Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 05:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2022, 13:13 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć Wam,

Na działce świeżo "otrzymanej" porą wiosenną zasadziłem kilka sztuk winorośli (dokładnie 7, na ścianie od strony południowej w odstępach 1,25 m) Są to odmiany Swenson Red, Bianca, Prim, Lidia, Fredionia,Alwood, Noah. Były zakupione na prędce, ze względu na ograniczony czas by zdążyć z nasadzeniami wiosną - ale przyjęły się wszystkie.

Z mojej podstawowej wiedzy wiem, że pierwszy rok jest na rozwój korzenia, więc problem rusztowań wydawał się być odległy. Nie mniej już chcę wykorzystać urlop na montaż rusztowania by puścić na przyszły rok po bożemu. I pytanie odnośnie samych rusztowań, jakie są sprawdzone rozwiązania przy takiej szerokości, jeśli chodzi o drut rozciągany. Myślę o czymś budżetowym (ale nie aż tak bardzo) by to jakoś wyglądało. Do okien jest ok. 1,80, podmurówka jest na 30-40 cm. Prowadzenie - pewnie na pojedyńczy Guyot.
Myślałem o wklejaniu szpilek, ewentualnie montażu kotew, jednak nie czuję średnic jakie miałbym zastosować, szczególnie, że druty winny być oddalone od ściany o około 20 cm. Prosiłbym o sugestie, podpowiedzi. Poniżej zamieszczam zdjęcie.
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2022, 13:52 
mistrz
mistrz

Popatrz (jeśli tego wcześniej nie widziałeś) na przykłady ze strony: https://www.fassadengruen.de/
Tam nie ma raczej budżetowych przykładów, ale może wybierzesz coś do tańszej i dostępnej materiałowo adaptacji.

PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2022, 19:06 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za przesłany link, zaznajomiłem się z nim wcześniej już, ale system za ekskluzywny dla mnie :)
Myślałem o kotwach do rusztowań (oczkowych) fi 12 na 300 mm. Tylko tutaj pytanie, w jakich odstępach najrozsądniej stosować byłoby te mocowania? Ktoś z doświadczeniem byłby bardzo pomocny, jakby posłużył radą :)

PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2022, 22:08 
Kiper
Kiper

Hej,

1. Takie odmiany na ścianę południowej to najwyższej próby profanacja. :wink:
Swenson, Prim, ewentualnie ( jakby się uprzeć) to jeszcze Bianca ujdzie, będą ok na wyższe "kondygnacje"

2. Powinieneś mieć pomysł na formy prowadzenia i do nich dostosować pionowe i poziome elementy konstrukcji.
Na pewno przydało by coś coś grubszego na stałe ramiona

3. Nawet myśląc o konstrukcji drewnianej, rozważ druty, linki w określonych odstępach, do których łatwo przyczepisz latorośle

Piotr

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2022, 13:55 
mistrz
mistrz

Seraphim napisał(a):
..... Prowadzenie - pewnie na pojedyńczy Guyot. ..........

Chyba nie najlepiej poszło Ci zaznajomienie z treściami z podanego linku. Tak jak napisał PiotrekK w pkt. 2 najpierw powinieneś na coś się zdecydować w oparciu o zakładkę o formach prowadzenia winorośli. Proponuję np. sznur/kordon dwupiętrowy - schemat z sieci poniżej. Potem można myśleć o względach konstrukcyjno-materiałowych.

Załączniki:
Te_Rauwhata_Two_Tier.JPG
Te_Rauwhata_Two_Tier.JPG [ 47.75 KiB | Przeglądane 911 razy ]

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2022, 10:31 
nowicjusz
nowicjusz

Oooo...Bardzo dziękuję za radę!

Nie myślałem o takim prowadzeniu - wstępnie miało być jedno piętro i co by nie odpowiadało, to bym usunął by zrobić miejsce dla bardziej pożądanych odmian. Nie mniej ten wariant pozytywnie przyjmuje i głęboko nad nim się zastanowię.

A teraz pytanie, odnośnie mojej, nie do końca sprecyzowanej, wizji prowadzenia drutów. Chciałbym żeby była jak najbardziej uniwersalna, dopóki nie poczuje tych niuansów cięcia i prawidłowego prowadzenia. Myślałem jak najbardziej bazowo poprowadzenia drutów od 0,4 m i co 30 cm. Ewentualnie brałem pod uwagę, że poprowadzę linki ponad poziom "parapetu", aczkolwiek wolałbym tego uniknąć.

I jeszcze jedno pytanie o optymalną odległość prowadzenia linek od ściany - czy 20 cm będzie ok? mniej, więcej? Myślałem o hakach do rusztowania (oczkowych - fi 12 mm 30 cm/ co 2,5 m). na moje powinno to przenieść spokojnie ciężar winogron, a i cena (7 PLN/ szt.) nie odstrasza.

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2022, 13:57 
mistrz
mistrz

Posłużyłem się Twoim zdjęciem dla przedstawienia propozycji dwupiętrowej konstrukcji.
Haki skrajne proponuję średnicy 16 mm, zaś mniejsze na pośrednie.
Koszulkę z PCW przed promieniowaniem UV proponuję zasłonić jakąś rozetą.
Dla lepszego wykorzystania pojemności cieplnej ściany, można już pręty/linki dać w odległości 10-15 cm.

Załączniki:
Propozycja dla ściany 2.png
Propozycja dla ściany 2.png [ 255.71 KiB | Przeglądane 814 razy ]

Strefa czasowa: UTC + 1