Teraz jest piątek, 23 maja 2025, 22:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 18:25 
Kiper
Kiper

Według mnie powinno się to miejsce drutem zkręcić , bo sznurek albo taśma jest za słaba a cięcie klinowe nigdy nie uda się zrobić 100 %pasujące. Ja chcę też tak zrobić i jeszcze w dodatku oczkowe wcięcie też.
Jest pasta do ran drzew , jak przyzchnie to zrobi się skorupa i soków nie przepuści.

PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2015, 22:26 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
Wątek ten mnie bardzo zaciekawił, tym bardziej, że nikt nie zwrócił w nim uwagi na poniższą sprawę.
Przy szczepieniu bardzo ważne jest, aby zraz w podkładkę był włożony w ten sposób, aby kora co najmniej z jednej strony podkładki i zraza się stykała (niezależnie od sposobu szczepienia). Jeśli zraz ma mniejszą średnicę, wówczas musi być być dosunięty do brzegu podkładki. Oczywiście najlepiej jest, jeśli średnica podkładki i zraza są jednakowe - w takim przypadku szczepienie "omegą" jest jak najbardziej właściwe, kora zraza i podkładki w tym przypadku praktycznie styka się na całym obwodzie.
Może w tym występuje problem, że zraz z podkładką nie ma styku poprzez korę. Może stąd są Wasze niepowodzenia przy szczepieniach.

Bogusław

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 13:24 
mistrz
mistrz

Przymierzam się do szczepienia tą metodą w okolicy 10 kwietnia. Proszę o porady i uwagi:

1. ścięcie pnia pod oryginalnym szczepieniem, żeby drewno należało do podkładki.
2. zaostrzone patyki moczę w wodzie z pędami wierzby (czy dosypać ukorzeniacz AB? można go tak w ogóle użyć?)
3. sztobry wkładam jak na filmie, tak żeby kora sztobra i podkładki miała miejsce styku
3. w szczelinę pomiędzy sztobry wkładam, no właśnie co:
-namoczony papier?
-maść, ale jaką?
4. zabezpieczam miejsce szczepienia taśmą, sznurkiem jeśli trzeba
5. zasypuję ziemią, ewentualnie zmieszaną z torfem, ewentualnie warstwa namoczonej gliny
6. z braku terpentyny oczka zabezpieczam wazeliną techniczną - nada się?
7. trzymam kciuki za pogodę :D

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 13:37 
Kiper
Kiper

ad3 Ja nic nie dawalem a tylko bardzo szczelnie wszystko omotalem tasmą izolacyjną.
Gdzieś na filmiku widzialem papier toaletowy upychany w tą szparę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1