Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 11:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 08:47 
mistrz
mistrz

Z przyczyn bardziej lub mniej ode mnie zależnych :? mogę rozpocząć ukorzenianie dopiero teraz. Ukorzeniarkę mam już przygotowaną, ale zastanawiam się czy zamiast grzać sztobry w domu, nie prościej byłoby (i lepiej) wystawić całą ukorzeniarkę (styropianowe pudło w plastikowej kuwecie) na czarną agrotkaninę wyściełającą u mnie międzyrzędzia. W ciągu dnia w takim miejscu wysoką temperaturę mam raczej zapewnioną, a nocne spadki temperatur nie powinny mieć na sztobry negatywnego wpływu. Poza tym zakallusowane sztobry przed wsadzeniem w czarną folię, będą już od razu zahartowane. Co sądzicie o tym pomyśle, ma to sens?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 09:24 
Ekspert
Ekspert

Wsadź je od razu w czarną folię.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 09:56 
mistrz
mistrz

Bez kallusowania?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 10:47 
Kiper
Kiper

Witam

Ja bym pokalusował jednak do początków pękania pąków, nie dłużej jak 2 tygodnie, żeby korzeni nie było, tylko kalus.

Tak zrobiłem z Muskatem Odesskim, był w gruncie w te przymrozki, ale pąki miał nie pęknięte i dziś ładnie się rozwijają :-)

Tylko trzeba podlewać bo w suchym korzenie nie urosną :-)

Pozdrawiam

Jacek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 13:02 
mistrz
mistrz

[quote="Agent0700"]Witam

Ja bym pokalusował jednak do początków pękania pąków, nie dłużej jak 2 tygodnie, żeby korzeni nie było, tylko kalus.

Tak zrobiłem z Muskatem Odesskim, był w gruncie w te przymrozki, ale pąki miał nie pęknięte i dziś ładnie się rozwijają :-)

Tylko trzeba podlewać bo w suchym korzenie nie urosną :-)

Pozdrawiam

Jacek

Prawdę mówiąc dwa tygodnie podkallusowania bardziej do mnie przemawia :) Oczywiście kontrola odpowiedniej wilgotności to podstawa.
Dzięki za wszystkie rady :)

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 21:55 
Kiper
Kiper

ja tam posluchalbym Miszy..
sam dostalem ponad tydzien temu sporo sztobrow Ronda i Sibery.. a ze mialem juz wlasnie gotowe rozsadniki z czarna folia to..:
sprawilem sztoberki jak trzeba, mokre nozki obsypalem ukorzeniaczem, zawinalem je (te nozki - cala wiazke) folia spozywcza, taka cienka, przezroczysta na cala noc, a rano powtykalem pojedynczo do rozsadnika..
wszystkie (100%) pokazaly sliczne pąki..:)) na dzis Sibera ma je troche mniejsze a na Rondzie to juz nawet widac jak sie zaczynaja listki rozwijac..
:)))
pozdrawiam Bajtek

PS.. nie moge sie powstrzymac zeby sie nie pochwalic..:)) wlasnie dzis skonczylem sadzic nasze pierwsze 10 arow.. winnica MARIA stala sie faktem dokonanym..!!!! hej..:))

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 08:24 
mistrz
mistrz

PS.. nie moge sie powstrzymac zeby sie nie pochwalic..:)) wlasnie dzis skonczylem sadzic nasze pierwsze 10 arow.. winnica MARIA stala sie faktem dokonanym..!!!! hej..:))[/quote]

Gratulacje wielkie, witamy w coraz większej rodzinie winogrodników - życzymy aby wszelkie badziewie omijało Twoje (Wasze) poletko, słoneczko mile pieściło dorodne owoce z których wytworzysz boski napój (i dasz skosztować?). :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 20:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="Bajtek"] wlasnie dzis skonczylem sadzic nasze pierwsze 10 arow.. winnica MARIA stala sie faktem dokonanym..!!!! hej..:))

A ile będzie docelowo?z 10 "HA" :?: :lol: Czego Tobie życzę lub nie - niepotrzebne skreślić :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 20:52 
Kiper
Kiper

No czesc Jurku, czesc Heniu..
juz to chyba gdzies pisalem.. ale mam taki plan: do maja 2010 - 2 do 2,5 ha, w granicach 5 do 6 tys. szt krzakow.. oczywiscie deserowki, oczywiscie przerobowki, choc stosunek tych do tych jeszcze w tej chwili nie okresle.. czas pokaze, sami wiecie, ze jest sporo uwarunkowan..
po pierwsze chce sprawdzic samego siebie, czy wytrwam w realizacji zamierzenia.. nie jestem rolnikiem, nigdy nie mialem doczynienia z uprawa czegokolwiek, ale w wieku 54 lat stwierdzilem, ze wszystko co robilem w zyciu, robilem dla kogos, komus dobrze, na czyjes zlecenie i czyjs dochod, a samemu dla siebie jakos nic.. wymyslilem sobie te winnice juz kilka lat temu.. i tak ten pomysl dojrzewal we mnie, az wczoraj stal sie faktem..
dzis bylem ogladac kolejne poletko do zagospodarowania.. 1,5 ha na zboczu w jednym kawalku, ze swietna wystawa pld. - zach. moze sie uda, ze za dwa tygodnie dobije targu..
powiem Wam tez, ze chyba ciezko by mi bylo realizowac to wszystko, gdyby nie to, ze dzieki temu forum, czuje, ze nie jestem sam, ze Wy tez w ten sposob sie spelniacie.. to jest takie mobilizujace i wciagajace.. po ciezkim dniu, zamiast isc spac lub robic rzeczy "przyjemne"..;) gnam do kompa, czytam posty, zyje tym czym Wy zyjecie.. czuje cala ta atmosferke..:)) naprawde to wciaga..!!!
i za to wsparcie wszystkim Wam dzieki.. i oczywiscie: winko bedziemy pic razem..:))
pozdrawiam Marek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 maja 2007, 04:54 
nowicjusz
nowicjusz

No to ładnie.
Docelowo będziesz miał 12000 butelek wina rocznie.
Toż oni od Ciebie w życiu nie wyjadą :D
Wychodzi po 33 dziennie.
Posadź trochę deserówek, bo kto to wypije ?
Chociaż, kilku forumowiczów nonstop w gościach i kto wie :roll:
Gdyby nie było chętnych, pomogę.
A poważnie, to gratuluje.
I udanego dobicia targu.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 09:10 
Ekspert
Ekspert

Bajtuś,

moje gratulacje i z powodu aktualnego nasadzenia i z powodu śmiałych planów. Jak dałeś radę zasadzić te 10 arów ? To sporo pracy.

pzdr
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 12:19 
mistrz
mistrz

Ja zasadziłem pierwsze 5 arów po 30 Rondo, Regent, Marechal Foch, Solaris, Seyval blanc, Muskat odeski, i z 15 deserwoych, a co do pracy to pomagało 3 kolegów a na dłoniach do dziś widać tę pracę , więc kosztuje zdrowia to ale to dopiero początek. ( a dzisiaj juz nowa wojna przędziorki zaatakowały krzew 5 - letni IZE ).

Pozdrawiam Paweł

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 12:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="karolek44"]Ja zasadziłem pierwsze 5 arów po 30 Rondo, Regent, Marechal Foch, Solaris, Seyval blanc, Muskat odeski, i z 15 deserwoych, a co do pracy to pomagało 3 kolegów a na dłoniach do dziś widać tę pracę , więc kosztuje zdrowia to ale to dopiero początek. ( a dzisiaj juz nowa wojna przędziorki zaatakowały krzew 5 - letni IZE ).

Pozdrawiam Paweł

A jak pamiętam to zaczynałeś na tym forum od pytania o 5 na białe i 5 na czerwone (?) :lol: :lol: :lol:

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 13:51 
mistrz
mistrz

[quote="DW"][quote="karolek44"]Ja zasadziłem pierwsze 5 arów po 30 Rondo, Regent, Marechal Foch, Solaris, Seyval blanc, Muskat odeski, i z 15 deserwoych, a co do pracy to pomagało 3 kolegów a na dłoniach do dziś widać tę pracę , więc kosztuje zdrowia to ale to dopiero początek. ( a dzisiaj juz nowa wojna przędziorki zaatakowały krzew 5 - letni IZE ).

Pozdrawiam Paweł

A jak pamiętam to zaczynałeś na tym forum od pytania o 5 na białe i 5 na czerwone (?) :lol: :lol: :lol:

Daniel

No no jak w komisji śledzczej wszystko na Ciebie mają :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 17:19 
Kiper
Kiper

Bajtek: gratuluję założenia winniczki, oraz ambitnych planów na przyszłość.
Mam jednak pytanie te dosadzane w przyszłości 2h to z przeznaczeniem "dla siebie i rodziny", czy też myślisz o biznesie winiarskim?

Nie da się ukryć, że czytanie postów innych zapaleńców na forum strasznie wciąga i podkręca.
Po posadzeniu pierwszych 250szt pomyślałem " o jejku ile tego jest. Co ja z tym zrobię..." Na następną jesień i wiosnę dosadziłem kolejne 400 :mrgreen: i myślę, że to jeszcze nie koniec (pola jest 14h, z tym że do winorośli optymalnie nadaje się ok 2,5h.)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1