Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 15:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2016, 07:02 
przedszkolak
przedszkolak

Wcale się nie palę do wyłamywania niczego już. Chciałem tylko się dowiedzieć co powinno zostać a co nie, jak już na to czas nadejdzie.
Dziękuję, już teraz wiem konkretnie :)

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 18:48 
Ekspert
Ekspert

Odgrzewam, bo jesień u niektórych to czas cięcia. Przyznam, że nie jestem zwolennikiem tej teorii o możliwym zaczopowaniu, ale trochę się jednak zastanawiam i myślę, że chaotyczne cięcie pewnie nie pozostaje bez wpływu na przepływy w drewnie. Z drugiej strony wyprowadzanie stałych ramion, sznurów czy jak je tam zwał, na których mają być czopy, z uwagi na częste demolowanie krzewów przez przymrozki, sprawia kłopoty. Zastanawiałem się nad jakimś złotym środkiem i przyszło mi do głowy że bardzo popularnego dla deserówek Royata optymalnie byłoby wyprowadzać dwuetapowo. Opisałem to szerzej na blogu i poddaję pod dyskusję http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... zanie.html

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:26 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Odgrzewam, bo jesień u niektórych to czas cięcia. Przyznam, że nie jestem zwolennikiem tej teorii o możliwym zaczopowaniu, ale trochę się jednak zastanawiam i myślę, że chaotyczne cięcie pewnie nie pozostaje bez wpływu na przepływy w drewnie.....l
I słusznie. Przy formach Royat, Casenave, Głowa, Gobelet nie przestrzeganie wyprowadzania nowych ogniw owocujących u nasady pnia, powoduje coroczne ich wydłużanie, co w konsekwencji odbija się na słabym wzroście, plonowaniu i dojrzewaniu, co powoduje degenerację, starzenie krzewu i skracanie żywotności. Poniżej 29 letnia Głowa utrzymana w niezmiennej formie mimo uszkodzeń kilkakrotnymi przymrozkami.http://i66.tinypic.com/2elw3yf.jpg

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:00 
mistrz
mistrz

Nie chciałbym wywoływać burzy z tym cięciem winorośli w systemie Royat, tym bardziej, że sam tak samo robię jak Ty i jest to przez ciebie bardzo poprawnie opisane, jeżeli nie określić tego, że pięknie napisane i zobrazowane. Nic tutaj nie można zarzucić Twoim materiałom tylko przyklasnąć. Chciałbym tylko uzupełnić to co napisałeś. Sprawa polega moim zdaniem, na tym, że nie każda odmiana nadaje się do formowania krzaka cięciem bardzo krótkim. Od dawna o tym mówię i zwracam uwagę na to, że każda odmiana potrzebuje swojego cięcia: w tym dużo odmian rzeczywiście potrzebuje lub toleruje cięcie bardzo krótkie i wówczas można się tylko zastanawiać co jest lepsze Royat czy formowanie na głowę -tutaj słusznie preferujesz Royat, chociaż podejrzewam, że zaraz odezwą się głosy inne, które też nie są pozbawione sensu. Niektóre odmiany tolerują cięcie bardzo krótkie i krótkie. Niektóre odmiany potrzebują cięcie średnie i długie a niektóre np. bardzo długie no i wówczas Royat dla takich odmian jest nieszczęściem. Dla tych odmian wymyślono właśnie Guyot i Casenove`a. O tym była mowa już nie jeden raz na forum. Może ja nie będę pisał więcej o rodzajach cięcia tylko wymienię jakie cięcie stosuję do swoich odmian:
Cięcie bardzo krótkie i krótkie to: Lancelot, Biały KoKł, FVR-7-9, Kiszmisz Zaporowski, Arocznyj, Andriusza, Agat Doński, Kristaly, Nero, Bianka,
Bażena , Nadiożnyj,
Cięcie średnie to: Nadieżda AZOS, Katherina, Piesnia, Pamięci chirurga, PRD-05-75, Różowe cudo, Saszienka Leonowa, Vilard, Wostorg,
Prieobrażenie,
Cięcie długie to: Venus, Gałahad, Monarch Pawłowskiego,
Cięcie bardzo długie to: Arkadia, Iza Zaliwska, Gołubok, Taja.
Długość łozy a więc i rodzaj cięcia podane są w charakterystykach odmiany i oznacza zalecaną ilość oczek płodnych na łozie dla danej odmiany. Uwaga: Nie mylić tego parametru z ilością oczek płodnych na 1m2 gruntu podawanego w niektórych charakterystykach.

Ostatnio edytowano wtorek, 29 listopada 2016, 21:02 przez trestan48, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:01 
Kiper
Kiper

Prowadzę Nadieżdę Azos sznurem skośnym na którym zostawiam 5-6 łóz po 5-6 oczek na każdej łozie. Na wiosnę po ruszeniu zielonego zostawiam 10 latorośli na owocowanie a resztę usuwam. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie wybijają mi pąki u nasady potrzebne/przydatne do owocowania w przyszłym roku. Krzew ma 4 lata i już musiałem tej jesieni odnowić całe ramię bo czopy bardzo się powydłużały. Macie podobne problemy z tą odmianą?

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:29 
Kiper
Kiper

Zbyszku głowa ma pień 20-25 cm. trestan48, głowę tylko przytoczyłem dla przykładu, że jak ważne jest utrzymanie poprawnego cięcia i niezmienionej formy dla odmian tolerujących krótkie cięcie. Nie ważne jaką formę stosuje się w uprawie odmian wymagających długiego cięcia, tylko wymagane jest trzymanie w ryzach krzewów w niezmienionej formie przez długie, długie lata. Wiadomo, że co roku wydłużają się tak zwane sęczki na każdej formie, które należy bezwzględnie likwidować tworząc nowe ogniwa. Dotyczy to szczególnie Royat, Casenave, Sylvoz itd.
Royat: http://i41.tinypic.com/2hdbcc5.jpg Już nie prowadzę w tych formach, ale być może zastosuję Sylvoz na odmianie Dublianskij, bo ma małe grona i nie jest zbytnio plenny w/g oceny mojego kolegi z Piaseczna.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:35 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Poniżej 29 letnia Głowa utrzymana w niezmiennej formie mimo uszkodzeń kilkakrotnymi przymrozkami.http://i66.tinypic.com/2elw3yf.jpg
Wspaniale coś takiego zobaczyć w Polsce. Głowa jest chyba najtrudniejsza do prowadzenia. Gratuluję.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:53 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
...Głowa jest chyba najtrudniejsza do prowadzenia....
Otóż nie, jest bardzo łatwa w utrzymaniu i prowadzeniu, podobnie jak jednoramienny Guyot.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:15 
Kiper
Kiper

Zdjęcie gronkowca obaliło teorię czopowania :clap:

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:17 
Kiper
Kiper

Frank1 napisał(a):
Prowadzę Nadieżdę Azos sznurem skośnym na którym zostawiam 5-6 łóz po 5-6 oczek na każdej łozie.... Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie wybijają mi pąki u nasady potrzebne/przydatne do owocowania w przyszłym roku.....
Do nie wybijania pędów u nasady pnia przyczynia się nadmierne owocowanie, szczególnie młodych krzewów, a po przymrozkach czy gradobiciach odbudowa formy znowu odwleka się na 2-3 lata. Bezpiecznie jest przejść na jednoramienny Guyot.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:21 
Kiper
Kiper

gronkowiec napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Prowadzę Nadieżdę Azos sznurem skośnym na którym zostawiam 5-6 łóz po 5-6 oczek na każdej łozie.... Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie wybijają mi pąki u nasady potrzebne/przydatne do owocowania w przyszłym roku.....
Do nie wybijania pędów u nasady pnia przyczynia się nadmierne owocowanie, szczególnie młodych krzewów, a po przymrozkach czy gradobiciach odbudowa formy znowu odwleka się na 2-3 lata. Bezpiecznie jest przejść na jednoramienny Guyot.

Proponujesz jednoramienny Guyot dla Nadieżdy Azos?

PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 07:31 
Kiper
Kiper

Frank1 napisał(a):
Proponujesz jednoramienny Guyot dla Nadieżdy Azos?
Nie ma żadnych przeciwwskazań :P a przy okazji zobaczysz czy odmiana owocuje również z pierwszych oczek u nasady łozy.
zbyszekB napisał(a):
Zdzisławie, czy na tym zdjęciu to korzeń przypowierzchniowy i nie przemarza ?
To nie są korzenie tylko resztki pociętej łozy. Do zdjęcia zostawiłem bałagan :oops:

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 08:32 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
@Frank1 napisałeś głupotę. Zdjęcie jest przykładem prawidłowego cięcia przez prawie 30 lat.

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 09:17 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Frank1 napisał(a):
@Frank1 napisałeś głupotę. Zdjęcie jest przykładem prawidłowego cięcia przez prawie 30 lat.

Jestem odmiennego zdania. Zrobił bardzo trafne spostrzeżenie. Taka stara forma głowy to jeden wielki węzeł krzewienia na którym jest (było) już dziesiątki, jak nie setki czopów. Nie da się przy czymś takim zachować tej głównej zasady "antyczopującej", że czopy wyprowadzamy ciągle po tej samej stronie łozy. Zgodnie z poglądem o czopowaniu taka głowa już dawno powinna być zatkana na amen, a nie jest i jak widać dobrze się ma.

PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 11:49 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
Frank1 napisał(a):

Dobrze, że w końcu zmieniłeś zdanie co do czopowania :clap:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1