Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 02:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 08:12 
Kiper
Kiper

[quote="DW"]Bajtuś,

moje gratulacje i z powodu aktualnego nasadzenia i z powodu śmiałych planów. Jak dałeś radę zasadzić te 10 arów ? To sporo pracy.

pzdr
Daniel

Czesc Danielku.. czesc Shron.. no juz jestem w Krakowie, ale tydzien mialem ciezki w pracy i nie bylo okazji odpisac..:)) w koncu dycham..!!
powiem Ci Daniel, ze w polu to poszlo super.. i szybko i sprawnie, w sumie wsadzilismy 320 krzaczkow:
Festivalnyj - 60 szt.
de Chaunac - 25 szt.
Goecseji Zamatos - 25 szt.
Junior - 85 szt.
Cascade - 50 szt.
Bianca - 40 szt.
Aurora - 20 szt.
Seyval Blanc - 15 szt.
bylo tak: przed poludniem wyznaczylem tasmami rzedy i sciagnalem traktorem beczke z 2 tys. litrow wody, po poludniu przywiezlismy sadzonki, lopaty, wiadra i.. do roboty..:)) bylo nas 6 osob.. jedna corka z narzeczonym, druga corka z chlopakiem, moj serdeczny przyjaciel i ja..
na poczatku porozkladalismy sadzonki ponad rzedami co 1,2 m (rzedy co 2,20 m).. potem chlopaki (dwoch) zabrali sie do kopania dolkow ponizej sadzonek, ja z dziewczynami szlismy za nimi i zakopywalismy sadzonki rekami, luzna ziemia do polowy dolka.. a za nami jeden chlopak nosil wode w wiaderkach i zalewal te dolki.. w niecale cztery godzinki wsadzilismy 2/3 sadzonek i... przegonil nas deszcz..:))
na drugi dzien przyszlismy przed poludniem juz w piatke (moj przyjaciel pojechal do pracy).. ale w dwie godzinki uporalismy sie z reszta.. ot i cala robota..:))) prawie 10 arow gotowe..:))
a w miedzyczasie caly czas walczylem z rozsadnikami.. tu juz wszystko robilem sam.. i czterokrotne przekopywanie z dodatkiem torfu.. i foliowanie.. i pikowanie.. oj.. to cala historia zreszta.. orobilem sie tu jak cholerka.. ale w koncu mam w rozsadnikach ponad 700 sadzonek w ponad 40 odmianach.. to wszystko mam na tym ogrodku przydomowym, gdzie dodatkowo wsadzilem juz docelowo, kilkanascie fajnych nowych odmian deserowek oraz kilka krzaczkow ozdobnych, w roznych czesciach domostwa.. i tak: po 2 szt. - arkadia, kodrianka, piesnia, tp-25, talizman, ww-3, galbiena nou.. oraz goecseji zamatos, festivalnyj, zlota chrupka, beta, i jakas biala odmiana n/n i cascade na altanowke..:))
Shron.. pewnie, ze mysle i planuje dochodowe wykorzystanie winnicy..
jestem mocno zaintresowany i mam takze mozliwosci zaistnienia w enoturystyce, chce być cześcią Małopolskiego Szlaku Winnego, chce uruchomic winiarnie.. sprzedawac deserowki.. robic i sprzedawac winko..:)) tak, ze planow jest dosc.. zeby tylko sil i ochoty starczylo..
no dobra.. zabieram sie za obrobke zdjec i innych materialow, bo niedziela ucieka..
zycze Wam obfitosci w polach i milego weekendu..
do zobaczyska Bajtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lutego 2009, 18:30 
Kiper
Kiper

No Bajtek, temat sprzed prawie dwóch lat ale warto go odświeżyć, bo naprawdę napawa ogromnym optymizmem. Podejrzewam, że część z forumowiczów (głównie tych młodszych stażem) go nie czytała a warto!

PS już teraz zapowiadam, że latem któregoś weekendu przyjedziemy do Bobowej:)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 17:09 
Kiper
Kiper

Dobrze że temat odswieżony. Dziś już pewnie winnica powiększona. Sam jestem przed zakładaniem...ale by się nie śpieszyć postanowiłem jeszcze dodatkowo zwapnować /kredą/i zasiać coś na zielony nawóz.A sadzenie na jesieni.Bajtek gratulacje i napisz jak to teraz wygląda

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1