Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2017, 06:44 
Kiper
Kiper

Gdzieś czytałem że najlepiej szczepić w początku pełni księżyca

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 00:08 
Ekspert
Ekspert

Jurek a jak ci powiem kiedy szczepilem w tamtym roku ro powiesz mi jaka to byla faza księżyca?
Szczepil bym tak sam o bo sie udało.
I zobaczymy ten rok ale fazy ksiezyca tez nie znam ,tylko datę.
Chyba ze Mirek pomoże bo on żeby nie powiedzieć ze z głową w chmurach,to trochę wyżej ma zainteresowania.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 05:51 
Ekspert
Ekspert

Przem. Prosisz i masz.
Pełnia kwietniowa 2017 już była
11 kwietnia.
Następne pełnie 2017:
10 maja
9 czerwca
9 lipca
7 sierpnia
6 września
5 października
4 listopada
3 grudnia

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 07:28 
Ekspert
Ekspert

Może kalendarz też coś pomoże http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-ogrodnika

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 13:56 
Ekspert
Ekspert

Bawią mnie kalendarze wskazujące niekorzystne czy korzystne dni do koszenia trawnika :crazy: i wskazywanie odpowiednich dni do zbierania owoców np. w kwietniu oraz wskazania oparte o znaki zodiaku opracowane wg starodawnych, błędnych założeń, że "ziemia jest płaska" a "gwiazdozbiory" przesuwają się ponad nami determinując życie człowieka. :crazy: Autorzy niech oczyszczą te kalendarze z wpływu prymitywnych zabobonów to zacznę działać we wskazanych terminach. :thumbdown: Ja będę szczepił (oczywiście specjalnie) w innym terminach niż pełnia księżyca a potem pokażę Wam efekty.
Już sprawdziłem moje największe sukcesy w szczepieniu i nie były one robione w pełni księżyca a przyjęły się prawie wszystkie (oprócz jednej upartej odmiany, na którą na razie nie mam sposobu :D ).

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 14:39 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
...[/u] (oprócz jednej upartej odmiany, na którą na razie nie mam sposobu :D ).

Zaszczep na początku pełni Księżyca :thumbup:

Astronomowie ( niestety tylko z pamięci bo nie mam źródła) robili badania statystyczne kwadr Księżyca czy korelują z różnymi warunkami pogodowych, sadzeniem roślin itp. itd. Nie wykryto, żadnych korelacji. Natomiast jeżeli ktoś w to wierzy to niczemu i nikomu to nie przeszkadza.

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 16:30 
Kiper
Kiper

Sławku - w pełni to za póżno. Księżyc musi przyciągać i "rosnąć", w dodatku temperatura też powinna przybierać, natomiast czy to na(ł)kowcy potwierdzili, tym się nie przejmuję

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 19:57 
Kiper
Kiper

wolq napisał(a):
Po ubiegłorocznych próbach szczepiennych zostało mi tyle z Isabelli.
Obrazek

Stopień przyjęć na 10 szczepień zero przyjętych. W tym sezonie będę walczył dalej w temacie. Zastanawiam się czy teraz cokolwiek przycinać czy zostawić cięcie na czerwcowe szczepienia.

Obrazek
Na tej odnodze po prawej stronie chciałem spróbować tego sposobu. Podpowie mi ktoś jaki termin jest na takie eksperymenty odpowiedni? Czy praktykował ktoś wiosną takie wszczepianie?

Sławku mógłbyś mi pomóc ze swoim doświadczeniem? Kiedy ewentualnie wg. Ciebie szczepić i jak (w którym miejscu).

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 20:14 
Kiper
Kiper

Próbowałem tym sposobem, jednak bez skutku - tutaj. Widać stary pień z nacięciem od góry. Na zdjęciu z lewej widać, że udało się dopiero zaszczepić na pędzie, który wyrósł od korzeni.

Obrazek

Na filmie wyraźnie facet mówi, że tym sposobem szczepi się na jesieni w okresie spoczynku krzewu.

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 20:41 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
Sławku mógłbyś mi pomóc ze swoim doświadczeniem? Kiedy ewentualnie wg. Ciebie szczepić i jak (w którym miejscu).
Muszę Cię rozczarować, bo ja nie znam się na takim sposobie szczepienia jak zaprezentowany w filmiku. Ja szczepię tylko i wyłącznie "zdrewniałe w zielone" i "zielone w zielone". Kiedyś już szczegółowo opisałem metodę TUTAJ.
Wprowadziłem z czasem do opisanej tam metody pewne zmiany:
-zamiast folii jak mam to używam medifilmu (ułatwia pracę i zwiększa ilość przyjęć) i nim zabezpieczam też górę zraza przed wyschnięciem,
-narzędzie wyparzam we wrzątku tylko na początku a potem właściwie tylko opłukuję w tej wodzie już ostudzonej,
-zdejmuję opaski tegoż medifilmu późną jesienią a nawet wiosną (bo są rozciągliwe).

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 21:07 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Ja będę szczepił (oczywiście specjalnie) w innym terminach niż pełnia księżyca a potem pokażę Wam efekty.

No i bardzo dobrze, według tych kalendarzy właśnie należy unikać pełni do szczepień.
Ja szczepię kiedy mam czas i uznam, że warunki stwarzają jakąś szansę na przyjęcie zrazu czy oczka, pełni jednak unikam. http://www.ekologiawogrodzie.pl/kalenda ... y-ksiezyca
cytat z linka
Cytuj:
W czasie pełni, do kt. zalicza się także dzień przed i dzień po dacie pełni, jest najlepsza pora na nawożenie i podlewanie roślin. Zabiegi pielęgnacyjne t. jak pielenie, zwalczanie chwastów i szkodników, okopywanie, przerzedzanie wschodzących roślin, nie zagrażają korzeniom. W czasie pełni Księżyca nie należy przeprowadzać cięcia drzew i krzewów oraz szczepień.

PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 11:20 
przedszkolak
przedszkolak

Próbowałem w zeszłym roku szczepień zdrewniałym w zielone. Na odmianach amerykańskich nie miałem przyjęć Vinifery. Na mieszańcach vinifery nie miałem przyjęć amerykańców. Dopiero potem wertowałem internet i dowiedziałem się, że na amerykańskich odmianach szczepimy amerykańskie, a na viniferze, mieszańce i vinifery. Chyba, że dysponujemy odpowiednimi podkładkami, na których się przyjmą krzyżowo.

Stąd pytanie:
- czy powyższe stwierdzenia są w Waszej opinii słuszne?
- komuś udało się zaszczepić np. betę lub inną płotowo-stodołową "polską" odmianę czymś wartościowym (viniferą)?

PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 13:20 
Ekspert
Ekspert

Próbuj i nie poddawaj się. Nie znam się na zgodności biologicznej ani na genach, ale szanse są.
Specjalnie próbuję z kilkoma odmianami na jednym krzewie, bo też myślę, że może "coś" nie pasować. Brak wiedzy w temacie nadrabiam wielością szczepionych odmian.
Na Agacie Dońskim przyjęły mi się: Centur, NN od Zdzisława, Dołgożdanyj. Ale dawniej nie powiodło się kilka prób z Saturnem i Krasieniem.
Swenson Red bronił się długo, ale w zeszłym roku przyjął naszczepioną Krasotkę.
Iza broniła się z 3 lata a teraz przyjęła Alladyna, Krasotkę, Elieganta S. (m.in. te dwie ostatnie odmiany uparcie nie chcą Galanta).
Reform nie przyjmował nic przez rok a w zeszłym przyjął aż 8 odmian ze wschodu (ciężko ogarnąć co to teraz będzie za "cudak" :lol: ). Jeszcze kilka innych mam udanych, ale tamte są raczej o bliższym pokrewieństwie.
Skuteczność przyjęć u mnie zwiększyła się wraz z wzrostem umiejętności, redukcją krzewów-podkładek, zwłaszcza nabyciem medifilmu i lepszym zwróceniem uwagi na warunki pogodowe i oczekiwaniem na wyższą temperaturę. Szczepię wcześniej opisaną metodą miedzy 25 maja a 10 czerwca. Poniżej Reform dziś:

PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 18:40 
Kiper
Kiper

Też mam takie cudaki w ogródku, fajna zabawa.Na niektórych po trzy odmiany tylko po to czy się uda. Regenta jasnego, Vestiwe, Pamiati Zuwariela i starą odmianę.
W tym roku od nowa, dostałem od kolegów dużo nowych sztobrów, dlatego życzę również przyjemnej zabawy.

PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 19:44 
Ekspert
Ekspert

Georg, trzeba to skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. U mnie w lodówce też różne Walioki, Wieliesy i Kameleony czekają na koniec maja. Dobrze, że nie jesteśmy chirurgami, bo ulicami by chodziły jakieś trzynożne cudaki :lol: To jakaś choroba!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1