowanie przez indukcje.
W świecie roślin winorośl nie wydaje się być czymś wyjątkowym. Jeżeli nie słyszeliśmy nic (ja przynajmniej nie słyszałem) o czopowaniu w drzewach czy krzewach owocowych (które również się tnie) to nie ma podstaw zakładać że z winoroślą może być inaczej.

Pozdrawiam - Kazik

PostNapisane: sobota, 16 września 2017, 07:57 
Ekspert
Ekspert

Uniwersalną formą, którą można wykorzystać do budowy krzewów różnych rozmiarów i kształtów jest ramię stałe (sznur), z rozmieszczonymi na nim węzłami krzewienia. Taki sznur jest szczególnie polecany dla odmian deserowych. Jak dojść do takiej formy i jak ją ciąć prezentuję w tych dwóch filmach. Filmy przedstawiają pierwsze 5 (ew 4 lata) wyprowadzania sznura z węzłami krzewienia.
Część I https://youtu.be/sVQWIxx6Tzc
Część II https://youtu.be/L2IUBz-LGAg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1