Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 14:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2012, 14:34 
Kiper
Kiper

pepik napisał(a):
Misza napisał(a):
Po zaszczepieniu patyk jest wkładany do jakiegoś roztworu. Ktoś dosłyszał co tam jest w tym słoiku?

To nic więcej i nic mniej jak tylko płynny stymulator do ukorzeniania. Sam to z sukcesem wypróbowałem, tylko że moczyłem miejsce szczepienia jeszcze przed złączeniem.
Oczywiście, że oni mają jakąś swoją domową mieszaninę. Na pewno będzie recept gdzieś na ich stronach.

Witaj Pepik,
a ten u RM nie jest płynny tylko "glutowaty".Może znasz nazwę handlową tego środka?
http://roman-mysliwiec.pl/wp-content/ga ... two/02.jpg
Chyba zrazy są przed szczepieniem w tym zanurzane a może dozuje to maszynka do szczepienia ? Identyczny z konsystencji jest używany w niemieckich szkółkach.

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 22:35 
czeladnik
czeladnik

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Witaj Pepik,
a ten u RM nie jest płynny tylko "glutowaty".Może znasz nazwę handlową tego środka?

Niestety nie znam i wątpię, że taki środek istnieje. W zeszłym tygodniu pobawiłem się szczepieniem i wszystkie (20) zrazy namoczyłem do ukorzeniacza. Jeżeli coś z tego wyjdzie, to wrzucę to tutaj. Na razie jest spokój. :oops:

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2012, 23:26 
Kiper
Kiper

Ładnie jest pokazane na zdjęciach i opisane od Rebschule Antes. Enzymu używają do połączenia i nawet
do wosku.Dla normalnego śmiertelnika nie do kupienia,pytałem w handlu fachowym na zamówieniem dla
szkółek duże ilości.W fach handlu powiedział mi że mam się z jakąś szkółką z kontaktować może mi troszeczkę
odstąpi,a nie z sprzeda bo on z tego nie ma interesu.

PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2012, 06:52 
Kiper
Kiper

Tak , tak to jest to popatrz jak tam mokro po zrazami no i ten "glut " co się przy maszynce nazbierał. A może zrobimy wspólny zakup ?

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 14:50 
mistrz
mistrz

Koleżanki i koledzy szczepiący czy możecie mnie poratować sadzonką podkładki Borner i 3309C (Couderc) ? Oczywiscie zapłacę, kontakt na priv :)

PostNapisane: sobota, 7 lipca 2012, 23:31 
mistrz
mistrz

Nie szczepi nikt w tym roku?
A może pochwalicie się tym, co wyrosło z zeszłorocznych szczepień?

Ja chyba będę miał jakieś szczątkowe grono lub dwa, na zaszczepionych w zeszłym roku pędach.
Jak zrobię fotki , to wkleję.

A wczoraj zaszczepiłem V25/20 na dwóch pędach Bety.
Wiem, że późno i może nie zdrewnieć, ale czekałem żeby urosły przyszłe zrazy i pędy podkładki.
Zresztą pogoda też nie sprzyjała, ale stwierdziłem że lepszej w najbliższym czasie raczej nie będzie.

PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2012, 15:02 
Ekspert
Ekspert

Nie szczepiłam w tym roku. Pogoda w czerwcu nie sprzyjała i czasu brak. Jeszcze parę innych rzeczy się skumulowało...
Teraz to patyki odłożone do szczepienia zdrewniałym w zielone muszę z lodówki wywalić, albo wsadzić do wazonu i sprawdzić, jak pąki od przetrwały tak długi czas przechowywania. :lol:

PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2012, 20:05 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Nie szczepiłam w tym roku. Pogoda w czerwcu nie sprzyjała i czasu brak. Jeszcze parę innych rzeczy się skumulowało...
Teraz to patyki odłożone do szczepienia zdrewniałym w zielone muszę z lodówki wywalić, albo wsadzić do wazonu i sprawdzić, jak pąki od przetrwały tak długi czas przechowywania.

A nie chcesz zielonym w zielone zaszczepić? Chyba, że nie masz zrazu skąd pobrać... ?
Zresztą, skoro masz wywalić zdrewniałe zrazy, to spróbuj je zaszczepić. I tak nic nie tracisz 8), najwyżej się nie przyjmą.
Ja bym tylko nie obcinał od razu całego krzewu podkładki. Obciąłbym go dopiero gdyby było widać, że zraz się przyjął.

PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2012, 21:49 
Ekspert
Ekspert

Dobrze gadasz, ale nawet na to nie znajdę czasu. Priorytetem jest oprysk prewencyjny (który powinnam była wykonać conajmniej tydzień temu) i odchwaszczenie, bo za kilka dni wyjeżdżamy na urlop.
Jak się ma młodego, który łapie szkarlatyny i inne dziadostwa, to winorośl i ogródek muszą sobie same radzić :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2012, 20:50 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Jak się ma młodego, który łapie szkarlatyny i inne dziadostwa, to winorośl i ogródek muszą sobie same radzić

No tak, taka latorośl wymaga zdecydowanie więcej opieki :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2012, 21:00 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
Nie szczepi nikt w tym roku?

Ja szczepiłem. Plan był taki: Dorsa i Bolero na Iliczewskim, zielonym w zielone. Przed zimą ściąłem Iliczewskiego przy samej ziemi. Na początku maja wybiły wilki, niestety przymrozek skosił je 18 maja doszczętnie, Bolero i Dorsę też. Wybiły następne wilki, niestety w połowie czerwca nie wszystkie były wystarczająco twarde na szczepienie. Bolero i Dorsa były jeszcze bardziej spóźnione i nie nadawały się na zrazy. Postanowiłem ratować się PNP i Dornfelderem od Nikodema. Ściąłem wilki iliczewskiego możliwie nisko, żeby były jak najtwardsze. Szczepiłem standardowo w szparę. Do owijania miejsca szczepienia użyłem parafilmu - jak się okazało doskonale się do tego nadaje - żadnych wycieków, doskonale elastyczny. Miałem sporo szczęścia do pogody - temp. prawie nie spadała w dzień poniżej 25 st., w nocy powyżej 15. Na 30 szczepień na razie padły tylko 4. Większość nabrała już wigoru, kilka dopiero rusza.

Załączniki:
Dornfelder_iliczewskij.jpg [91.83 KiB]
Pobrane 4 razy
PNP_iliczewskij.jpg [117.96 KiB]
Pobrane 4 razy

PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2012, 07:46 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Do owijania miejsca szczepienia użyłem parafilmu - jak się okazało doskonale się do tego nadaje - żadnych wycieków, doskonale elastyczny.

Tylko trochę drogowaty :cry:

PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2012, 08:18 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
Misza napisał(a):
Do owijania miejsca szczepienia użyłem parafilmu - jak się okazało doskonale się do tego nadaje - żadnych wycieków, doskonale elastyczny.

Tylko trochę drogowaty :cry:

Jak się kupuje i to całą rolkę to tak. Ja na szczęście nie musiałem :wink:

PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2012, 22:35 
nowicjusz
nowicjusz

To mój eksperymentalnie zaoczkowany pąk Regenta. Oczkowałem 26.05 na mojej labrusce (prawdopodobnie Alwood) metodą na przystawkę. Oczko Regenta pobrałem ze sztobra zakupionego w styczniu od forumowicza. Do maja leżał w lodówce owinięty w folię spożywczą. Razem z nim zaoczkowałem jeszcze dwa pąki Ronda ale z nich niestety do tej pory nic nie wyszło, choć na początku trochę nabrzmiewały.
Nie wiem czy oczko już się trwale połączyło i czy można już zdejmować folię?

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 11 lipca 2012, 13:42 
czeladnik
czeladnik

MiM napisał(a):
Nie wiem czy oczko już się trwale połączyło i czy można już zdejmować folię?

Nie zdejmuj i wytnij resztę zielonego. Bo jeszcze nic nie jest wygrane.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1