Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 21:47 
Kiper
Kiper

[quote="Darchom"]Tylko, że chyba drogo, sama rura fi 110 długości 2 m kosztuje ponad 20 zeta :cry: a to przecież nie koniec.

Pomysł za to ciekawy.

Kiedyś liczyłem koszty to wyszło za materiał ok 35 zł. Druty do zbrojenia i rura podporowa były kupione na złomowisku .

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 07:06 
mistrz
mistrz

[quote="Heniek"]
Może tego Artur nie dopisał, ale że znam genezę tych słupków to podpowiem, że rury PCV są tylko formą, która jest zazbrojona stalą jak sam napisał i dodatkowo zalana betonem czego nie napisał :lol:

Aaa, teraz paniał!
Ale koszt 35 zeta jest wysoki, słupki niemieckie do winnicy powinny wyjść poniżej 30 (oczywiście w zależności od kursu Euro. No i mają ten patent, że druty można se swobodnie przesuwać. Widzieliśmy w Reichu takich cwaniaków, którzy stosują 2-3 druty przelotowe, które podnoszą proporcjonalinie do wzrostu pędów. Mnie się, przy rozmiarach mojej winnicy taka zabawa niespecjalnie opłaca, wolę dać na stałe cztery pary drutów.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 07:20 
Ekspert
Ekspert

Niekoniecznie może wyjść tak drogo, kiedyś kupowałem 15metrowe rury fi 150 u gościa przed Dąbrową po 50zł za sztukę.
Ile mi wiadomo to jeszcze można u niego to dostać.
Dawniej jadąc od strony Tarnowa to około 500m do Dąbrowy stała przyczepa pełna właśnie tych rur jako reklama. Facet twierdził, że kupił cały asortyment po upadającej firmie i tylko faktury nie może wystawić.
Sam je kupiłem do kanalizacji.
Więc jakby podzielić tą rurę na 6 kawałków po 2,5m to wyszło by 6zł do tego zbrojenie (na złomie sprzedają materiał po 1zł za kilogram) i beton (troszkę więcej betonu niż u kolegi) ale koszt jednego słupka też powinien się zamknąć w 25zł.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 10:13 
Kiper
Kiper

[quote="Jurek"][quote="Heniek"]
Może tego Artur nie dopisał, ale że znam genezę tych słupków to podpowiem, że rury PCV są tylko formą, która jest zazbrojona stalą jak sam napisał i dodatkowo zalana betonem czego nie napisał :lol:

Aaa, teraz paniał!
Ale koszt 35 zeta jest wysoki, słupki niemieckie do winnicy powinny wyjść poniżej 30 (oczywiście w zależności od kursu Euro. No i mają ten patent, że druty można se swobodnie przesuwać. Widzieliśmy w Reichu takich cwaniaków, którzy stosują 2-3 druty przelotowe, które podnoszą proporcjonalinie do wzrostu pędów. Mnie się, przy rozmiarach mojej winnicy taka zabawa niespecjalnie opłaca, wolę dać na stałe cztery pary drutów.

Ja nie organizowałwm sobie słupków metalowych z premedytacją ponieważ w mojej okolicy po ogrodach działkowych grasują hordy zbieraczy wszystkiego co metalowe . Nie chciałem ryzykować.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 14:17 
mistrz
mistrz

[quote="Artur"] Ja nie organizowałwm sobie słupków metalowych z premedytacją ponieważ w mojej okolicy po ogrodach działkowych grasują hordy zbieraczy wszystkiego co metalowe . Nie chciałem ryzykować.

Tia... :? Na szczęście istnieją jeszcze w tym kraju wsie, gdzie ludzie są uczciwi. Moja do nich należy.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 22:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="Artur"][quote="Darchom"]Tylko, że chyba drogo, sama rura fi 110 długości 2 m kosztuje ponad 20 zeta :cry: a to przecież nie koniec.

Pomysł za to ciekawy.

Kiedyś liczyłem koszty to wyszło za materiał ok 35 zł. Druty do zbrojenia i rura podporowa były kupione na złomowisku .
Kupowłem materiał też na złomowisku.
Koszt słupka wyniósł mnie ok.15PLN (nie liczę robocizny - spawania i malowania we własnym zakresie)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da7 ... ca741.html

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 23:34 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"]

Kupowłem materiał też na złomowisku.
Koszt słupka wyniósł mnie ok.15PLN (nie liczę robocizny - spawania i malowania we własnym zakresie)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da7 ... ca741.html

Tylko że moje są troszkę inne niż Twoje ale służą do tego samego celu
:)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 18:17 
przedszkolak
przedszkolak

Proszę o pomoc , przymierzam się do rusztowania .Mam problem z wyborem drzewa .Skrajne słupki będą betonowe a reszta drewniane okrąglaki i tu moje pytanie :które drewno dłużej postoi : sosna , grab , olcha ?

Jutro jadę do leśniczego koszt słupka -sosny 15cm średnicy długość do 3 metrów około 6-7 zł .

Pozdrawiam Marcin

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 19:03 
mistrz
mistrz

Grab jest twardszy od dębu, więc na pewno najdłużej wytrzyma.
Sosna i olcha- trwałość porównywalna.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 19:13 
Ekspert
Ekspert

Akacja-jak juz albo standartowo beton lub stal.

Nie porownuj olchy(doslownie zachowuje sie jak butwiejacy papier na dworze) do sosny-ktora notabene tez jest o kant ....... jako slupek do winnicy.

[quote="czeslaw"]Grab jest twardszy od dębu, więc na pewno najdłużej wytrzyma.
Sosna i olcha- trwałość porównywalna.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 19:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="werojtek"]Akacja-jak juz albo standartowo beton lub stal.

Nie porownuj olchy(doslownie zachowuje sie jak butwiejacy papier na dworze) do sosny-ktora notabene tez jest o kant ....... jako slupek do winnicy.

Nie powiedziałbym. Sosna kantóweczki takie cieniutkie 20x30mm którymi podpierałem sadzonki 7 lat temu stoją do dziś nie wzruszone. Jedynie co zrobiłem to wg przepisu Madeja po przywiezieniu z tartaku zanurzyłem je na 3 dniową kąpiel w siarczanie miedzi, a potem jeszcze powbijałem mokre do ziemi.
Zupełnie inaczej zachowywały się słupki sosnowe okorowane i moczone po tygodniu w Fobosie oraz impregnowane pokostem. Te zaczęły próchnieć po 4-5 latach.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 20:31 
przedszkolak
przedszkolak

To co zamiast drzewa żeby było tanio i miarę solidnie ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 21:23 
mistrz
mistrz

Z drewna można skutecznie skorzystać stosując ocynkowane podstawy słupa. Wbija się to chyba na 70 cm w ziemię i przy pomocy wkrętów montuje kantówkę, oczywiście zaimpregnowaną. Taka podstawa słupa 70*70 mm kosztuje w granicach 17 zł więc jak dodasz koszt kantówki -170 cm, 4 porządne wkręty, impregnat to wyjdzie cca tyle ile słupek metalowy ze złomu, na betonowej stopie. Za to drewno to jednak drewno, w domu przy działce może nadać winnicy dodatkowy walor estetyczny.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 21:24 
czeladnik
czeladnik

na twoim miejscu kupilbum uzywane rury 1,1/4 do 2 cali zalezy jakie znajdziesz,metr ok.4-5zl .pomalowac ,kapturek na rure zeby woda nie leciala,w maly betonik zatopic i masz spokoj ,,na wieki wiekow,,.mialem kiedys pierwsze tunele foliowe z sosnowych belek okorowane i zakonserwowane (to co szlo w ziemie) jakims smolowym paskudztwem.po 7 latach lamaly sie od kopniaka,a srednice mialy15cm.po co robic DWA RAZY.jak nie znajdziesz rur to katownik hutniczy 45/45 lub wiekszy tez wytrzymaja.masz pare miesiecy do postawienia rusztowania to cos ,,upolujesz,,

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 21:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Zupełnie inaczej zachowywały się słupki sosnowe okorowane i moczone po tygodniu w Fobosie oraz impregnowane pokostem. Te zaczęły próchnieć po 4-5 latach.

Okrąglaki to niestety prawie wyłącznie biel. Gdyby słupki zrobić wyłącznie z twardzieli i dodatkowo zaimpregnować to wytrzymałby z 10 lat jak nic.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1