Veteran5 napisał(a):
O saletrze wapniowej nie pisałem ze względu na przyswajalność, ale jako kontrargument na Twoją wypowiedź, że nie łączy się nawożenia wapniem z azotem; o świetnej przyswajalności wspomniałem okazyjnie. Gdybyś napisał, że chodzi Ci o azot amonowy nie pisał bym nic z uwagi na zgodność z prawdą. W przypadku wspominanej już saletry wapniowej nie występują straty azotu pomimo połączenia wapnia i azotu.
Tak, tylko że trochę odbiegliśmy od tematu.Misiek nie stosował saletry wapniowej tylko popiół z drzewa i gnojówkę. Poza tym w swojej wypowiedzi o łączeniu chodziło mi bardziej o osobnym nawożeniu wapniem i azotem a nie gotowym związku tych dwu pierwiastków.Zdecydowana większość nawozów azotowych zarówno organicznych(obornik,gnojówka)jak i mineralnych(saletra amonowa,siarczan amonowy,saletrzak) posiada zawartość azotu w formie amonowej.Mocznik co prawda zawiera go w postaci amidowej ale w glebie przechodzi w formę amonową i też nie jest zalecany z równoczesnym stosowaniem z wapnowaniem.Saletra wapniowa ze względu na zawartość azotu w formie wyłącznie azotanowej jest w tym przypadku wyjątkiem.