beny napisał(a):
Odnośnie nawożenia:
zrobiłem niedawno badanie gleby i wyszło pH=4,2

i oczywiście duży niedobór wielu składników.
Zalecenie nawozowe:
Wapnowanie wapnem węglanowym magnezowym 3,5-4 t/ha
Nawożenie:
siarczan potasu - rośliny wysadzone - 100-120 kg/ha jesienią i ponownie w okresie przedwiośnia w tej samej ilości
saletrzak 110-145 kg/ha w 1 roku (1/2 na przedwiośniu, 1/2 pod koniec kwitnienia)
Nawóz wysiewać w pasy szer. 1 m.
Widzę, że temat trochę się rozwinął więc więcej szczegółów:
Powyższe badanie dotyczyło nowego kawałka, który przylega do istniejącej już winniczki. Chodziło o odpowiednie przygotowanie podłoża pod nowe nasadzenia jesienią 2011 roku lub wiosną 2012.
Przy zakładaniu winniczki (ok 10ar, ugór od 10lat) w 2008 nie zrobiłem analizy. Sypnąłem "tylko na oko" trochę wapna jesienią, bo sąsiad rolnik powiedział, że gleba trochę kwaśna.
Wiosną 2009 wysadzałem sadzonki w dołki zaprawiane obornikiem i odkwaszonym torfem.
Wiosną 2010 sypnąłem w pasy z roślinkami worek (25kg) Azofoski.
Obecnie, jako że to bedzie trzeci rok i liczę na jakiś zbiór, chcę doprowadzić do ładu również istniejącą winnicę z nasadzeniami i mam zamiar wykorzystać uzyskane badania do poprawy jakości gleby w istniejącej winnicy.
Stąd wapnowanie m.im wapnem węglanowym (a nie tlenkowym), by nie popalić korzeni roślinek.
Stąd nawożenie siarczanem potasu w dwóch dawkach - jesienią i wiosną.
Oczywiście "nowy" kawałek, to przedłużenie istniejącej winnicy i z grubym przybliżeniem przyjmuję uzyskane winiki takie same dla całego obszaru.