Teraz jest wtorek, 21 października 2025, 04:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2024, 20:00 
Kiper
Kiper

OK, to jeszcze wracam z pytaniem: przed ruszeniem soków, czy po? Jeżeli chodzi o szczepienie zdrewniałego z stary pień?

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2024, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Szczepienia wczesną wiosną rzadko kto stosuje, bo takie szczepienia przyjmują się głównie na filmach w internecie z cieplejszego klimatu. Temperatura ma znaczenie.

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2024, 21:12 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Szczepienia wczesną wiosną rzadko kto stosuje, bo takie szczepienia przyjmują się głównie na filmach w internecie z cieplejszego klimatu. Temperatura ma znaczenie.

No OK, faktycznie się z tym zgadzam, że temperatura ma tu duże znaczenie. Kiedy więc byłaby najlepsza pora na szeczepienie zdrewniałego w stary pień/ramię, bo na tym mi głównie zależy? Czy można takie szczepienie robić np. w kwietniu/maju... Czy to ma szansę na przyjęcie się? Chcę wykorzystać stare, dobrze ukorzenione krzaki i na nich zaszczepić Regenta i uformować z niego nowe ramiona na starym pniu.

PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2025, 18:32 
mistrz
mistrz

Czy ktoś już zaczynał że szczepieniami?

PostNapisane: piątek, 28 marca 2025, 10:56 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):

U mnie się przyjęło (włoskie) ale kolejnej zimy zmarzło. :mrgreen: Ale ja nie o tym chociaż może o tym dwa zrazy nabijamy koło siebie czy na bokach bo i tu i tu soki będą lecieć a ciężko zabezpieczyć takie rozwarcie pnia

PostNapisane: piątek, 28 marca 2025, 22:56 
mistrz
mistrz

Ponoć lepiej się przyjmuje zielone w zielone.

PostNapisane: środa, 30 lipca 2025, 13:55 
przedszkolak
przedszkolak

Chyba mogę odtrąbić pierwszy sukces na polu szczepień. Dzięki @sajko za instrukcję obrazkową:)Urosło chyba metr.

Załączniki:
szczep2.pdf [57.59 KiB]
Pobrane 159 razy

PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2025, 15:57 
mistrz
mistrz

Spoko spoko sukces ogłosimy wiosną.Mnie tez się udało 2 razy szczenienie taaakie mi porosły a zimy nie przetrzymały

PostNapisane: wtorek, 7 października 2025, 00:21 
nowicjusz
nowicjusz

Witajcie,
ciekaw jestem jak u Koleżanek i Kolegów wyglądają w tym sezonie wyniki szczepienia. U mnie sezon okazał się wyjątkowo krótki – szczepiłem zdrewniałym w zielone dopiero 21 VI (w poprzednich sezonach 10 – 15 VI), a już 2/3 X miałem jesienny przymrozek który zwarzył mi 70-80% liści na wszystkich krzewach (w poprzednich sezonach taki spadek temperatury miewałem około 20 X). Latorośla szczepionego Solarisa na Aurore na których mi zależy miały średnice trochę większą od ołówka i 1-2m długości (skróciłem do ~ 0,5m dosłownie kilka dni wcześniej) ale są jeszcze kompletnie zielone. Żeby dostarczyć potas pryskałem w ciągu ostatniego miesiąca 2-3 razy Alkalinem KB+Si. Oceniam że liście akurat na tych szczepionych Solariach się utrzymają, ale ślady od mrozu są. Ciekawe czy ma to szansę jeszcze zdrewnieć (konkretnej odpowiedzi raczej nie oczekuję, za dużo niewiadomych, może sam to w przyszłości opiszę ;-) No i swoją drogą ciekawe jak taki wczesny przymrozek zniosą dorosłe krzewy, jak to się przełoży na owocowanie w przyszłym roku, bo do pełnego zdrewnienia (zwłaszcza niektórym deserówkom) sporo brakuje. Czy po wymrożeniu liści tak, że opadły na ziemię w ciągu 1-2 dni łoza teoretycznie ma szansę jeszcze zdrewnieć, a pąki przetrwać zimę?

PostNapisane: środa, 8 października 2025, 05:18 
przedszkolak
przedszkolak

Bardzo ważne żeby dobrze zabezpieczyć na zimę szczepienia o tym mało się pisze ale nawet 2letnie mogą przemarznąć!

PostNapisane: środa, 8 października 2025, 21:38 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Bardzo ważne żeby dobrze zabezpieczyć na zimę szczepienia o tym mało się pisze ale nawet 2letnie mogą przemarznąć!

To chyba faktycznie nie jest jakoś często opisywane, chociaż można się tego domyślać. Ale ciekawe jaka może być faktyczna wytrzymałość na mróz zrostu? Mnie w tym sezonie nie wystartowały naszczepienia z 2024 na jednym krzaku, chociaż wyglądały bardzo dobrze - zdrewniałe na ~ 1-1,5m i jeszcze w trakcie cięcia na początku marca nie zauważyłem żeby coś było z nimi nie tak. Ale na wiosnę pąki tylko lekko nabrzmiały i zatrzymały się na tym etapie (na kilku niezależnych łozach). Natomiast później podkładka ruszyła. Szczepienia nie miałem zabezpieczonego, temperatura w zimie przez kilka dni oscylowała wokół -15'C, minimum pewnie z -17'C. No i te przymrozki na koniec kwietnia, ciekawe co głównie zawiniło?

PostNapisane: czwartek, 9 października 2025, 17:46 
przedszkolak
przedszkolak

Przemqu napisał(a):
Witajcie,
ciekaw jestem jak u Koleżanek i Kolegów wyglądają w tym sezonie wyniki szczepienia. U mnie sezon okazał się wyjątkowo krótki – szczepiłem zdrewniałym w zielone dopiero 21 VI (w poprzednich sezonach 10 – 15 VI), a już 2/3 X miałem jesienny przymrozek który zwarzył mi 70-80% liści na wszystkich krzewach (w poprzednich sezonach taki spadek temperatury miewałem około 20 X). Latorośla szczepionego Solarisa na Aurore na których mi zależy miały średnice trochę większą od ołówka i 1-2m długości (skróciłem do ~ 0,5m dosłownie kilka dni wcześniej) ale są jeszcze kompletnie zielone. Żeby dostarczyć potas pryskałem w ciągu ostatniego miesiąca 2-3 razy Alkalinem KB+Si. Oceniam że liście akurat na tych szczepionych Solariach się utrzymają, ale ślady od mrozu są. Ciekawe czy ma to szansę jeszcze zdrewnieć (konkretnej odpowiedzi raczej nie oczekuję, za dużo niewiadomych, może sam to w przyszłości opiszę ;-) No i swoją drogą ciekawe jak taki wczesny przymrozek zniosą dorosłe krzewy, jak to się przełoży na owocowanie w przyszłym roku, bo do pełnego zdrewnienia (zwłaszcza niektórym deserówkom) sporo brakuje. Czy po wymrożeniu liści tak, że opadły na ziemię w ciągu 1-2 dni łoza teoretycznie ma szansę jeszcze zdrewnieć, a pąki przetrwać zimę?

Podbijam pytanie, choć odpowiedzi to zapewne loteria...
Pozdrawiam
Havil

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75

Strefa czasowa: UTC + 1