Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2010, 22:10 
mistrz
mistrz

wieja napisał(a):
Witam.
Wczoraj przesadzałem jednoroczniaki Cerkiewne Dzwony i VI-20-8-2.
Średnica odkopywania krzaków 1m a końcówki korzeni jeszcze odciąłem.
Glebę mam lekką zasobną ,tak że u mnie po pierwszym roku korzenie winorośli mają ponad 1m średnicy.
Uważam że w takim przypadku nawóz rozrzucony po całej powierzchni zostanie przez winorośl wykorzystany
(w drugim roku)

wieja

Owszem tak tylko musisz mieć na względzie że nawozy azotowe częściowo się wcześniej ulotnią lub wypłuczą. Jeśli nie jest to podyktowane zastosowaniem np ciągnikowego rozsiewacza nawozu to ręcznie lepiej rzucić w okolice krzewu a nie w międzyrzędzie.

PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 22:52 
czeladnik
czeladnik

Azofoska , na pewno gdzieś już było na forum , ale przeszukałem chyba wszystkie posty z kluczowym wyrazem azofoska i nie znalazłem , ile tego nawozu w dołek przed sadzeniem , dłonie mam średnie :mrgreen: , garść wymieszać z ziemią pod korzenie czy więcej , oczywiście pamiętam o warstwie ochronnej 10-15cm , pozdrawiam magas37

PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 07:28 
mistrz
mistrz

szawapier napisał(a):
Witam
Odpowiedź być może oczywista ale chce się upewnić. Mianowicie, wysiewając nawozy sztuczne na winnicy siejemy w międzyrzędziach czy w rzędach?
Dla mnie oczywiste było by wysiewanie w międzyrzędziach! Jak wy robicie??W tym roku będę siał bezchlorkowy Eurofertil Austriackiej firmy TimacAgro, stosowany w winnicach Austriackich.

Pozdrawiam

Witam
Do nawożenia wykorzystuję podpowierzchniowy system nawadniania. Rurki z otworkami umieszczone 15-20 cm pod powierzchnią nad bryłą korzeniową. Nawożenie płynnymi lub rozpuszczonymi nawozami w trakcie podlewania. Wierzchnia warstwa to czysty piasek. W ten sposób nawozy dostarczam tylko w strefę korzeni i nie nawożę chwastów. Obornik daję w doły przed sadzeniem.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 10:35 
Kiper
Kiper

Szlachcic napisał(a):
... Rurki z otworkami umieszczone 15-20 cm pod powierzchnią nad bryłą korzeniową. Nawożenie płynnymi lub rozpuszczonymi nawozami w trakcie podlewania. Wierzchnia warstwa to czysty piasek...

U mnie raczej taki system by się nie sprawdził, po pierwsze mam wystarczającą ilość opadów, po drugie mam glinę z bardzo znikomą ilością pisku.
Mimo wszystko system nawożenia dosyć innowacyjny, jednak chyba na mniejsze powierzchnie.

Pozdrawiam
www.szawapier.com

PostNapisane: piątek, 21 maja 2010, 07:19 
mistrz
mistrz

magas37 napisał(a):
Azofoska , na pewno gdzieś już było na forum , ale przeszukałem chyba wszystkie posty z kluczowym wyrazem azofoska i nie znalazłem , ile tego nawozu w dołek przed sadzeniem , dłonie mam średnie :mrgreen: , garść wymieszać z ziemią pod korzenie czy więcej , oczywiście pamiętam o warstwie ochronnej 10-15cm , pozdrawiam magas37

Ja osobiście zastosowałbym ten nawóż 2 tygodnie po posadzeniu a nie przed, przed to jednak nawozy organiczne a jeśli już przed to może w mniejszej ilości o połowę drugą część po posadzeniu za jakiś czas

PostNapisane: środa, 10 listopada 2010, 11:17 
Kiper
Kiper

Odnośnie nawożenia:
zrobiłem niedawno badanie gleby i wyszło pH=4,2 :shock: i oczywiście duży niedobór wielu składników.
Zalecenie nawozowe:
Wapnowanie wapnem węglanowym magnezowym 3,5-4 t/ha
Nawożenie:
siarczan potasu - rośliny wysadzone - 100-120 kg/ha jesienią i ponownie w okresie przedwiośnia w tej samej ilości
saletrzak 110-145 kg/ha w 1 roku (1/2 na przedwiośniu, 1/2 pod koniec kwitnienia)
Nawóz wysiewać w pasy szer. 1 m.

PostNapisane: środa, 10 listopada 2010, 11:34 
Kiper
Kiper

Tego wapna zalecają sporo bo wychodzi 35 kg/ 1 ar.
Ja u siebie dawałam coś wapna ale z tego co tu czytam to o wiele chyba za mało. Dobrze jest robić analizy bo wtedy jest się pewnym.
Odnośnie nawozów to wychodzi 2 worki na 1 ha, dla mnie do przyjęcia , ale jak pod rośliny- sadzonki dopiero wysadzone to też sporo.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 10:53 
mistrz
mistrz

Zuzanna napisał(a):
Ja u siebie dawałam coś wapna ale z tego co tu czytam to o wiele chyba za mało. Dobrze jest robić analizy bo wtedy jest się pewnym.
Odnośnie nawozów to wychodzi 2 worki na 1 ha, dla mnie do przyjęcia , ale jak pod rośliny- sadzonki dopiero wysadzone to też sporo.

Czy aby nie pomyliłaś się z tymi 2 workami?

A przy okazji taki artykuł z Hasła o wapnowaniu może komuś być pomocny

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 13:47 
Ekspert
Ekspert

Ludwik napisał(a):
Zuzanna napisał(a):

Czy aby nie pomyliłaś się z tymi 2 workami?

A przy okazji taki artykuł z Hasła o wapnowaniu może komuś być pomocny

Nie wydaje mi się, żeby to była pomyłka przy ph gleby na poziomie 4,2, poziomie odpowiedniejszym dla borówek.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 13:56 
Kiper
Kiper

2 worki to 50 albo częściej 100 kg/ha, niezależnie od tego co to jest to b. mało.

J

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 14:02 
Ekspert
Ekspert

[list=][/list]
leff napisał(a):
2 worki to 50 albo częściej 100 kg/ha, niezależnie od tego co to jest to b. mało.

Wcześniej była szczegółowa informacja "3,5-4 t/ha". Zuzanna pisała o 40 kg na AR, a że worki bywają różne, to pewnie uwaga o 2 workach jest luźną uwagą.

PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2010, 18:29 
Kiper
Kiper

Siarczanu potasu zalecili 100-120kg/ ha. Nawozy dla rolników są pakowane w workach po 50 kg .Stąd że 2 worki na ha.

PostNapisane: piątek, 12 listopada 2010, 07:45 
Kiper
Kiper

olmek napisał(a):
Ma to kolosalne znaczenie podczas intensywnego wzrostu. W przypadku zastosowania preparatów systemicznych w tym okresie ochrona jest bardzo skuteczna, zabezpiecza przed infekcją nowe przyrosty.

Nie do końca, dużym problemem przy stosowaniu środków systemicznych w okresie intensywnego wzrostu jest to że bardzo szybko następuje duży przyrost masy rośliny a co za tym idzie równie szybko spada % zawartość substancji aktywnej w roślinie (efekt rozcieńczenia) i skuteczność środka.

A tak w ogóle to znów ciekawy offtop, temat jest o nawożeniu.

Wracając do nawożenia, 2 worki siarczanu potasu Ok., z tym że to było bardziej przy problemach z pH i wapnie i do tego się odniosłem w poprzednim poście. 3,5-4 tony wapna z zalecenia to zbyt dużo w przypadku już rosnących roślin (jeżeli oczywiście już rosną a nie jest to przygotowanie pod nasadzenia).

Jeżeli chodzi o potas to czy w zaleceniach było o 100-120 kg siarczanu potasu czy K2O (ok. 50 % zawartość K2O w siarczanie czyli 200-240 kg siarczanu K/ha)?

J

PostNapisane: piątek, 12 listopada 2010, 13:40 
Ekspert
Ekspert

Zuzanna napisał(a):
Siarczanu potasu zalecili 100-120kg/ ha. Nawozy dla rolników są pakowane w workach po 50 kg .Stąd że 2 worki na ha.

Sorry w takim razie za zamieszanie :oops:

PostNapisane: poniedziałek, 15 listopada 2010, 09:40 
Kiper
Kiper

beny napisał(a):
Odnośnie nawożenia:
zrobiłem niedawno badanie gleby i wyszło pH=4,2 :shock: i oczywiście duży niedobór wielu składników.
Zalecenie nawozowe:
Wapnowanie wapnem węglanowym magnezowym 3,5-4 t/ha
Nawożenie:
siarczan potasu - rośliny wysadzone - 100-120 kg/ha jesienią i ponownie w okresie przedwiośnia w tej samej ilości
saletrzak 110-145 kg/ha w 1 roku (1/2 na przedwiośniu, 1/2 pod koniec kwitnienia)
Nawóz wysiewać w pasy szer. 1 m.

Widzę, że temat trochę się rozwinął więc więcej szczegółów:
Powyższe badanie dotyczyło nowego kawałka, który przylega do istniejącej już winniczki. Chodziło o odpowiednie przygotowanie podłoża pod nowe nasadzenia jesienią 2011 roku lub wiosną 2012.
Przy zakładaniu winniczki (ok 10ar, ugór od 10lat) w 2008 nie zrobiłem analizy. Sypnąłem "tylko na oko" trochę wapna jesienią, bo sąsiad rolnik powiedział, że gleba trochę kwaśna.
Wiosną 2009 wysadzałem sadzonki w dołki zaprawiane obornikiem i odkwaszonym torfem.
Wiosną 2010 sypnąłem w pasy z roślinkami worek (25kg) Azofoski.

Obecnie, jako że to bedzie trzeci rok i liczę na jakiś zbiór, chcę doprowadzić do ładu również istniejącą winnicę z nasadzeniami i mam zamiar wykorzystać uzyskane badania do poprawy jakości gleby w istniejącej winnicy.

Stąd wapnowanie m.im wapnem węglanowym (a nie tlenkowym), by nie popalić korzeni roślinek.
Stąd nawożenie siarczanem potasu w dwóch dawkach - jesienią i wiosną.

Oczywiście "nowy" kawałek, to przedłużenie istniejącej winnicy i z grubym przybliżeniem przyjmuję uzyskane winiki takie same dla całego obszaru.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1