Możecie się śmiać

ale ja naprawdę się...

piszę przecież że pojęcia nie mam o formowaniu i były cięte na sztukę @antek od razu mi dowalił że podstawowej wiedzy nie mam i jak mogłem takie zdjęcie wstawić
Do tematu, @gbed jesteś profesjonalistą, przedstawiłeś sytuację tak jasno że gdybym nawet był zielony tak jak jeszcze latem, to ze zrozumieniem nie miałbym problemu

temat jest bardo powszechny i poszukiwany, czy każdy zaczyna od nowych sadzonek

większość najpierw ratuje to co posiada tak że gdy ktoś będzie szukał

to znajdzie
Ludzi o słabych nerwach proszę o nie otwieranie linku, nie odpowiadam za skutki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/40c ... 235ce.htmljaszczur napisał(a):
gbed napisał(a):
Znaleźć jak najniżej najgrubszą łozę.
Na takich zapuszczonych krzewach najlepsze łozy z reguły są w górnej części. Jak robiłem porządki ze swoimi, to do wysokości 1,5m na ramionach nie było nowych przyrostów wartych pozostawienia; ładne łozy były na samym czubku krzewów. W efekcie to co zostawiłem, to nadaje się najbardziej do formy kurtyny.
I tu niestety muszę się zgodzić, na dole są pustki ale sporadycznie są jakieś wilki grubości ołówka a nawet w połowie wysokości.
Zdjęcie tego nie oddaje tak, zakłóca trawa która przebiła się przez siatkę

za płotem jest teren zamknięty, ale mam dostęp, zawsze wchodzę przycinać winobluszcz i moje winorośle. Posadzone zostało bardzo brzydko przy samej siatce tak że łozy niektóre są po przeplatane. Zacznę od tego że to co jest za płotem to wszystko pójdzie do ogniska tak że tym już trochę przerzedzę główne łozy czy pień. Wyrzucać tego nie myślę, na nowe sadzonki ma dosyć miejsca w ogrodzie na lepszym miejscu a ten gatunek jest jadalny, wszystkim smakuje to niech jedzą później gdy będą już u mnie rosnąć inne odmiany. ( rozmarzyłem się

)
Formę macie na myśli Guyot? Kurtynę nie wiem jak jak się prowadzi ale mogę sobie wyobrazić, nad moją głową

a tam pełno os
A tak mniej więcej wygląda to co chcę przekopać do mnie i uratować, cięte krótko co roku, a owocami zasypane .Myślę też prowadzić w formie cięcia Guyot
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e7 ... 13b91.htmlPozdrawiam Tomek.