Teraz jest środa, 22 października 2025, 05:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2022, 14:47 
Ekspert
Ekspert

Wszystkie zielone w zielone.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2022, 14:49 
Ekspert
Ekspert

Tu fotka tego najlepszego.Obrazek

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2023, 10:27 
mistrz
mistrz

Po przestudiowaniu powyższego tematu nasuwa mi się jedno pytanie -jaka jest przeżywalność szczepień i nie chodzi mi o te nieudane co usychają po miesiącu czy przemarzają niezdrewniałe w pełni po pierwszej zimie tylko o te co owocują jeszcze po 8-10 latach czy są takowe? Bo może lepiej ukorzenić sztobra niż szczepić i się zamartwiać :crazy:
ps.pytanie nasuwa się po wpisie Miszy że po kilku latach mu pomarzło

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2023, 11:10 
Ekspert
Ekspert

Moje szczepienia najstarsze są z 2015 roku i mają się jak najlepiej i owocują bardzo obficie. Jak coś się dobrze przyjmie i zaowocuje to później okazuje się też bardzo trwałe. Po latach stare drewno ma już taką grubość, że trudno rozpoznać gdzie jest miejsce szczepień.

PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2023, 21:12 
Ekspert
Ekspert

Pisałem, że te co padły to padły w 1 lub 2 roku. Regenty na Marszałkach czy Leonach, które, przetrwały ten okres mają się dalej doskonale i tak jak pisze Sławek nie widać miejsc, w których były zaszczepione.
marek39 napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Moje szczepienia najstarsze są z 2015 roku i mają się jak najlepiej i owocują bardzo obficie. Jak coś się dobrze przyjmie i zaowocuje to później okazuje się też bardzo trwałe. Po latach stare drewno ma już taką grubość, że trudno rozpoznać gdzie jest miejsce szczepień.

Poczekam na jakąś odpowiedź amatora gdyż twoje wpisy w tym temacie pokazują że przeskoczyłeś do wyższej klasy nie czekając na kolegów :mrgreen:

Masz zadatki na forumowego trola :evil:

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2023, 20:41 
czeladnik
czeladnik

W tym roku po raz pierwszy spróbowałem naszczepiać metodą zdrewniałe w zielone i po blisko trzech tygodniach na 16 szczepień na żywe wygląda 15. Z tego, co wcześniej pisali bardziej doświadczeni, to dopiero po zimie będzie można stwierdzić, czy się powiodło czy nie. Ale póki co cieszę się z tej żywotności naszczpionych pędów :) Zobaczymy, jak będą rosły.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2023, 22:35 
Ekspert
Ekspert

Jeśli 3 tygodnie temu szczepiłeś "zdrewniałe w zielone" a nie było to w jakiejś szklarni to jednak poprosiłbym o jakieś fotki.

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2023, 09:45 
czeladnik
czeladnik

Dokładnie 19.05 piątek, czyli dwa tygodnie i sześć dni temu.
Pod południową ścianą stodoły, gdzie młode latorośle były dość duże i grube.
Szczepiłem Abouriou Noir na Hybrydzie z Karpicka (10szt.) i na Cabernecie Cantorze (2 szt.).
Dodatkowo w innych miejscach Rubinet na MF i Frontenacach (łącznie 4 szt.).

Porobię dziś foty do własnej dokumentacji pamiątkowej, ale na forum wrzucę, jak będę miał sprawny laptop (w ciągu dwóch tygodni), bo ze smartfona... nie umiem. Nie umiem zmienić rozmiaru.

Aha, w dwóch przypadkach latorośl mi się wyłamała i zaryzykowałem "zdrewniałe w zdrewniałe" i też wyglądają na żywe.
Pierwszy raz to robiłem, więc "jaram się jak sucha kłoda" :wink:

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2023, 16:02 
Kiper
Kiper

Nigdy nie szczepiłem zdrewniałym w żywe
Proszę poradzić , czy sztobry moczyć , jeżeli tak , to w czym i jak długo - są nadal w lodówce no i zapomniałem o nich

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2023, 17:36 
Ekspert
Ekspert

Standardowo jak przy sztobrach przed ukorzenianiem. Zrazy powinny być raczej przebudzone niż uśpione.

PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2023, 07:49 
czeladnik
czeladnik

Naszczepione pędy rosną, najdorodniejsze mają już ok. 15cm długości, najmarniejsze ok 2-3cm i raczej padną. Ciekawe jest, że to jedno szczepienie, które wydało mi się martwe (martwy pąk na sztobrze), puściło z jakiegoś zapasowego i żyje.
Foty będę mógł wrzucić po weekendzie.

Nie wiem tylko, czy powinienem obrywać wszelkie budzące się pąki uśpione rośliny podkładkowej, żeby roślina pchała energię tylko w pęd naszecpiony? Bo tak robię, ale postanowiłem na jednym krzewie zrobić odwrotnie (celem empirycznego sprawdzenia) i cały dół zostawiłem na owocowanie (Frontenac Gris), a na górze pnia wyprowadzonego z myślą o przyszłej pergoli, naszczepiłem Rubineta. I ten pęd jest jednym z najdorodniejszych, choć na dole trzy łozy z kilkunastoma latoroślami z malutkim zielonym groszkiem.
Czy może być tak, że masa zielona na dole odżywia roślinę, a góra i tak będzie pchała soki w naszczpiony pęd? Aha usuwam wszystko, co wybija z pnia poza latoroślami zostawionym i na owocowanie.

PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2023, 11:43 
Ekspert
Ekspert

Jak już mają 15 cm to jest sukces i już dadzą radę. Jedynie trzeba podwiązać, żeby nie wyłamały się, bo miejsce szczepienia pozostaje słabe długi czas. Jak się przyjęły to duży sukces, bo szczepione były w bardzo niekorzystnym terminie (niskie temperatury).

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2023, 17:56 
czeladnik
czeladnik

Foty :) 26 dni od naszczepienia.
Pod południową ścianą stodoły oraz wewnątrz podwórka, gdzie też jest dużo słońca i jest cieplej niż poza obejściem.

I techniczne pytanie, czy na tym etapie zostawiać wszystko, co żywe, czy od razu prowadzić na jedną latorośl, żeby była mocniejsza? Na jednym zdjęciu widać dwie latorośle, a takich jest więcej.
Wrzucam fotę najdorodniejszych i jednej najsłabszej. Takich słabych jest ok. 20%, dorodnych też, a pozostałe są pomiędzy dorodnymi, a słabymi - takie średnie, ale póki co idą naprzód dość żywiołowo.

(Foty zmniejszyłem, żeby nie obciążać forum, mają od 50 do 81kb - tyle wystarczy, żeby było widać o co chodzi, a pomimo to nie chcą się załączyć. Wyświetla się komunikat "Przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki.").

-- wtorek, 20 czerwca 2023, 17:56 --

Naszczepione pędy, jak dostały gorąca, to bujnęły mocno w górę, tak, że na niektórych już skracałem pasierby za drugim liściem. 4 na 16 prawie stoi w miejscu i raczej nic z nich nie będzie. To by dawało 75% dobrych przyjęć póki co. Zima zweryfikuje :wink:

W tym roku też spróbowałem naszczepiać na etapie sztobrów do ukorzenienia 3 szt. Abouriour Noir na TA. Wszystkie trzy żyją, ale nie są zbyt okazałe. Wsadziłem do doniczek 7l typu "air pot". Myślę, żeby w przyszłym roku po ostatecznym minięciu wiosennych chłodów wysadzić do gruntu i porównać, czy podkładka z TA w jakimś stopniu przyspieszy kwitnienie i dojrzewanie, bo to dość wczesna odmiana. W dolnym ogródku, gdzie wszystko idzie później, już ma zielony groszek.
Ot. Takie moje amatorskie eksperymenty :)

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2023, 22:19 
Ekspert
Ekspert

W tym sezonie dopiero od wczoraj szczepię na starych krzewach. Jeszcze tak późno nie zaczynałem. Presji nie mam, więc zobaczymy jak będzie.

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2023, 14:19 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
W tym sezonie dopiero od wczoraj szczepię na starych krzewach. Jeszcze tak późno nie zaczynałem. Presji nie mam, więc zobaczymy jak będzie.

Trochę późno Sławek szczepiłeś, oby zdążyły zdrewnieć.
Ja u siebie szczepiłem 1-3 czerwca z zrazów z całkiem śpiącymi pąkami, na dzień dzisiejszy część pąków wypuściła zielone.
Daje to jakieś nadzieje, że coś z tego będzie, ale do sukcesu jeszcze daleko.
Zauważyłem, że dużo lepiej mają się szczepienia z grubszych zrazów, które miały okazalsze pąki.
A "cienizny" albo ledwo żyją, albo w ogóle nie ruszyły i wyglądają na martwe.
Te najlepsze po trzech tygodniach mają 1-3 cm, także 15 cm przyrosty u KrzysztofL to pełen szacun, zwłaszcza że końcówka maja była dużo chłodniejsza nocami niż czerwiec.
Sławek mam pytanie o wcześniejsze szczepienia czy nadal wypuszczają wilki ze starego drewna podkładki?
Chodzi mi o takie powiedzmy pięcioletnie czy starsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1