Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 14:59 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
pewnie macie już dość tego typu pytań, choć mam nadzieję, że ktoś doradzi. Mimo lektury wielu wątków, wciąż mam mętlik w głowie. Przejęłam kawałek ogrodu, a w nim stare krzewy nieprzycinane od kilku lat, a gdy były cięte, to raczej na zasadzie 'hulaj dusza'...
Chciałabym dość mocno odmłodzić zwłaszcza jedną staruszkę, która daje owoców sporo, ale są dość małe, a część w ogóle się nie zawiązuje.
Odmiana - Isabella (z taką nazwą kupiona, choć owoce nie są zbyt ciemne, raczej wyglądają na Canadice).
Chciałabym ją dość mocno odmłodzić, zwłaszcza że pergolę po której się pnie trzeba będzie najpóźniej w przyszłym roku wymienić. Pogubiłam się jednak w tych wszystkich zasadach. Jak widzicie ma bardzo dużo drewna, chyba zbyt dużo. Zastanawiam się nad wycięciem jej jednego ramienia (nr 1) i lżejszego przycięcia pozostałej części lub pozostawieniem dwóch ramion i ostrzejszego przycięcia - np. nr 2, 4, 5, 7 (to tez są ramiona?). A może drewno w ogóle zostawić w spokoju? :)
Nie zależy mi na owocowaniu tego krzewu, bo mam jeszcze parę mocniejszych.
Będę wdzięczna za pomoc. :)

Załączniki:
isabella.jpg
isabella.jpg [ 64.86 KiB | Przeglądane 1599 razy ]

PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 19:53 
Ekspert
Ekspert

Ja na zdjęciu widzę trzy pnie a nie dwa. Czy się mylę? Trzeci idzie najbardziej w prawo i przez moment opuszcza plan zdjęcia.

PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 20:45 
nowicjusz
nowicjusz

Ten trzeci to jest drugi krzew posadzony jakieś 30 cm od tego rozgałęzionego. Jak się dobrze przyjrzysz, zobaczysz jeszcze bardziej z prawej u dołu pień wyrastający z ziemi.
Oba pnie są mocno wygięte pod pergolą, stąd to wrażenie.

PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 20:57 
Ekspert
Ekspert

Przycinając krzew w ten sposób możesz go uśmiercić. Jeśli nie pozostawisz na krzewie aktywnych pąków - albo wybije z uśpionych - albo umrze (jest to związane z równowagą hormonalną). Ja bym nie ryzykował.
Obetnij wszystko co nie pasuje Ci do koncepcji prowadzenia - ale na samym końcu zostaw odcinek łozy zeszłorocznej z pąkami (gładka z pąkami z których wyrosną łozy). To pozwoli podtrzymać przy życiu pień od korzenia do pąków - boczne odrosty prawdopodobnie uschną - więc tnij je przy pniu. Jeśli chcesz pozostawić przy życiu więcej odgałęzień - na końcu każdego powinny zostać żywe pąki.
Jeśli chcesz aby żywy pień wytworzył gdzieś nowe odrosty (wilki) to możesz lekko uszkodzić korę w tym miejscu - wytworzy tam oczka i (ze względu na małą ilość pozostawionych pąków do wigoru roślin) prawdopodobnie z nich wybije. W następnym roku odetniesz stare - pozostawisz nowe łozy.

PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 11:12 
Ekspert
Ekspert

lukrecja napisał(a):
Ten trzeci to jest drugi krzew posadzony jakieś 30 cm od tego rozgałęzionego. Jak się dobrze przyjrzysz, zobaczysz jeszcze bardziej z prawej u dołu pień wyrastający z ziemi.
Oba pnie są mocno wygięte pod pergolą, stąd to wrażenie.
Ok, teraz widzę ;) Jak tak blisko rosną dwa krzewy to spokojnie jeden pień możesz usunąć i w tym roku na tym poprzestać. Dopiero w kolejnym roku zająć się odmładzaniem drugiego pnia.

PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 21:43 
Kiper
Kiper

Lukrecja- ze zdjęcia widać, że to stara odmiana i się nie przejmuj, przycinaj metr od ziemi. Parę lat temu, taką starą odmianę przyciąłem prawie przy ziemi. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia, jak na wiosnę wypuściła pędy i jak się rozrosła.
Aby ją usunąć musiałem wykopać. Na pewno puści nowe pędy i wtedy na nowo uformujesz krzew.

Pozdrawiam Janusz.

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2016, 20:43 
nowicjusz
nowicjusz

Widzę, że zdania podzielone. :)
Zrobię tak, jak radzi suszi. Utnę jej prawe ramię (brzmi drastycznie) jutro, jeśli nie będzie padać.
Dzięki za rady. :)

Strefa czasowa: UTC + 1