Nie chciałbym wywoływać burzy z tym cięciem winorośli w systemie Royat, tym bardziej, że sam tak samo robię jak Ty i jest to przez ciebie bardzo poprawnie opisane, jeżeli nie określić tego, że pięknie napisane i zobrazowane. Nic tutaj nie można zarzucić Twoim materiałom tylko przyklasnąć. Chciałbym tylko uzupełnić to co napisałeś. Sprawa polega moim zdaniem, na tym, że nie każda odmiana nadaje się do formowania krzaka cięciem bardzo krótkim. Od dawna o tym mówię i zwracam uwagę na to, że każda odmiana potrzebuje swojego cięcia: w tym dużo odmian rzeczywiście potrzebuje lub toleruje cięcie bardzo krótkie i wówczas można się tylko zastanawiać co jest lepsze Royat czy formowanie na głowę -tutaj słusznie preferujesz Royat, chociaż podejrzewam, że zaraz odezwą się głosy inne, które też nie są pozbawione sensu. Niektóre odmiany tolerują cięcie bardzo krótkie i krótkie. Niektóre odmiany potrzebują cięcie średnie i długie a niektóre np. bardzo długie no i wówczas Royat dla takich odmian jest nieszczęściem. Dla tych odmian wymyślono właśnie Guyot i Casenove`a. O tym była mowa już nie jeden raz na forum. Może ja nie będę pisał więcej o rodzajach cięcia tylko wymienię jakie cięcie stosuję do swoich odmian: Cięcie bardzo krótkie i krótkie to: Lancelot, Biały KoKł, FVR-7-9, Kiszmisz Zaporowski, Arocznyj, Andriusza, Agat Doński, Kristaly, Nero, Bianka, Bażena , Nadiożnyj, Cięcie średnie to: Nadieżda AZOS, Katherina, Piesnia, Pamięci chirurga, PRD-05-75, Różowe cudo, Saszienka Leonowa, Vilard, Wostorg, Prieobrażenie, Cięcie długie to: Venus, Gałahad, Monarch Pawłowskiego, Cięcie bardzo długie to: Arkadia, Iza Zaliwska, Gołubok, Taja. Długość łozy a więc i rodzaj cięcia podane są w charakterystykach odmiany i oznacza zalecaną ilość oczek płodnych na łozie dla danej odmiany. Uwaga: Nie mylić tego parametru z ilością oczek płodnych na 1m2 gruntu podawanego w niektórych charakterystykach.
Ostatnio edytowano wtorek, 29 listopada 2016, 21:02 przez trestan48, łącznie edytowano 1 raz
|