Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 16:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 12:18 
przedszkolak
przedszkolak

Nie wiem o co chodzi, ale u mnie na kilkadziesiąt podejść do szczepienia (głównie zdrewniałym w zielone) mam sukces praktycznie jedynie na jednym (naszczepienie Aleksy na Nowym Wostorgu Krasnym). A i tak obecnie po wykopaniu krzewu (2 lata od szczepienia) potrafi puścić soki ze zrostu... Inne naszczepienia albo nie startowały, albo po starcie nie zdrewniały, albo nawet zdrewniałe na kolejną wiosnę wypadły (miałem dwa takie przypadki). Bardzo mnie to zniechęciło i przekonało, że jednak lepiej na własnych korzeniach mieć odmianę, na której mi zależy. Coś muszę robić źle.

Wniosek (nie wiem, czy prawidłowy), ale jaki miałem, to jednak nie chciały startować amerykańce szczepione na viniferach, jak i odwrotnie też, czyli musi być jednak zgodność odmianowa. Z zazdrością patrzę na kilkuletnie krzewy, które potrafią "uciągnąć" kilka odmian (jak u Kapitana o ile pamiętam).

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 15:38 
Ekspert
Ekspert

Nie zniechęcaj się, próbuj w różnych konfiguracjach. To, że w zeszłym roku szczepienia trudno się przyjmowały to może być też kwestia przebiegu pogody. U mnie też było słabo. Przyjęły się i niestety słabo wyrosły tylko 3 zrazy (ale te najważniejsze :thumbup: ). Jeszcze nie zdjąłem zeszłorocznych opasek. Tu przykład jak jeden wygląda. Przetrwał zimę króciutki, ale coś z tego i tak będzie:

Załączniki:
Szczep Waliok2018.04.17.jpg
Szczep Waliok2018.04.17.jpg [ 52.35 KiB | Przeglądane 1112 razy ]

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 17:16 
Kiper
Kiper

RoyBatty napisał(a):
Nie wiem o co chodzi, ale u mnie na kilkadziesiąt podejść do szczepienia (głównie zdrewniałym w zielone) mam sukces praktycznie jedynie na jednym (naszczepienie Aleksy na Nowym Wostorgu Krasnym).

Aleksa (Biruinca x Wostorg) ,
Nowyj Wostorg Krasnyj (Oryginał x Wostorg)

Może to jest gwarantem sukcesu w szczepieniu?

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 19:31 
Kiper
Kiper

Sławek nie wiem jak inni ale ja chętnie bym zobaczył jakąś Twoją fotorelację z procederu szczepienia. Na ten rok mam 10 patyków gotowych do zabiegu - czekają w lodówce. Tamten rok niestety jest dla moich szczepień na zero. Widziałem już multum filmików z za wschodniej granicy tym niemniej może diabeł tkwi w szczegółach a Tobie jakoś to wychodzi.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 19:57 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Aleksa (Biruinca x Wostorg) ,
Nowyj Wostorg Krasnyj (Oryginał x Wostorg)
Może to jest gwarantem sukcesu w szczepieniu?
Nie wydaje mi się, że trzeba koniecznie szukać konotacji rodzinnych, żeby osiągnąć sukces w szczepieniu. Raczej warto popracować nad techniką, zwracać uwagę na warunki (zwłaszcza temperaturę) i redukować krzew-podkładkę. I koniecznie zakopać lub inaczej zabezpieczyć szczepienia na zimę przed mrozem. U mnie bardzo różne odmiany przyjęły się na odmianach o bardzo różnych rodzicach i odmiennym pochodzeniu np. Krasotka na Swensonie Red, 8 różnych odmian "wschodnich" na węgierskim Reformie, NN od Gronkowca oraz inna odmiana amerykańska na ukraińskim Agacie Dońskim, inna wschodnia na węgierskim Nero itd. Różni rodzice nie zablokowali sukcesu. Choć pewnie i biologia ma wpływ, bo zdarzają się "uparciuchy".
@wolq nie wiem czy moje nieporadne ruchy i tępe noże warto uwiecznić :oops: :lol: do tego szczepię pod koniec maja i do tego fotograf czy kamerzysta ze mnie marny. :?

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 20:03 
Kiper
Kiper

RoyBatty napisał(a):
Nie wiem o co chodzi, ale u mnie na kilkadziesiąt podejść do szczepienia (głównie zdrewniałym w zielone) mam sukces praktycznie jedynie na jednym (naszczepienie Aleksy na Nowym Wostorgu Krasnym).

sajko71 napisał(a):
Nie wydaje mi się, że trzeba koniecznie szukać konotacji rodzinnych, żeby osiągnąć sukces w szczepieniu. Raczej warto popracować nad techniką, zwracać uwagę na warunki (zwłaszcza temperaturę) i redukować krzew-podkładkę. U mnie bardzo różne odmiany przyjęły się na odmianach o bardzo różnych rodzicach i odmiennym pochodzeniu np. Krasotka na Swensonie Red, 8 różnych odmian "wschodnich" na Reformie, NN od Gronkowca oraz inna odmiana amerykańska na Agacie Dońskim, inna wschodnia na Nero itd. Choć pewnie i biologia ma wpływ, bo zdarzają się "uparciuchy".

Jeżeli szczepienia dokonywała ta sama osoba w tym samym czasie, a więc w takich samych warunkach pogodowych, a jednak jedne szczepienia się nie udały, a inne tak, można przyjąć, że czynniki takie jak temperatura, zdolności manualne nie są w tym przypadku decydujące, bo były identyczne. Pozostaje szukać innych przyczyn tego, że jedne szczepienia się przyjmuj a, inne nie. Może zgodność genetyczna sprawia, że nawet jakieś drobne niedociągnięcia podczas szczepienia nie przekreślają sukcesu. Napisałem więc, że sukcesu w szczepieniu tylko tej pary odmian może należy szukać w zgodności genetycznej - tylko tyle i dotyczyło to konkretnej sytuacji opisanej przez RoyBatty.
Bardzo dobrym i wdzięcznym materiałem do nauki szczepienia są drzewa owocowe (nie pestkowe). Na nich właśnie warto potrenować technikę. Łatwość przyjmowania się szczepień to dodatkowy bodziec i źródło satysfakcji.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 20:58 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Jeżeli szczepienia dokonywała ta sama osoba w tym samym czasie, a więc w takich samych warunkach pogodowych, a jednak jedne szczepienia się nie udały, a inne tak, można przyjąć, że czynniki takie jak temperatura, zdolności manualne nie są w tym przypadku decydujące, bo były identyczne. Pozostaje szukać innych przyczyn tego, że jedne szczepienia się przyjmuj a, inne nie.
Wydaje mi się, że nie jest aż tak identycznie, bo na jednym krzewie-podkładce często szczepię po kilka zrazów tej samej odmiany a jedne się przyjmują a inne nie. Niby ten sam czas i te same warunki, ale już różne jest umiejscowienie tych zrazów (szczepię na dużych krzewach), jedne bliżej muru, drugie bardziej na wietrze, wyżej, niżej, może źle niektóre przycięte, bo ręka zadrżała, może oczko było bardziej przesuszone itd. Pewnie o sukcesie decyduje wiele zależności a może nie. Nie czuję się kompetentny, żeby to rozwikłać. To raczej temat naukowy a ja jestem domorosły praktyk.
Może wreszcie odezwą się Ci "specjaliści" :wink: co jak na filmach biegną od krzewu do krzewu z nieumytym nożem, trzymają zrazy w buzi, zalepiają gliną, owijają "foliowym workiem" i odnoszą błyskotliwe sukcesy. :wink: Chętnie się dowiem czy w naszym klimacie można liczyć na liczne przyjęcia. Chętnie dam się przeszkolić. :wink:
GrapesEater napisał(a):
Może zgodność genetyczna sprawia, że nawet jakieś drobne niedociągnięcia podczas szczepienia nie przekreślają sukcesu.
Tu oczywiście zgoda.

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2018, 18:05 
przedszkolak
przedszkolak

Sajko71, pozostaje mi tylko bić ukłony i spoglądać naprawdę z podziwem. Przy próbach szczepienia starałem się dochować wszelkich reguł, jakie wyczytałem/wyooglądałem na filmach. Robię też notatki. Dbam o to, by mieć odpowiednią temperaturę (powyżej 10 stopni w nocy) przez kilka dni, krzewy podlewam, ze zrazów wyłażą soki. W zeszłym roku np. taki czas przypadł u mnie na 11.06. Najbardziej mi żal Kiszmisza Wieles, którego sztobry udało mi się w zeszłym roku zdobyć, wybił z oczka, dojechał do ok. 1,0-1,5 m, by na zimę kompletnie nie zdrewnieć i wypaść... Ani przyjęcia, ani materiału na pobranie na ten rok :(. A było to wybicie na jednym z 6 zrazów (tyle miałem oczek). Nic, uczyć się, uczyć :). A może to kwestia używania przeze mnie noża, którego klingi nie kuła dziewica przy blasku księżyca? ;-).

PS. Na jabłoni mam sukcesy, bo udało mi się naszczepić starą odmianę (antonówka śmietankowa - tzw. półtorafuntowa, bo tyle ważą jej owoce :) ), na której mi zależało, na dwóch drzewkach. Zrobiłem to na wzór winorośli - zdrewniałym w zielone :) :) :).

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2018, 19:47 
Ekspert
Ekspert

RoyBatty napisał(a):
Sajko71, pozostaje mi tylko bić ukłony i spoglądać naprawdę z podziwem.
:oops: Czasy feudalne i carskie minęły (choć nie jestem tego pewien),więc czołobitność sobie darujmy :oops: :lol: Sukcesy skromne a nie hurraoptymistyczne :wink: więc na "vinotuti militari" się nie kwalifikuję :lol:
RoyBatty napisał(a):
Przy próbach szczepienia starałem się dochować wszelkich reguł... krzewy podlewam, ze zrazów wyłażą soki.
A to ciekawe?... Tego nie dosłyszałem/nie doczytałem i krzewów nie podlewam. Ze zrazów też wychodzi delikatnie wilgoć. A to ciśnienie soków "nie wypycha" zrazów? :?: :?:
RoyBatty napisał(a):
Najbardziej mi żal Kiszmisza Wieles, którego sztobry udało mi się w zeszłym roku zdobyć, wybił z oczka, dojechał do ok. 1,0-1,5 m, by na zimę kompletnie nie zdrewnieć i wypaść... Ani przyjęcia, ani materiału na pobranie na ten rok :(. A było to wybicie na jednym z 6 zrazów (tyle miałem oczek)...
Kiszmisz Wieles też mi się nigdzie nie chciał przyjąć. Stawia opór i w tym roku będzie kolejna próba.

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2018, 20:34 
Kiper
Kiper

Weles też się poddaje szczepieniu. U mnie już owocują spore krzewy zaszczepione na Arocznym i Mołdowie. Zatem warto ponownie próbować.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2018, 20:42 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Weles też się poddaje szczepieniu. U mnie już owocują spore krzewy zaszczepione na Arocznym i Mołdowie. Zatem warto ponownie próbować.
No i takich konkretów oczekuję. Przekonałeś mnie :wink: Mój tegoroczny plan też dotyczy przeszczepienia Arocznego i teraz już wiem, że zestaw zrazów rozszerzę o Wielesa.

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2018, 22:15 
przedszkolak
przedszkolak

sajko71 napisał(a):
RoyBatty napisał(a):
Przy próbach szczepienia starałem się dochować wszelkich reguł... krzewy podlewam, ze zrazów wyłażą soki.
A to ciekawe?... Tego nie dosłyszałem/nie doczytałem i krzewów nie podlewam. Ze zrazów też wychodzi delikatnie wilgoć. A to ciśnienie soków "nie wypycha" zrazów? :?: :?:

Nie zauważyłem wypychania zrazów. Ten element podpatrzyłem na jakimś z rosyjsko języcznych filmów na ten temat na youtube - gość tam podlewał i rzeczywiście po kilku godzinach szczepił. Ja też tak robiłem (podlewałem po południu, pod wieczór lub w nocy szczepienie) i to ciekawe zjawisko - po naszczepieniu i owinięciu stretchem, od razu widać bąbelkowanie, a potem wypływ soków ze zrazu. Widać też, czy stretch jest szczelnie owinięty, czy też nie (jak pojawiają się na nim kropelki). Niemniej jednak to ja nie mam sukcesów...

sajko71 napisał(a):
Kiszmisz Wieles też mi się nigdzie nie chciał przyjąć. Stawia opór i w tym roku będzie kolejna próba.

Ja niestety mam przerwę - nie udało mi się kupić sztobrów Wielesa, więc będę próbował go pozyskać w przyszłym roku i być może podejmę tę próbę (o ile mi się poszczęści z ich zakupem). Słowa Krysa też są pocieszeniem dla mnie :).

Pozdrawiam,
Zygmunt.

PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2018, 21:45 
Ekspert
Ekspert

RoyBatty napisał(a):
...Ja też tak robiłem (podlewałem po południu, pod wieczór lub w nocy szczepienie) i to ciekawe zjawisko - po naszczepieniu i owinięciu stretchem, od razu widać bąbelkowanie, a potem wypływ soków ze zrazu. Widać też, czy stretch jest szczelnie owinięty, czy też nie (jak pojawiają się na nim kropelki). Niemniej jednak to ja nie mam sukcesów...
Ja jednak pozostanę przy swoim i nie będę nadal podlewał przed szczepieniem, bo jak piszesz "widać bąbelkowanie" i "czy stretch jest szczelnie owinięty" to napór soków wydaje mi się jednak zbyt duży. Trochę mi to wygląda na wulkanizację :wink: Ja nie owijam, żeby było szczelnie, ale (najpierw), żeby zraz dobrze przylegał do podkładki i(potem) żeby trochę osłonić napływ wody i brudu z zewnątrz na miejsce szczepienia (i przy okazji, żeby nie przesychało) a nie żeby uszczelnić przed wypływem soków z wewnątrz. Nigdy nie miewam żadnej wyciskającej się wilgoci w miejscu szczepienia, a jedynie łzę wilgoci na samej górze zraza, co sugeruje mi, że soki się przebijają (a może tylko parują).

PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2018, 22:55 
mistrz
mistrz

U mnie szczepienia zdrewniałym w zielone , sukces 25% . Przy paru zrazach na krzew daje najczęściej 90% sukcesu.
Ale próba niewielka 5 krzewów w tym 2 , podwójnie naszczepione.
Metoda i termin w zasadzie jak u sajko71.
Z może istotnych detali. Patyki trzymam cały czas w lodówce, dzień przed szczepienie moczę je w letniej wodzie (24h).
Całe szczepienie zabezpieczam dodatkowo taką mini szklarnią z foliówki .
Latorośl ucinam za 2 węzłem . Nacięcie na wprowadzenie zrazu dochodzi do węzła i go nacina , na 2-3 mm.

Załączniki:
IMG_20170529_200519315.jpg
IMG_20170529_200519315.jpg [ 128.29 KiB | Przeglądane 658 razy ]

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2018, 15:34 
czeladnik
czeladnik

Jak najczęściej szczepicie, przez stosowanie z nacięcie czy w klin? Czy okulizacja letnia jest możliwa?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1