Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 22:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2023, 14:58 
Ekspert
Ekspert

jureki napisał(a):
...Sławek mam pytanie o wcześniejsze szczepienia czy nadal wypuszczają wilki ze starego drewna podkładki? Chodzi mi o takie powiedzmy pięcioletnie czy starsze.
Tak. Ze starych pni normalnie wychodzą "wilki", więc jeśli nie będą wyłamywane to krzew zacznie owocować w obu odmianach. To daje też pewną elastyczność, bo można powrócić do owocowania starej odmiany lub zachować obie. U mnie jest bardzo w tym namieszane bo mam nawet po kilka odmian na krzewie a i podkładka owocuje.
jureki napisał(a):
sajko71 napisał(a):
W tym sezonie dopiero od wczoraj szczepię na starych krzewach. Jeszcze tak późno nie zaczynałem. Presji nie mam, więc zobaczymy jak będzie.
Trochę późno Sławek szczepiłeś, oby zdążyły zdrewnieć...
"Zielone" zrazy ruszają szybciej niż zdrewniałe zrazy, w których pąk bardzo powoli rusza. Jeśli, więc moje "zielone" przyjmą się to i zdrewnieją, bo zrazy zakładam jak najbliżej nasady. Jedynie mogę stracić na długości i grubości przyrostu, bo w dalszej części sezonu wigor wzrostu maleje. U mnie presji na szybki sukces nie ma, bo co chciałem to już uprawiam.

PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2023, 19:18 
czeladnik
czeladnik

jureki napisał(a):
15 cm przyrosty u KrzysztofL to pełen szacun, zwłaszcza że końcówka maja była dużo chłodniejsza nocami niż czerwiec.

Dziękuję. Żona się śmieje, że udało mi się prawem początkującego :wink:
Muszę opanować linkowanie zewnętrzne, to wrzucę foty z różnych dni.
Szczepiłem na dorodnych latoroślach, bo 19 maja w najcieplejszych miejscach gospodarstwa takie już były.
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, która mogła mieć znaczenie, otóż sztobry trzymałem w piwnicy, gdzie temp. sięgała już ok 9-10°C i niektóre pąki były częściowo otwarte ukazując zaczątki "szparagów". Może to przyspieszyło start po szczepieniu.

-- piątek, 30 czerwca 2023, 19:18 --

Dwa naszczepione pędy padły - oba były szczepione "zdrewniałe w zdrewniałe", tam, gdzie niechcący wyłamałem zielone latorośle.
Inne spośród tych marnych, ale szczepionych "zdrewniałe w zielone" po dłuższym czasie stania w miejscu ruszyły, ale nieśpiesznie. Większość natomiast dostała tempa, tak, że mieszczą się w przedziale 40-70cm (na oko, bez miarki).

PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 13:24 
mistrz
mistrz

Moje maluchy ruszyły do utrwalę trochę słowa -próbowałem rozmnożyć Timura i tak naszczepienie na podkładce nie wyszło sadzonka w trocinach wypuściła liście lecz uschła, korzenia nie było,
naszczepienie metodą włoską w stary pień w trakcie płaczu łozy zakończyło się sukcesem mimo lęków po zdjęciu pojemnika z ziemią po mrozach majowych bo latorośle były żółte, ale ale wytrwałość odniosła sukces i w połowie czerwca pąki zapasowe ruszyły i dziś latorośle mają po 20 cm po redukcji 3 mniejszych .Jakby co to trzecia metoda rozmnożenia (rezerwowa) też się udała i dwie sadzonki ze sztobrów muszę wcisnąć jakiejś sąsiadce :mrgreen:
ps.szczepienie w czasie włochatego pąka w ziemi też miało żółte odrosty i wyemigrowało do sąsiada gdzie uschło.

-- czwartek, 12 października 2023, 13:24 --

Można zwiększyć (?) drewnienie bo coś szczepieniom słabo idzie, latorośle po 1 cm grubości ale koloru nie trzymają :oops: .Dostały kristalonem zielonym jakieś 2 tyg temu .Opryski moje, inne z potasem mają azot a to już chyba za późno.

Załączniki:
przyrosty szczepione 01.07.jpg
przyrosty szczepione 01.07.jpg [ 162.83 KiB | Przeglądane 5872 razy ]
szczepienie w stary pień.jpg
szczepienie w stary pień.jpg [ 100.35 KiB | Przeglądane 5872 razy ]
ukorzenianie na podkładce Cascade.jpg
ukorzenianie na podkładce Cascade.jpg [ 80.93 KiB | Przeglądane 5872 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2023, 10:07 
czeladnik
czeladnik

-- czwartek, 12 października 2023, 13:24 --

Można zwiększyć (?) drewnienie bo coś szczepieniom słabo idzie, latorośle po 1 cm grubości ale koloru nie trzymają :oops: .Dostały kristalonem zielonym jakieś 2 tyg temu .Opryski moje, inne z potasem mają azot a to już chyba za późno.[/quote]

Teraz pomóc szczepieniom to już trochę późno, wszystko zależy kiedy przyjdzie mróz i zakończy wegetację.
U siebie też zauważyłem bardzo różnie przebiegające drewnienie i zapewne spora część nie zdąży wystarczająco przed zimą, a tak naprawdę wszystko okaże się na wiosnę co ruszy z wegetacją.
Szczepienia przy domu (kilka sztuk) bardziej zaopiekowanych tzn. ogłowionych po osiągnięciu ok 1 metra i opryskiwanych co tydzień alkalinem K+Si wyglądają obiecująco, natomiast te na winnicy różnie, niektóre są prawie całkowicie zielone i na 100% nic z nich nie będzie, inne coś tam drewnieją, ale "na dwoje babka wróżyła". Też były opryskiwane alkalinem, ale rzadziej, dodatkowo niektóre złapały mączniaki i to oba. Także na wiosnę będzie powtórka z rozrywki :lol:

PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2024, 21:26 
Kiper
Kiper

Taka niespodzianka podczas cięcia. Okazało się, że szczepienie które robiłem latem przyjęło się i bardzo ładnie zdrewniało. To oczywiście było jedno z kilkunastu prób wykonanych w tym roku i myślałem że wszystkie się nie powiodły. Jednak warto, próbować i nie zniechęcać się mimo wielu porażek.

Załączniki:
szcz7.jpg
szcz7.jpg [ 49.27 KiB | Przeglądane 4750 razy ]

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 01:22 
czeladnik
czeladnik

W tym roku mimo różnych anomalii pogodowych przyroda jest około miesiąca do przodu. Jak ocenianie? Czy to już czas pomyśleć o szczepieniach. Czy teraz nie przypada maksimum aktywności miazgi?

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 19:53 
czeladnik
czeladnik

Dzisiaj zrobiłem kilkanaście testowych szczepień zielone w zielone. Testowałem ostrość noża, musze jeszcze popracować nad ostrzem.

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2024, 15:59 
nowicjusz
nowicjusz

Witam w połowie czerwca mam krótki urlop i zastanawiam się nad szczepieniem w klin ale w zdrewniały pęd nieproduktywnej winorośli który zetnę następnie zielonym pędem tegorocznego przyrostu. Czy ktokolwiek próbował takiej kombinacji? Wiem, że zielone w zielone albo brązowe z zielone się stosuje ale w rachubę wchodzi tylko zielone w brązowe. Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 31 maja 2024, 06:01 
mistrz
mistrz

Próbowałem w marcu i ok. Teraz zielone w brązowe sam jestem ciekaw.

-- piątek, 31 maja 2024, 07:00 --

Wedle tego co robią doświadczeni i mniej doświadczeni najlepsze oferty daje szczepienie jedno lub dwuoczkowych zrazow przyciętych w dość skośny i długi klin (od 3 do 4 cm) tak aby powierzchnia była jak największą i przyleganie jak najlepsze. Taki zraz wsadzamy w czopa nacietego na pół. Wsuwamy klin i dobrze obwiązujemy całe miejsce pod nacietym czopem miejsce łączenia oraz tuż nad klinem jakaś elastyczna taśma, żeby sama trochę dociagala. Chodzi o jak najmniejsze parowanie w tym miejscu i dociskanie powierchni. Dobrze nadaje się taśma teflonowa używana do uszczelniania przy łączeniu hydrauliki lub taśma izolacyjna. Zostawiamy samo oczko. Dobrze gdyby końcówka nad oczkiem była przyschnieta przed zabiegiem lub zawoskowana. Chodzi o to aby nie oddawała wody przez parowanie. Powinno się na 100% udać. Zabieg najlepiej wykonać tuż przed rozwojem paka. Zwykle to był początek kwietnia ale w tym roku to już było przed 20 marca. Jak dobrze ruszy wegetacja zdejmujemy opatrunek ale nie musimy się z tym spieszyć.

-- piątek, 31 maja 2024, 07:01 --

W przeszłym roku będę taki zabieg robił właśnie na Izabeli.

PostNapisane: piątek, 31 maja 2024, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Wlod napisał(a):
... Powinno się na 100% udać...
Czy to optymistyczne 100% wynika z wyczytanej teorii czy masz doświadczenie praktyczne, że jest taki procent przyjęć? Poproszę o fotki co Ci się przyjęło z tych prób marcowych i jak to teraz wygląda. Chętnie obejrzę też Twoje osiągnięcia z poprzednich lat.

PostNapisane: piątek, 5 lipca 2024, 08:28 
Ekspert
Ekspert

Ten rok to chyba sezon na szczepienia. Szczepiłem tylko Dublańskiego na Marquette na ścianie domu. Na 3 wykonane ruszyły 2. Ale za to z kopyta.
Fotka po tygodniu i po dwóch tygodniach od szczepienia.

Załączniki:
20240629_080212.jpg
20240629_080212.jpg [ 92.73 KiB | Przeglądane 3598 razy ]
20240705_091132 _500.jpg
20240705_091132 _500.jpg [ 103.67 KiB | Przeglądane 3598 razy ]

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2024, 20:20 
Kiper
Kiper

Witajcie, planuję na wiosnę pobawić się w szczepienie zdrewniałych w stary pień. Ogólnie czytałem o sposobach itd. ale nie znalazłem informacji, czy lepiej szczepić zanim ruszą soki, czy może dopiero aż po tym jak ruszą? A może aż dopiero koło czerwca... tylko jak do tego czasu przetrzymać zdrewniałe sztobry...

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2024, 09:47 
mistrz
mistrz

mihuu napisał(a):
A może aż dopiero koło czerwca...
To już chyba zielone w zielone
mihuu napisał(a):
tylko jak do tego czasu przetrzymać zdrewniałe sztobry...
Najlepiej zadołowane lub jakiejś lodówce obcięte w listopadzie coby pąki nie były przemarznięte

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2024, 13:17 
Ekspert
Ekspert

Zdrewniałe w zielone też się da. Sztobry na zrazy można przechowywać w dwóch etapach: na zimę zakopać w ziemi a bardzo wczesną wiosną obmyć i przełożyć do lodówki.

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2024, 18:25 
mistrz
mistrz

Sztobry z kopca mają nieprzyjemny zapach, to już chyba lepiej w lodówce całą zimę trzymać

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1