Zima się zbliża więc trochę więcej czasu. Chciałem przedstawić wyniki moich pierwszych prób z szczepieniem.
Wszytko wykonywane jako zielone w zielone. Bezpośrednio po pobraniu szczepki były przycinane, miały zredukowanie liście do ok 30-40% ich powierzchni. Po założeniu w nacięcie owijane folią strecz.
Próby wykonywałem łącznie na czterech krzewach :
1. Cascade bez redukcji korony i owocowania-3 szczepki Gałbena Nou
2. Nero bez redukcji korony i owocowania- 3 szczepki Kiszmir Zap
3. Jubilej-70 zredukowane łozy z dwóch do jednej, 2 szczepki Liwi
4. Tp-25 wszystko co zielone wycięte, zostawione knotki pod szczepienie- szczepione 4 Pieśnia, 2 Liwia-słabe, 2 Kiszmir Zap- słabe.
Na krzewach 1 i 2 brak pozytywnego skutku-jednak nie da się jednocześnie mieć owocowania i szczepić nowej odmiany(krzewy praktycznie nie były redukowane i para poszła w rosnące latorośle i owoce a nie na zrosty).
Na krzewie 3 jedna z szczepek przyjęła się i nawet urosła na ok 70 cm jednak zbyt cienka, dodatkowo rzekomy niszcząc liście uniemożliwił zdrewnienie.
Na Tp-25 wyszło chyba najlepiej.
Ładne grube szczepki Pieśni w ilości 3 na 4 przyjęły się i po wybiciu pąków zimowych wyrosły na 50-90cm, na jesieni wspomagane opryskiem potasu i ogławianie ładnie zdrewniały (Pieśnia ogólnie dość dobrze drewnieje).
Przyjęła się też i jedna Liwia która również zdrewniała ale jest słabsza.
Ogólnie jak szczepić to krzew musi być konkretnie ogłowiony tak by cala energia szła na zrost i pobudzenie pąka zimowego.
Ważne jest tez by robić to w miarę wcześnie ale jednocześnie w wysokiej temperaturze (akurat mi się udało bo po szczepieniu było całkiem ciepło).
Poniżej zdjęcia
Załącznik:
Komentarz: Szczepki Piesni
Piesnia_1.jpg [ 30.88 KiB | Przeglądane 2102 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Cały krzew Tp-25
Szczepienia_1.jpg [ 62.61 KiB | Przeglądane 2102 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Jesienne efekty
piesnia_2.jpg [ 56.41 KiB | Przeglądane 2102 razy ]
Cały krzew przyszpiliłem i okryłem ziemią.
Ciekaw jestem czy pąki na łozach są płodne, a jeśli tak to w przyszły roku powinno być owocowanie.
W przyszły roku próby z szczepieniem zdrewniałe w zielone.
Pozdrawiam Andrzej