Witam!
Znalazłem bardzo ciekawy artykuł
http://wydawnictwo.up.lublin.pl/annales ... art_15.pdfCo prawda nie traktuje on o winorośli ale można wyciągnąć niesamowite wnioski (bynajmniej jak dla mnie).
Skupiłem się na ZATO 50WG - najskuteczniejszy z dostępnych na rynku w stosunku do grzyba monilia substancja aktywna (s.a.) to 50% trifloksystrobiny.
Wykazuje identyczną 100% skuteczność zarówno na 4-dniową jak i 8- dniową kolonie grzyba przy stężeniu 1, 10, 100 ppm (część na milion). O ile czegoś nie pomyliłem to wynika z moich obliczeń, że:
100 ppm s.a. = 1g Zato na 20l wody
10 ppm s.a. = 1g Zato na 200l wody
1 ppm s.a. = 1g Zato na 2000l wody.
Do czego zmierzam?
Producent firma Bayer zaleca stosowanie stężenia 2,5 g na 7-10 l wody. To w/g badań laboratoryjnych UMCS przynajmniej o 5X za dużo a może i o 500X za dużo
Zato można stosować na m.rz. w uprawie winorośli i ciekawi mnie czy ktoś bawił się w badanie skuteczności przy różnych stężeniach.
Ciekawi mnie Wasza opinia.