Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 17:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 19:50 
Kiper
Kiper

U mnie już widać, że sporo szczepień nie przeżyło zimy. Może połowa daje nadzieje bo łoza jest zielona i niektóra płacze. Krzewy przed szczepieniem w zeszłym roku przyciąłem na maksa. Jak szczepienia się przyjęły to porosły nawet na 2-3m ale większość beznadziejnie zdrewniała, skrajnie na tylko 2-3 oczka. Wychodzi na to, że na wielu krzewach zabieg trzeba powtarzać i kolejny rok w plecy. Dobrze, że część niepotrzebnych krzewów wywaliłem i posadziłem nowe sadzonki bo te żyją wszystkie. W tunelu za to szczepienia przeżyły w 100%.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Ja szczepię gł. "zdrewniałe w zielone" i te mocniejsze przyrosty zdrewniały mi nawet z metr a te cieńsze kilka cm. W metodzie "zdrewniałe w zielone" i "zielone w zielone" trzeba szczepić blisko nasady latorośli w którą się wszczepiamy, bo drewnieje po kolei. Kiedyś wszczepiłem się z 5-7 cm od nasady latorośli (chcąc dostosować miejsce szczepienia do grubości zraza) i nie zdążyło zdrewnieć. Obecnie mniej się przejmuję grubością zraza, ale priorytet to bliskość nasady. Pryskam też z 2x ALKALIN KB+Si i 2x Wodorowęglanem potasu na zdrewnienie.

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 21:49 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
W metodzie "zdrewniałe w zielone" i "zielone w zielone" trzeba szczepić blisko nasady latorośli w którą się wszczepiamy, bo drewnieje po kolei.

Ja szczepiłem różnie. Jeśli 7cm od nasady to już za daleko no nie wiedziałem. U mnie najlepsze szczepienia z zeszłego roku w gruncie mają teraz łozę po przycięciu około 60-70cm. W tunelu to rosły i drewniały wzorowo, że nawet sztobry uciąłem.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 22:02 
Ekspert
Ekspert

U mnie najlepsze efekty przy południowej ścianie (foli nie mam), czyli wiele zależy od temperatury. Przy tej ścianie jak coś chcę podmienić to tylko przez szczepienie, bo uprawiam piętrowo, więc posadzone ciasno i wykopywać jest trudność. Rok temu ogołociłem Reforma i naszczepiłem kilkanaście zrazów 8 odmian i prawie wszystkie się przyjęły i na razie mają się dobrze. Wygląda na to, że będzie krzew "wielosmakowy" :D Tym zachęcony już mam sztobry ekstra odmian wykopane i załadowane do lodówki i pod koniec maja ruszam ze szczepieniem następnych dwóch krzewów na tej ścianie (już teraz są zredukowane pod to szczepienie).

PostNapisane: piątek, 31 marca 2017, 18:13 
Kiper
Kiper

https://www.olx.pl/oferta/tasma-elastyc ... 2b65213213
Nie wiem czy nie za szeroka. Prawdopodobnie nadawala by sie do szczepien. Moze tez byc do podwiazywania drzewek owocowych. Zaleta - cena za 65m.
To nie moje ogloszenie.

PostNapisane: sobota, 1 kwietnia 2017, 22:14 
Ekspert
Ekspert

https://www.facebook.com/groups/1645122 ... 812768446/

A tutaj moje efekty zeszłoroczne.
Późniejsze fotki ze stanem rozwoju będę umieszczał w podlinkowanym poście z grupy.
Dla mnie wygodniej i chyba lżej dla forum i bez wykupywania fotosika.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 07:45 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
U mnie już widać, że sporo szczepień nie przeżyło zimy. Może połowa daje nadzieje bo łoza jest zielona i niektóra płacze. Krzewy przed szczepieniem w zeszłym roku przyciąłem na maksa. Jak szczepienia się przyjęły to porosły nawet na 2-3m ale większość beznadziejnie zdrewniała, skrajnie na tylko 2-3 oczka. Wychodzi na to, że na wielu krzewach zabieg trzeba powtarzać i kolejny rok w plecy. Dobrze, że część niepotrzebnych krzewów wywaliłem i posadziłem nowe sadzonki bo te żyją wszystkie. W tunelu za to szczepienia przeżyły w 100%.

Podobne zjawisko, ale z tym się liczyłem bo zostawiłem i starą odmianę też. W tym roku jeszcze raz spróbuję, ale dla przezorności i tak nowe odmiany posadziłem.
Pozdrawiam serdecznie.
Georg

PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 10:36 
Ekspert
Ekspert

U mnie szczepienia "mają przymus" :D są pod dużą, moją "presją", bo głównie szczepię na pniach 3,5-4 m, a nowe odmiany potrzebowałyby z 4-5 lat, żeby tą wysokość osiągnąć. Wczoraj cały dzień spawałem stelaż miedzy budynkami, będzie "zielony dach" a że pnie osiągnęły oczekiwaną wysokość i wypełniły już część przestrzeni to mam nadzieję na "wielokolorowość" właśnie dzięki przyjętym szczepieniom.

PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 14:58 
Ekspert
Ekspert

Tak czytam o tych Waszych sukcesach w szczepieniu winrośli i postanowiłem sam spróbować w tym roku. W tym celu kupiłem sekator do szczepień, który ma wymienne ostrza w kształcie V i omega. Kiedyś z dobrym skutkiem szczepiłem czereśnie, jabłonie i grusze, ale do winorośli jakoś nie miałem podejścia, ale chyba czas spróbować. Tym bardziej że z sekatorem otrzymałem taką specjalną taśmę do zabezpieczenia miejsca szczepienia. Pacjentem będzie Rusboł, a dawcą organów różne wielkoowocowe deserówki jakie mam. O wynikach napisze w swoim czasie.

PostNapisane: wtorek, 4 kwietnia 2017, 17:20 
nowicjusz
nowicjusz

cześć
Czy przy szczepieniu "zdrewniałym w zdrewniałe " należy moczyć zraz w wodzie tak jak przy ukorzenianiu?.
Robert

PostNapisane: wtorek, 4 kwietnia 2017, 22:29 
Ekspert
Ekspert

Ja nie moczyłem szły bezpośrednio z krzewu na krzew. Jla masz sztobry dołowane to umij dokładnie i dopiero tnij i szep .

-- wtorek, 4 kwietnia 2017, 22:29 --

lantan napisał(a):
Tak czytam o tych Waszych sukcesach w szczepieniu winrośli i postanowiłem sam spróbować w tym roku. W tym celu kupiłem sekator do szczepień, który ma wymienne ostrza w kształcie V i omega. Kiedyś z dobrym skutkiem szczepiłem czereśnie, jabłonie i grusze, ale do winorośli jakoś nie miałem podejścia, ale chyba czas spróbować. Tym bardziej że z sekatorem otrzymałem taką specjalną taśmę do zabezpieczenia miejsca szczepienia. Pacjentem będzie Rusboł, a dawcą organów różne wielkoowocowe deserówki jakie mam. O wynikach napisze w swoim czasie.

A ja mam do odsprzedania taki sekator pisalem o tym w tem. zakupy cena do dogadania ostrze nowe jak ktos coś.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 19:38 
Kiper
Kiper

Panie i Panowie chyba mamy dobry rok na szczepienia. Może to ze względu na dużą wilgotność, a może dzięki Opatrzności, bo ja to już nie wiem, kiedy szczepienia się udają, a kiedy nie.
Po paru latach nieudanych prób, w tym roku wszystko co zaszczepiłem wypuszcza pąki. Winorośla jeszcze czekają. bo chce zaszczepić zdrewniałym w zielone, ale jabłonie, porzeczki, agrest już widać, że chcą wspólpracować.
Liczę, że i moje Izy Zaliwskie uda mi się przetransformować, w coś co nie przyciąga tak os.

PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 20:14 
Ekspert
Ekspert

Ja też potwierdzam, to dobry rok dla szczepień, bo na czereśni na 10 zrazów, mam 10 przyjęć, na gruszy tylko 2, ale reszta była robiona w pośpiechu i trochę niechlujnie, więc się nie dziwię, ze efekty marne. Ale na jabłoni jest super, bo 8 zrazów z 10 się przyjęło. Dodam, że te szczepienia robiłem ostrym jak brzytwa nożem. Ale teraz zakupiłem specjalny sekator do szczepień, który ma ostrza w kształcie V i omega. Więc popróbuję na winorośli, pewnie w czerwcu. Mam pytanie do kolegów, czy te ostrza w sekatorze przed szczepieniem dobrze by było czymś zdezynfekować, odkazić, a jeśli tak to czym?

PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 21:22 
czeladnik
czeladnik

lantan napisał(a):
dobrze by było czymś zdezynfekować, odkazić, a jeśli tak to czym?

Spirytusem. Wystarczy denaturowanym.

PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 22:33 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Pepik, no to będzie próba na winoroślach, a co i jak wyjdzie to napiszę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1