Teraz jest wtorek, 10 czerwca 2025, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 12:21 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich bardzo serdecznie i z uwagi na to że jestem nowym użytkownikiem proszę o wyrozumiałość.
Posiadam otóż kila winorośli w wieku 25-30 lat i jak widać na poniższym zdjęciu są one bardzo zaniedbane.

Obrazek

Niestety nie wiem co to za odmiany, ale generalnie nie nadają się do jedzenia, są takie niby słodkie a zarazem kwaśne i takie "glutowate".
Od jakiegoś już czasu czytam wątki tego forum i wnioskuję że muszą to być odmiany przerobowe (pewności nie mam).
Klika podobnych tematów znalazłem i większości przypadków polecacie aby zacząć od nowa formowanie takich winorośli.
Niestety, u mnie pod większością rosną inne kwiaty, krzewy ozdobne. Winorośla były zawsze tak "formowane" aby łozy rozciągały się od wysokości około 1m.

Jak w takiej sytuacji zabrać się za formowanie?
Przy takich krzakach ile powinienem zostawić łóz a ile drewna?

Podobny problem mam w szklarni. Te odmiany są jednak chyba deserowe bo jak już coś się uda spróbować to smakuje.
Niestety są one tak samo zarośnięte i nie wiem czy to nie jest główna przyczyna że łapią różne choroby i nic z nich nie ma.
W sklepie ogrodniczym polecali mi różne preparaty niestety ich stosowanie kolidowało z uprawą pomidorów.

Czy jest możliwe uprawianie winorośli z warzywami w szklarni obok siebie, czy raczej uprawiacie same winorośla?

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 12:38 
mistrz
mistrz

Zaczynając od początku to jeżeli mówisz, że to glutowate, kwaśne to zapewne coś betopodobnego. Najlepsza rada to: wykopać a w to miejsce wsadzić coś innego. Ale jeśli będziesz chciał to zostawić to do rusztowania pasowałoby dołożyć kilka poprzeczek, albo drutów, bo 2 poprzeczki to trochę mało, chyba, że do formy kurtyny. Musisz ustalić sobie do jakiej formy dążysz by co roku nie zmieniać koncepcji, chyba jedną z prostszych form jest stałe ramie i cięcie na czopki royat/casaneve polecam artykuł http://www.winogrona.org/index.php?title=Formy_ci%C4%99cia_winoro%C5%9Bli ewentualni jak będziesz miał problemy to wstaw lepsze fotki to można zaznaczyć "utnij tu i tu".

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 13:46 
nowicjusz
nowicjusz

No właśnie jak sprawdzić że te stare krzaki do niczego już się nie nadają?
Z tego co pamiętam to nigdy nie były one prawidłowo przycinane. Tak jak już wspomniałem wcześniej, te w szklarni są raczej dobre w smaku a wiem też że kiedyś z winogron z tej działki było robione wino, chyba tylko te na dworze się do tego nadawały.
Niestety tej informacji nie mam jak potwierdzić.

Winorośla na dworze rosną w odstępach +- 3 m, czy mogę posadzić inne między nimi, i ewentualnie później zdecydować które wyciąć? Tylko że nad tym nowymi rósłby wielki gąszcz.
Na tych starych, jeśli okażą się przydatne mógłbym poćwiczyć robienie wina lub soku dla dzieciaków.
Wszyscy domownicy preferują odmiany deserowe, jednak raczej trudno jest nam się pozbywać starych roślin.

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 14:21 
mistrz
mistrz

Przetrzebiałem z miesiąc temu takie właśnie (a nawet o wiele bardziej) zapuszczone krzewy i zostawiałem jak najmniej starego drewna. Jak była stara gałąź z kolejnymi przyrostami i jednorocznymi łozami, ale wątłymi, to usuwałem gałąź w całości. Zostawiłem na każdym krzewie po 2 -3 stare gałęzie, a na każdej z nich 2-3 łozy przycięte na 3 do 7 oczek. Oczywiście wszystko co cieńsze od ołówka - wycięte. A to dopiero był pierwszy etap radykalnej przycinki. Pod koniec roku dopiero ostatecznie okaże się jak uformuję krzewy - liczę że na najstarszym drewnie pojawią się latem jakieś mocniejsze wilki, z których uda się coś zgrabnego uformować - wtedy pousuwam resztę starszych gałęzi.
Kiedyś natknąłem się na taki filmik o "reformowaniu" zapuszczonych krzewów (po rosyjsku, ale nawet ja załapałem o co chodzi):
http://www.youtube.com/watch?v=fHM14kQerwI
http://www.youtube.com/watch?v=abqBgWcVXnw
Wprawdzie to o krzewie prowadzonym nisko, ale można te porady stosować również przy pozostawieniu wyższego pnia.
Jak dla kogoś bardziej zrozumiały jest angielski to jeszcze coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=lU2Ovh7wFJs

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 18:54 
Ekspert
Ekspert

tej napisał(a):
No właśnie jak sprawdzić że te stare krzaki do niczego już się nie nadają?
(...)

Jak są kwaśne i słodkie zarazem na jesień, to ważną kwestią jest to, czy ten kwas ma piekący posmak. Jeśli tak, to wykarczuj paskudztwo i posadź coś smacznieszego.

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 20:55 
nowicjusz
nowicjusz

hm, tego akurat nie pamiętam czy miało taki posmak, wiem natomiast że strasznie mnie odrzucało, nie dało się tego zjeść chociaż było niby słodkie i jeszcze ta "glutowatość".

W tym roku postaram się lepiej sprawdzić jaki mają smak,
a jakie cechy powinno mieć winogrono przerobowe?

Nigdy jeszcze nie robiłem soku czy wina, więc pewnie jak bym zrobił z tego co mam to też bym się cieszył.

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 21:17 
czeladnik
czeladnik

Cytuj:
Niestety nie wiem co to za odmiany, ale generalnie nie nadają się do jedzenia, są takie niby słodkie a zarazem kwaśne i takie "glutowate".

To nic dobrego nie będzie jak w smaku niedobre i glutowate to nawet na wino się nie nada. Wszystkie popularne przerobówki są lepsze w smaku i słodsze od deserówek a to że mają grube skórki, grube pestki są małe to inna sprawa o silnym kwasie nie ma mowy. Jak Ci szkoda tych labrusek wycinać bo masz do nich sentyment to posadź sobie jeden krzew np. regenta jak zaowocuje porównaj w smaku to gwarantuję Ci że je wszystkie powycinasz. O ochronie chemicznej poczytaj w odpowiednim dziale forum. Większość środków ochrony które stosujemy są również wykorzystywane w uprawie warzyw np. taki ridomil nadaje się na pomidory, ogórki, ziemniaki i na winorośl to też jeden z najskuteczniejszych preparatów na mączniaka rzekomego ale jest jeszcze prawdziwy musisz je odróżniać i pryskać w odpowiednim czasie. Jeżeli chodzi o cięcie to początkujący zazwyczaj zbyt mało używają sekatora pamiętaj o tym gdy w marcu będziesz przycinał krzewy jak i latem podczas przerzedzania krzewów.

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 21:22 
Ekspert
Ekspert

tej napisał(a):
hm, tego akurat nie pamiętam czy miało taki posmak, wiem natomiast że strasznie mnie odrzucało, nie dało się tego zjeść chociaż było niby słodkie i jeszcze ta "glutowatość".

Nigdy jeszcze nie robiłem soku czy wina, więc pewnie jak bym zrobił z tego co mam to też bym się cieszył.

Skoro sam owoc Cię odrzuca, to wino będzie jeszcze obrzydliwsze bez ogromnego dodatku wody i cukru, ale takiej mieszanki winem się nie nazywa, a jedynie "napojem alkoholowym" ;)
Moja rada: karczuj!

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 22:27 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
tej napisał(a):

Skoro sam owoc Cię odrzuca, to wino będzie jeszcze obrzydliwsze bez ogromnego dodatku wody i cukru, ale takiej mieszanki winem się nie nazywa, a jedynie "napojem alkoholowym" ;)
Moja rada: karczuj!

Sorry Małgorzato ale moja rada: nie karczuj.
A co kolega będzie przez następne 3 lata robił.
Moja rada: sadź nowe i pielęgnuj, a te póki co wykorzystaj do nauki cięcia na owocowanie, ochrony przed chorobami i do nauki robienia wina (potem możesz to wino wylać :mrgreen: albo przerobić).

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 23:17 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Sorry Małgorzato ale moja rada: nie karczuj.
A co kolega będzie przez następne 3 lata robił.
Moja rada: sadź nowe i pielęgnuj, a te póki co wykorzystaj do nauki cięcia na owocowanie, ochrony przed chorobami i do nauki robienia wina (potem możesz to wino wylać :mrgreen: albo przerobić).

W sumie to i racja...
Zmieniam zatem swoją radę: karczuj za 3 lata ;)
Nauka przerabiania obrzydliwego wina też się przyda. :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 23:35 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Nauka przerabiania obrzydliwego wina też się przyda. :mrgreen:

Zawsze można jeszcze nim poić teściową - a nuż padnie na niestrawność, czy coś w tym stylu :mrgreen: :ROFL:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 07:38 
nowicjusz
nowicjusz

jak to mówią - złego diabli nie biorą.

Dzięki za rady, czyli krzaczory jeszcze zostają ale mocno przycięte,
a odnośnie tych w szklarni to będę się musiał niestety douczyć co im dolega
i jak to zwalczać.

PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 08:59 
Kiper
Kiper

Winorośl jest generalnie bardzo wrażliwa na choroby grzybowe. W szklarni problem jest szczególnie poważny, bo panuje tam większa wilgotność i kluczowe jest zapewnienie dobrego przewietrzenia. Gąszcz powstały w wyniku nieprzycinania krzewów oznacza brak przewietrzenia krzewu. Ergo: choroby.

PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 09:56 
mistrz
mistrz

tej napisał(a):
jak to mówią - złego diabli nie biorą.

Dzięki za rady, czyli krzaczory jeszcze zostają ale mocno przycięte,
a odnośnie tych w szklarni to będę się musiał niestety douczyć co im dolega
i jak to zwalczać.

Z moich ostatnich doświadczeń ze starymi krzewami pod folią, mogę tylko potwierdzić to co napisał Piotr: pod osłoną winorośl łatwiej łapie infekcje a zagęszczenie takich krzewów znacząco zwiększa to ryzyko. Takie krzewy trzeba maksymalnie przerzedzać przy wiosennym cięciu a także obłamywać latem nadmiar zielonego (pasierby, skracanie długich latorosli, usuwanie liści zasłaniających grona) żeby zminimalizować zachorowalność.

PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 10:48 
nowicjusz
nowicjusz

mam jeszcze w planach zasadzenie w innej części kilku sadzonek (8-10szt), głównie deserowych i nurtuje mnie pytanie ile musiałby kupić krzaczków (szt i odmian) winorośli przerobowych żeby coś sensownego z tego zrobić?
Oczywiście między tymi starymi też dosadzę kilka szt.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1