Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 17:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 14:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
alkor napisał(a):
A co myślicie o stwierdzeniu na stronie Pana Myśliwca odnośnie chloru w nawozach: "Winorośl nie należy do roślin specjalnie wrażliwych na obecność chloru w glebie. Winorośl właściwa (Vitis vinifera) jest jedną z najodporniejszych roślin na zawartość anionów chloru w glebie, pod warunkiem odpowiednio wysokiego pH gleby" http://www.winnica.golesz.pl/nawozenie-winorosli.html
Czy taka ostrożność jest zatem uzasadniona? Na pewno nawozy bezchlorkowe będą lepsze, ale są znacznie droższe i trudniej dostępne "po wioskach". Planuję sypnąć wapnem magnezowym i też się zastanawiam czy nie dać jeszcze czegoś przy okazji. (Trochę nie chce mi się obornika przekopywać :roll:)
Z bezchlorkowych to u siebie w składzie widziałem tylko Bontar NPK3-9-15, nie jest bardzo drogi, ale "chudy" jakiś.

Ja znalazłem w mojej okolicy lubofos bezchlorkowy o 100zł/t drozszy od polifoski. Nawet sie nie zastanawiam tylko biore bezchlorkowy. Ph u mnie jest niespełna 6 wiec bezchlorkowy jest wskazany.

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Troszkę późno.
Ja od dwóch lat używam polifoskę 6 ze względu na niski stosunek azotu do potasu i fosforu a taki stosunek potrzebuję. Prócz winorośli mam sad i uprawiam w nim drzewka i krzewy jagodowe (porzeczki, agrest, borówki, i wszystkie jakie tylko wynajdę) nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych.
A co do szkodliwości chloru to w przed posadzeniem i w pierwszym roku stosowałem maksymalną dawkę soli potasowej i jakoś skutków ubocznych nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 15:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
Witam.
Wiosna chyba (?) już na całego. Zastosowałem nawożenie wiosenne winorośli trochę inne niż w ubiegłym roku. W ubiegłym roku zastosowałem nawóz gołębi (w stosunku 1:15) i popiół z drzewa bukowego.
Dzisiaj pod każdą winorośl dałem około 1.5 litra popiołu z drzewa bukowego po kilku godzinach podlałem każdą winorośl gnojówką z pokrzywy w stosunku 1:10 w ilości około 15 l na winorośl. Teraz podlewa mi z nieba.
Jakie stosujecie nawożenie winorośli i w jakich ilościach.

_________________
Pozdrawiam. Tadeusz.
________________________________________
Winogrona są źródłem odmładzania ciała i duszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 16:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
Ja w tym roku YaraMila Complex po garstce ...
Pod sadzonki (przy sadzeniu) ładuje coraz więcej kompostu (kompostownik zwiększył przepustowość :mrgreen: )

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
misiek52 napisał(a):
Dzisiaj pod każdą winorośl dałem około 1.5 litra popiołu z drzewa bukowego po kilku godzinach podlałem każdą winorośl gnojówką z pokrzywy w stosunku 1:10 w ilości około 15 l na winorośl. .
Misiek moim zdaniem trochę źle zabrałeś się za nawożenie.Popiół drzewny zawiera dużo wapnia i nie powinno się go łączyć z nawożeniem gnojówką z pokrzywy która z kolei zawiera dużo azotu .Powoduje to niepotrzebne straty azotu którego rośliny wiosną potrzebują w dużych ilościach.Ja na Twoim miejscu krzewy zasilałbym teraz gnojówką a nawożenie popiołem zostawiłbym na drugą część sezonu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 20:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Na jakiej podstawie twierdzisz, że będą duże straty azotu?
Dobrze przefermentowany(warunki tlenowe!) nawóz powinien zawierać w przewadze azot w formie azotanowej, a nie amonowej który szybko "się traci" z gruntu.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 22:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Veteran5 napisał(a):

Dobrze przefermentowany(warunki tlenowe!) nawóz powinien zawierać w przewadze azot w formie azotanowej
Naprawdę,gdzie to wyczytałeś? Nie jestem chemikiem ale z tego co mi wiadomo to gnojówka zawiera azot w formie amonowej.Równoczesne stosowanie nawozów wapniowych i azotowych powoduje reakcję chemiczną w której azot ulatnia się do atmosfery.O skutkach łączenia wapnowania z nawożeniem gnojówką ,obornikiem czy innymi nawozami można znaleźć informacje w większości poradników rolniczych.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 23:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Nie bez powodu napisałem o warunkach tlenowych. Kluczowym słowem jest tu "nitryfikacja". Rolnikiem nie jestem i nie specjalizuję się w nawozach, ale jeżeli prawdą jest to co podaje wikipedia:
wikipedia napisał(a):
(...)Zawiera przeciętnie 1-3% suchej masy, 0,3-0,6% N, 0,68-0,83% K i poniżej 0,04% P

wychodzi na to, że azot powinien występować w formie azotanowej bo w przeciwnym wypadku gnojówka była by dosyć alkaliczna. No chyba, że kationy potasowy i amonowy występowały by w postaci soli z kwasami organicznymi.
Co innego w przypadku gnojowicy.

Moim zdaniem w ogóle fermentacja w warunkach beztlenowych nie jest korzystna, gdyż azot w formie amonowej ulatnia się dosyć szybko nawet bez dodatku alkaliów; poza tym rośliny pobierają przede wszystkim azot azotanowy, więc wprowadzony do gleby amonowy musi być najpierw znitryfikowany zanim dostanie się do rośliny.

Jeśli się mylę, to proszę o jakieś rzetelne informacje - chętnie się doedukuję.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 07:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
andrew54 napisał(a):
misiek52 napisał(a):
Dzisiaj pod każdą winorośl dałem około 1.5 litra popiołu z drzewa bukowego po kilku godzinach podlałem każdą winorośl gnojówką z pokrzywy w stosunku 1:10 w ilości około 15 l na winorośl. .
Misiek moim zdaniem trochę źle zabrałeś się za nawożenie.Popiół drzewny zawiera dużo wapnia i nie powinno się go łączyć z nawożeniem gnojówką z pokrzywy która z kolei zawiera dużo azotu .Powoduje to niepotrzebne straty azotu którego rośliny wiosną potrzebują w dużych ilościach.Ja na Twoim miejscu krzewy zasilałbym teraz gnojówką a nawożenie popiołem zostawiłbym na drugą część sezonu.


Witam.
Popiół z drzewa bukowego ma w swoim składzie około 33% Potasu, 20% Wapnia, 14%Magnezu i około 4.8% Fosforu oraz inne składniki natomiast nie zawiera Azotu. Gnojówka z pokrzywy zawiera w swoim składzie najwięcej Azotu, Żelaza, Wapnia, Fosforu i Magnezu (podane z literatury "Preparaty roślinne w ochronie i nawożeniu roślin" autor dr.Hanna Legutowska - są ciekawe opisy robienia wyciągów, wywarów, naparów z różnych roślin) jak to wszystko pogodzić ?. Następne nawożenie popiołem planuję zastosować po połowie sierpnia. Mam małe doświadczenie w tej dziedzinie i przyjmuję uwagi koleżanek i kolegów.

_________________
Pozdrawiam. Tadeusz.
________________________________________
Winogrona są źródłem odmładzania ciała i duszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 22:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
Veteran5 napisał(a):
Nie bez powodu napisałem o warunkach tlenowych.
Dlaczego twierdzisz, że gnojówka z pokrzywy poddana była procesom tlenowym. W jaki sposób przygotowując ją dostarczasz jej tlen?

Tadeusz nic na ten temat nie napisał, więc sądzę że warunki były klasyczne :mrgreen: : beczka z wodą i pokrzywy, czyli beztlenowe.
(Tak na marginesie, proces fermentacji jest z zasady procesem beztlenowym. Tlenowe jest np. kompostowanie.)

Jeśli były beztlenowe, to azot powinien występować w formie amonowej: NH4+
Po dodaniu wapna, w środowisku zasadowym azot będzie w postaci amoniaku - NH3 i faktycznie może ulatniać się do atmosfery. :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 23:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Ja na chemii się nie znam,natomiast amatorskim ogrodnictwem już dobrych kilka lat się zajmuję i wiem że zasadą jest że nie łączy się nawożenia wapniem z nawożeniem z innymi pierwiastkami głównie z azotem i fosforem .Oprócz strat azotu o których wspomniałem wapń w połączeniu z np.fosforem czyni go nieprzyswajalnym przez rośliny.Dlatego spece od nawożenia zalecają co najmniej kilkutygodniową przerwę między nawożeniem wapniowym a organicznym czy mineralnym.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 23:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Muszę chyba przestać czytać forum o takich dziwnych porach bo widzę, że się nieźle wkopałem pisząc niezbyt dokładnie na temat :roll: ...
Po pierwsze to była mowa o gnojówce, a że z pokrzywy to mi umknęło :oops: chociaż definicja gnojówki jest jasna i to coś z pokrzywy nią na pewno nie jest, czyli bałagan w nazewnictwie.
Po drugie nie twierdzę, że była poddana takiemu procesowi, ale że najlepiej by było gdyby była fermentowana w warunkach tlenowych i do tego dobrze dążyć(mam tu na myśli pojawiające się kiedyś na forum doniesienia o fermentacji z napowietrzaniem pompką akwariową) z uwagi na znacznie lepsze wykorzystanie składników i brak uciążliwego smrodu. Także obiły mi się kiedyś o uszy próby tlenowej fermentacji nawozu z pokrzyw.
Po trzecie termin fermentacja odnosi się tylko do beztlenowych procesów jedynie w opisie przemian biochemicznych w komórce(jako przeciwieństwo respiracji). Jednak mianem fermentacji określa się praktycznie wszystkie procesy biologiczne prowadzone w stanie ciekłym zarówno tlenowe jak i beztlenowe! Na przykład fermentacja octowa jest procesem typowo tlenowym. Procesy prowadzone w fazie stałej również nazywa się fermentacją przy czym należy wyróżnić osobno "kiszenie" i "gnicie" dla warunków beztlenowych, oraz kompostowanie dla warunków tlenowych. Obornik może być zarówno przekompostowany jak i zgniły w zależności od składowania.
Po czwarte nie tylko po dodaniu wapnia, ale jakiejkolwiek dosyć silnej zasady kation amonowy jest zastępowany w soli odpowiednim kationem; mówiąc ogólnie jon amonowy w znacznej mierze rozkłada się zaraz do amoniaku, który się ulatnia z roztworu. Nie jest prawdą, że w środowisku zasadowym azot będzie zawsze w postaci amoniaku jak by wynikało z Twojej wypowiedzi - postać taką przyjmie jeśli był wcześniej w formie amonowej, natomiast jeśli był w formie azotanowej to w takiej formie zostanie jeśli chodzi o ścisłość.

Edit:
anderw54: To co powiesz na nawożenie saletrą wapniową - przecież to jest nawożenie oboma tymi pierwiastkami, ba w przypadku nawożenia interwencyjnego(dolistnego) jest świetnie przyswajalna! Podobne połączenie to saletrzak, w którym wapń aż tak bardzo nie przeszkadza. Superfosfat to także nic innego jak połączenie wapnia z fosforem i wcale nie jest nieprzyswajalny - w zależności od odczynu przyswaja się lepiej lub gorzej.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Veteran5 napisał(a):

anderw54: To co powiesz na nawożenie saletrą wapniową - przecież to jest nawożenie oboma tymi pierwiastkami, ba w przypadku nawożenia interwencyjnego(dolistnego) jest świetnie przyswajalna! Podobne połączenie to saletrzak, w którym wapń aż tak bardzo nie przeszkadza. Superfosfat to także nic innego jak połączenie wapnia z fosforem i wcale nie jest nieprzyswajalny - w zależności od odczynu przyswaja się lepiej lub gorzej.
Połączenie nawozów wapniowych z azotowymi nie oznacza że są one nieprzyswajalne dla roślin tylko to że powstają przy nich straty azotu. Łączenie pierwiastków zależy od tego w jakich związkach one występują i tu od niektórych zasad faktycznie są odstępstwa .Tu jest tabela które nawozy można ze sobą łączyć.Zwróć uwagę na dwa ostatnie punkty ponad tabelą:http://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_nawoz%C3%B3w.Ponadto wapń zawarty w nawozach usuwa ich zakwaszające działanie na glebę i zmniejsza ich hygroskopijność.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 18:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Zbytnio generalizujesz.
O saletrze wapniowej nie pisałem ze względu na przyswajalność, ale jako kontrargument na Twoją wypowiedź, że nie łączy się nawożenia wapniem z azotem; o świetnej przyswajalności wspomniałem okazyjnie. Gdybyś napisał, że chodzi Ci o azot amonowy nie pisał bym nic z uwagi na zgodność z prawdą. W przypadku wspominanej już saletry wapniowej nie występują straty azotu pomimo połączenia wapnia i azotu.

Jeśli już przytaczasz tą tabelę chciałbym zwrócić uwagę na to, że na stronie tej mieszanie niektórych nawozów jest niewskazane przede wszystkim z uwagi na to, że sprawiło by tylko kłopot przy rozsiewaniu a nie na inne kwestie. Wyjątkami są te dwa ostatnie punkty czyli azot amonowy i wapń w postaci wapna tlenkowego, oraz nawozy fosforowe z nawozami wapniowymi(jednak punkt ten jest napisany bardzo ogólnikowo; dotyczy to przede wszystkim tego, że powstanie trudno rozpuszczalny fosforan wapnia z uwagi na odczyn).
Swoją drogą tabela ta zawiera byki.
Najlepiej było by zajrzeć do "Analizy chemicznej gleb, nawozów i roślin" E. Krzywy-Gawrońskiej.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 21:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
Veteran5 napisał(a):
Nie jest prawdą, że w środowisku zasadowym azot będzie zawsze w postaci amoniaku jak by wynikało z Twojej wypowiedzi - postać taką przyjmie jeśli był wcześniej w formie amonowej, natomiast jeśli był w formie azotanowej to w takiej formie zostanie jeśli chodzi o ścisłość.
Nie to miałem na myśli.
Pisząc:
Cytuj:
Jeśli były beztlenowe, to azot powinien występować w formie amonowej: NH4+
Po dodaniu wapna, w środowisku zasadowym azot będzie w postaci amoniaku - NH3 i faktycznie może ulatniać się do atmosfery.
Chciałem powiedzieć, że:
1) w gnojówce po procesie beztlenowym azot będzie w formie amonowej. Azotanów nie będzie z powodu deficytu tlenu (nie powstaną). A nawet jeśli jakieś powstały wcześniej,to ulegną denitryfikacji w warunkach anoksycznych (i ich nie będzie :wink: ).
2) w środowisku zasadowym z jonów amonowych (o których w pkt.1) powstanie amoniak (i ulotni się).

Jeśli chodzi o saletrę wapniową, to strat azotu nie będzie, bo występuje on w formie azotanowej.
Z zaprezentowanej przez Ciebie wiedzy wnioskuję, że doskonale zdajesz sobie sprawę, że straty azotu w postaci amoniaku wystąpią jedynie po połączeniu wapna z nawozami amonowymi lub nawozami organicznymi poddanymi procesom gnilnym/fermentacyjnym/redukującym*
(* wybrać co komu pasuje, a chodzi generalnie o: gnojówkę, obornik,itp. ale nie o kompost ).


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO