Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2016, 15:44 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):

Jest przeciwnie w sprawie "niepotrzebnych słów" i "niesprawdzonych informacji" wiedza podana przeze mnie jest zaczerpnięta z książki, której tytuł i autora podałem, oraz z uważnego śledzenia materiałów konferencyjnych z ostatniej i poprzednich http://www.VitiNord2015.org. Jeżeli uważasz, że informacje w tych źródłach są niesprawdzone to z całym szacunkiem, ale po prostu nie masz racji :thumbdown: .

Jestem pełen uznania dla Twojej wiedzy. Sam jednak podajesz, że jej źródła są teoretyczne, więc nie napinaj się aż tak bardzo. Ja również sporo czytam, ale oprócz tego mam też trochę doświadczeń praktycznych. Najczęściej swoje wypowiedzi popieram zdjęciami. Poddaję Twojej krytyce doświadczenia roku 2015 https://goo.gl/photos/dMbj62biTUbodxxm6

PostNapisane: piątek, 19 lutego 2016, 01:41 
Ekspert
Ekspert

Anch napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
To co ja bym tu zrobił :?:
Wiec z tego zdjęcia na dole
Wyciął bym pien pierwszy od prawej w całości przy ziemi.
Pień środkowy pierwsze rozgałęzienie od dołu wycinam na gładko wyżej widać dwie cienkie łozy jedną na gładka całą tą wyżej(wydaje mi się słabsza) drugą na zastępstwo na 3 oczka,a tą na górze zostawiam długą 10 oczek (w miarę możliwości) na owocowanie i masz guyota z czopkiem zastępczym.
Dalej jest taki mały kikut wygięty w lewo nie pozorny ,ale widzę że daleko się ciągnie usuwam w całości.

Dzięki @Zajączek83.
looknij proszę czy dobrze zrozumiałam - poniżej foto.
Żółte - cięcie. Zielone - to co zostaje.
I jeszcze moje uwagi/pytania:
- dlaczego czopek zastępczy ma być ten wyżej, a nie np ten niżej (zaznaczyłam czerwone kółko)? "Bo tak" czy jest jakiś konkretny powód takiego wyboru?
- niebieskie (z lewej) myślałam by zostawić jeszcze rok na "podkarmienie" zeszłorocznych odkładów,

I pytanie do @Kapitana - dlaczego odkłady nie są dobrą metodą na odmłodzenie krzewu? I w necie i w gazetach ogrodniczych o tym piszą.. ;/

Dlaczego ma być wyżej,bo w tutaj będzie punkt krzewienie i niżej nic mnie nie interesuje,mnie. W przyszłym roku to co ci podpowiedziałem żeby zostawić na ten rok (ta zaznaczona na zielono) przytniesz do miejsca krzewienia,a na zastępstwo wybierzesz najdorodniejszą jak najbliżej miejsca krzewienia,niewiem jak dużo miejsca jest w prawą stronę,bo mogła byś zostawić tę z której ma być czopek dłuższą,a ciut wyżej tę drugą ciąć na zastępstwo.
Możliwości co to cięcia tego krzewu jest bardzo dużo sam z 5 bym ci pokazał,ale nie o to chodzi bo za chwilę sama nie będziesz wiedziała co wybrać,obierz jakiś kierunek,masz kilka podpowiedzi decyzja należy do ciebie :thumbup:
Co do niebieskiego decyzji nie zmieniam do usunięcia.
Co do odkładów też napisałem wcześniej jakie są jego wady,i tak jak Piotr napisał należałoby odciąć i posadzić głębiej jak się należy.
Kiedyś też u teściów odmładzałem,ale tam poszłem po całości zostawiłem tylko metrowy pień i wyprowadziłem sznur z wilka,a tak wyglądał po 2 latach na prymitywnej podporze.
Dodam jeszcze że na tym krzewie uczyłem się ciąć,a ta konstrukcja była cała zarośnięta.

Załączniki:
CAM00046(1)-1-1-1.jpg
CAM00046(1)-1-1-1.jpg [ 66.35 KiB | Przeglądane 1757 razy ]
CAM00046(1)-1(1)-1-1.jpg
CAM00046(1)-1(1)-1-1.jpg [ 93.32 KiB | Przeglądane 1757 razy ]

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 19 lutego 2016, 10:22 
nowicjusz
nowicjusz

@ zajaczek83 - wow, szacun :)

Kochani forumowicze - bardzo dziękuję za rady i wiedzę. Czekam zatem na dobra pogodę (dzisiaj leje deszcz ;/ nie ma to jak urlop z deszczem) i biorę się za sekator. Trzymajcie kciuki :)

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 02:15 
Ekspert
Ekspert

Mam pytanko czy "Anch" to jakieś zdrobnienie czy ksywka,ale nieśmiało zapytam o imię,a czemu Bo tak :) wolę po imieniu, zajaczek83 to taki nick wolę Przemek.
Pogoda ci sprzyja zamiast sekatora weż parasol i poprzyglądaj się wyobraż sobie jak ten krzew ma wyglądać na przyszłość,bo to ty o tym decydujesz i regulujesz go według siebie.
A jak byś chciała żeby wyglądał ,może jakiś rysunek?

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 15:09 
nowicjusz
nowicjusz

Czesc Przemek :)
Anch to nick z daaaaawnych lat buntu (mitologicznie-sila zyciowa),
wole taki od "zabcia111" czy Ania123 ;)
Ale wstawie w podpisie imie, czemu nie :)

A los, nie los splatal mi figla i okazalo sie ze w pierwszej czesci ogrodu paliki z winorosla zbutwialy i w trakcie pierwszego czyszczenia krzewu - czesc sie zlamala :/
Musze wymyslic i zrobic nowy trejarz, paliki, kratke czy cokolwiek.. tylko narazie nie mam za grosz pomyslu :)
okazja dobra do przebudowy a tu weny brak ;)

PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 17:30 
nowicjusz
nowicjusz

Czesc Przemek,
szkoda ze nie udalo Ci sie dotrzec na dzialke bo bylam bardzo ciekawa jak wyglada ten krzew teraz :)
jak go dalej prowadzisz...
moze nastepnym razem Ci sie uda :)
pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 20 marca 2016, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Aniu udało się fotki zrobione przed cięciem i po cięciu.
Zrobił bym to tutaj ,ale niestety nie umie opisywać tego co w danej chwili ciąłem i dlaczego tak a nie inaczej,a do tego wstawiać między czasie zdjęcia obrazujące to.
Bo z samych zdjęć to mało co wynika,a żeby to było w miarę czytelne i pokazało mój zamysł na ten rok jak i na następny to pozostaje mi tylko mail ,a nawet kilka.
Oczyściłem stary pień z łuszczącej się kory wygląda pięknie.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 22:00 
nowicjusz
nowicjusz

I nastał kwiecień, cięcie już dawno za mną. To mam teraz do Was Kochani pytanie - sugerujecie jakieś wiosenne opryski w przydomowym amatorskim ogródku?
Nigdy żadnych wiosennych "na zaś" nie robiłam. Nie mam zidentyfikowanych chorób z którymi boryka się moja winorośl ale zeszłą jesienią była mocno porażona (biały pylisty nalot na liściach, pryskane doraźnie ze średnim efektem i za późno, później ponad połowa owoców nie dojrzała, tylko jakby zatrzymały sie w rozwoju, twarde, małe, słabo wybarwione, lekko pomarszczone).
Na forum podajecie masę nazw, siarkole, oleje etc, po kilka oprysków na miesiąc ale nie chciałabym w ciemno kupować i pryskać wszystkim jak leci, stąd prośba do Was o jakieś sugestie ;)

Z góry dzięki za pomoc

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 06:29 
Ekspert
Ekspert

Biały nalot na liściach to Mączniak Prawdziwy.
Jeśli nie masz jeszcze zielonych pąków, możesz zastosować Siarkol w stężeniu 3%.

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 16:10 
nowicjusz
nowicjusz

redfox napisał(a):
Jeśli nie masz jeszcze zielonych pąków, możesz zastosować Siarkol w stężeniu 3%.

a jeśli gdzieniegdzie są już zielone i wybijające pąki?
Winorośl jest w 2 miejscach, i jedno z nich jest bardziej nasłonecznione, tam winorośl już startuje... :(

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 17:37 
Ekspert
Ekspert

To tam możesz zmniejszyć stężenie.
W trakcie wegetacji stosuje się 0,3.

PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2016, 19:32 
nowicjusz
nowicjusz

redfox napisał(a):
To tam możesz zmniejszyć stężenie.
W trakcie wegetacji stosuje się 0,3.

Dzięki :*

-- Cz, 14 kwi 2016, 19:32 --

redfox napisał(a):

hmmm.... oprysk zrobilam wczoraj a dzisiaj wieczorem padalo :/
Czy powinnam powtorzyc oprysk czy 20 godzin wystarczylo na zadzialanie siarkolu?

PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2016, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Anch napisał(a):
hmmm.... oprysk zrobilam wczoraj a dzisiaj wieczorem padalo :/
Czy powinnam powtorzyc oprysk czy 20 godzin wystarczylo na zadzialanie siarkolu?

U mnie też padało, nie planuję go powtarzać w najbliższych dniach, zobaczę jak wyglądają krzewy po wyschnięciu.
Na pewno sporo się utrzymało.
Cel jest taki żeby Siarkol był na łozach w momencie startu pąków i latorośli, więc jeśli go zmyło po 20 godz to nie zadziałał.
/Do tego jeszcze muszą być temp. kilkanascie stopni/

P.S.
100 g Siarkolu extra 80 WP ma objętość 160 ml.
Pytał o to ktoś nie posiadający wagi więc zmierzyłem.

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2016, 07:22 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki Grześ,
zostało mi trochę cieczy to może za kilka dni "dopryskam" trochę, ew lekko rozcieńczę.. pąki już ruszają (powiększone, włochate) więc rozumiem że muszą mieć na sobie siarkol inaczej zabieg jest na nic.

Przedwczoraj było nawet 19 stopni, a wczoraj wieczorem/dzisiaj- ledwo 11.... kwiecień plecień wciąż przeplata... ciekawe co przyniesie weekend :)

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2016, 15:48 
mistrz
mistrz

Jeśli było 19 stopni to bardzo dobrze, siarka działa dobrze powyżej 15, nie tylko kontaktowo ale i w formie gazowej(poniżej 15 tylko kontaktowo) . Natomiast jeśli wystąpią bardzo wysokie temperatury(powyż. 40 stopni - na wiosnę nam to raczej nie grozi) , wilgotność pow. 75%, dawka siarki jest duża, to może wystąpić fitotoksyczność siarki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1