Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 01:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2009, 19:53 
Ekspert
Ekspert

@lantan jaką odległość planujesz pomiędzy skrajnymi słupkami?
Ja już zamówiłem kolejne słupki z rury grubościennej 6cm średnicy i około 2,5metra długości od znajomego co zajmuje się złomem i akurat teraz rozbierają jakąś dużą kotłownię.
Wszystko wbetonuję pionowo jak poprzednie na tyle by nad ziemią było 1,8 - 2m.
Tylko moje szpalery nie będą dłuższe niż 15-16 metrów

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2009, 21:13 
Ekspert
Ekspert

Erikos moje rzędy będą miały maksymalnie 20m długości(to efekt kształtu
działeczki jaką dysponuję), ale będą też krótsze(najkrótszy rządek to ten z trzema sadzonkami(Talizman, Łora, Chrupka Złota). Następny około 15m i następny ok. 20m. Taki rozkład wynika z ustawienia rzędów po przekątnej prostąkąta, jakim jest moje poletko. Ustawienie rzędów w ten sposób było wynikiem nasłonecznienia w ciągu dnia mojego poletka i cieniem jaki rzuca dom na tę działkę. To mniej więcej tak wygląda:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 czerwca 2009, 21:27 
Ekspert
Ekspert

Wiesz Lantan jeżeli nie będą dłuższe niż 20m to ja proponuje Ci te wbetonowane pionowo rury, całkiem to nieźle wygląda a i przy tych długościach zda egzamin bez żadnych odciągów.
Co do usytuowania Twoich krzaków może lepiej było by ukierunkować rzędy wzdłuż czyli z północy na południe miałbyś w ten sposób lepszy dostęp do międzyrzędzi ai nie zacieniały by Ci się wzajemnie, no chyba, że masz kawałek górki.
Ja na moim płaskim terenie rzędy ukierunkowałem z pd - pn, odstępy między krzakami mam co 1m a między rzędami 1,5m.
Głównie deserówki.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2009, 21:42 
przedszkolak
przedszkolak

Panowie, pozwólcie że się z Wami podzielę moimi doświadczeniami w tym zakresie.
Też sporo się naczytałem na temat słupków i nawet zasięgałem porady na tym forum, a życie pokazało swoje. Moja winnica jest niewielka - raptem 1,5 ara, a rzędy mają długość ok. 15 metrów. Do budowy rusztowania wykorzystałem drewniane belki długości ok 2,5 metra i średnicy ok 15 cm znalezione na stryszku.
Słupki skrajne ustawiłem pionowo w taki sposób, że wystawały z ziemi na wysokość ok. 1,8 m. Ponieważ nie przewidywałem żadnych podpór, odciągów i podobnych, w "dnie" słupków wywierciłem po kilka otworów i wbiłem w nie znalezione na wspomnianym już stryszku pręty stalowe długości ok 50 cm w celu ustabilizowania ich. Starałem się wykopać w miarę niewielkie otwory, a przestrzeń pomiędzy słupkami a krawędziami otworów wypełniłem płaskimi kamieniami i kawałkami dachówek po czym zasypałem ziemią i dokładnie ubiłem.
W połowie rzędów postawiłem nieco cieńsze słupki przelotowe, w których wywierciłem otwory na druty. Do naciągnięcia drutów użyłem śrub rzymskich, ale teraz ( czyli po 2 sezonach ) wiem, ze nie jest to najlepsze rozwiązanie ze względu na niewielką możliwość regulacji ( ok 10 cm ). Przy budowie rusztowań do kolejnych rzędów skorzystam raczej z naciągów używanych do siatki ogrodzeniowej.
Po tych 2 sezonach stwierdzam, że przyjęte rozwiązanie się sprawdza - słupki mimo braku odciągów pochyliły się bardzo nieznacznie, a korekta napięcia drutów jest łatwa do przeprowadzenia. I jeszcze uwaga dotycząca rozstawu drutów w parach. W słupkach krańcowych wywierciłem otwory w rozstawie ok. 7 cm, ale jeśli druty w rzędach się rozjeżdżają, ich rozstaw reguluję przy użyciu drutu do podwiązywania latorośli.
Ogólnie rzecz biorąc polecam zastosowanie takiego systemu, który będzie łatwy do skorygowania z czasem. I nie ma co się przejmować tym, co znajdziecie w księgach :) SERIO.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2009, 17:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="StaryKocur"]
Ogólnie rzecz biorąc polecam zastosowanie takiego systemu, który będzie łatwy do skorygowania z czasem. I nie ma co się przejmować tym, co znajdziecie w księgach :) SERIO.

Pozdrawiam

A czym impregnowałeś swoje słupki?

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lipca 2009, 08:12 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie sprawdza się obustronna regulacja śrubami po ok 50 cm, słupy smolaki bez żadnych odciagów.

http://winnicakovali.pl/index.php?id=ga ... ;gal_id=21

Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lipca 2009, 09:42 
przedszkolak
przedszkolak

Bardzo estetycznie to wygląda a i pomysł fajny.
Ja moje słupki pomalowałem kilkoma warstwami jakiegoś impregnatu znalezionego w piwnicy. Zdaję sobie sprawę, że mogą wytrzymać tylko kilka lat, ale co tam. Mam raptem na razie 3 rzędzy z rusztowaniami.
2 kolejne uzbroję w przyszłym roku.
Jak widać, dużo tego nie jest, ale całość przedsięwzięcia zwanego OldCat Vineyard traktuję jako zabawę i okazję do poruszania się po dniach siedzenia za biurkiem.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 07:08 
mistrz
mistrz

[quote="StaryKocur"]Panowie, pozwólcie że się z Wami podzielę moimi doświadczeniami w tym zakresie.
Też sporo się naczytałem na temat słupków i nawet zasięgałem porady na tym forum, a życie pokazało swoje. Moja winnica jest niewielka - raptem 1,5 ara, a rzędy mają długość ok. 15 metrów. Do budowy rusztowania wykorzystałem drewniane belki długości ok 2,5 metra i średnicy ok 15 cm znalezione na stryszku.
(...)

Czasami jednak warto do owych ksiąg zajrzeć. I nie deprecjonować doświadczenia innych.
Belki ze strychu i ja zastosowałem, do tego je solidnie impregnując (patrz pytanie Heńka - świetnie rozumiem jego intencje :wink: ). Po 6 latach w winnicy nastąpiła katastrofa - słupki zaczęły się przewracać - i to w środku okresu wegetacyjnego:
http://www.instantgallery.pl/galerie/29 ... 59553.html
Trudno sobie wyobrazić, ile pracy wymaga rozplątanie pokręconych drutów i wymiana całości rusztowania:
http://www.instantgallery.pl/galerie/29 ... 59554.html
Horror winogrodnika :evil:
Maciej miał kiedyś taki sen, że mu się słupki poprzewracały i druty poplątały. Dlatego wstawił w winnicy słupki betonowe. Ja niestety śpię twardo i swoich snów nie pamiętam, dlatego (a i dlatego, że wtedy o specjalnych słupkach do winnicy w Polsce nikt jeszcze nie słyszał) wstawiłem te ... drewniane. Nigdy już tego błędu nie popełnię. Metalowe, potrójnie ocynkowane słupki Remag na pewno mnie przeżyją, a koszt, szczególnie w perspektywie czasowej jest niższy niż drewna.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 07:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jurek"] (patrz pytanie Heńka - świetnie rozumiem jego intencje :wink: )

:lol:

Ja moczyłem słupki sosnowe grubości 10-15cm po 2 tygodnie w "jakimś" impregnacie, następnie malowałem pokostem lnianym. Po 5 latach i tak zaczęły się przewracać.

Teraz dałem słupki modrzewiowe. Pierwsze tzw prowizorki czyli 4 rzędy zabudowane na szybko z modrzewia stoją 3 rok. Ale już rury stalowe czekają w odwodzie.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 13:20 
Kiper
Kiper

A ja też kiedy myślałem o drewnie ale nie udało mi się zdobyć tanich okrąglaków więc zrobiłem coś innego o wiele trwalszego ale bardziej pracochłonne (oferta raczej dla działkowców nie farmerów wielohektarowych)

Obrazek

rura kanalizacyjna PCV zbrojona podparta rurą stalową kupioną na złomowisku

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 19:34 
mistrz
mistrz

Bardzo elegancko.
Ale rzeczywiście bardziej na działkę niż do plantacji. Myślę, że przy odpowiednim naciągu drutów na dystansie 30-40 m plastikowa rura by nie wytrzymała.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 20:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="Erikos"]Wiesz Lantan jeżeli nie będą dłuższe niż 20m to ja proponuje Ci te wbetonowane pionowo rury, całkiem to nieźle wygląda a i przy tych długościach zda egzamin bez żadnych odciągów.
...

Też tak sądziłem, gdy 2 lata temu wbetonowałem rury średnicy 10cm.
Szpalery długości 22,5m.
W tym roku zabetonowałem jednak podpory, bo słupki odchyliły się w pionie - górą tak ok.8-10cm.
A prostowanie słupka przed założeniem podpory to średnia przyjemność.
Drugi błąd jaki popełniłem to otwory w słupkach przelotowych, bez możliwości zdjęcia drutów w razie potrzeby.
Ale w słupkach metalowych jest to błąd do łatwego naprawienia , wystarczy piłką do metalu przeciąć krawędź kątownika aż do otworu w którym tkwi drut (ale drabina potrzebna :lol: :!: ).

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 21:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="Jurek"]Bardzo elegancko.
Ale rzeczywiście bardziej na działkę niż do plantacji. Myślę, że przy odpowiednim naciągu drutów na dystansie 30-40 m plastikowa rura by nie wytrzymała.

Może tego Artur nie dopisał, ale że znam genezę tych słupków to podpowiem, że rury PCV są tylko formą, która jest zazbrojona stalą jak sam napisał i dodatkowo zalana betonem czego nie napisał :lol:

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 18:30 
Ekspert
Ekspert

No powiem, że to też niezły patent, żelbetonowe słupki w izolacji z rury PCV :wink:
Całkiem sprytnie

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 20:55 
mistrz
mistrz

Tylko, że chyba drogo, sama rura fi 110 długości 2 m kosztuje ponad 20 zeta :cry: a to przecież nie koniec.

Pomysł za to ciekawy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1