Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Slupki
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 09:42 
czeladnik
czeladnik

Grzesiu - jestesmy z Toba.

J.K. 52 krzaczki.

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 09:55 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="gsapijaszko"] (...) kuźwa, dlaczego drut jet tak cholernie drogi ? (...)

Przez Chińczyków - wykupują stal z całego świata.
[quote="gsapijaszko"] To jest ale katorżnicza robota. Wiecie co? Nie sadźcie więcej, niż 50 krzaków, bo się zajedziecie :-)
Sadzimy więcej. Do jesieni 200 szt., a później zapowiada się gwałtowny rozwój :D
Tylko my jesteśmy w tym interesie umysłowy, fizyczni to szwagier :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 20:36 
Site Admin
Site Admin

[quote="Maciej"][quote="gsapijaszko"] (...) kuźwa, dlaczego drut jet tak cholernie drogi ? (...)

Przez Chińczyków - wykupują stal z całego świata.

:-). Pytanie było z gatunku retorycznych, pracuję w zakładzie, w którym przerabia się kilknaście/dziesiąt tys. ton stali rocznie. Nas też dotknęła olimpiada w Chinach...

Cytuj:
Sadzimy więcej. Do jesieni 200 szt., a później zapowiada się gwałtowny rozwój :D
Tylko my jesteśmy w tym interesie umysłowy, fizyczni to szwagier :lol: :lol: :lol:

Z ciekawości: ile więcej? No i taki szwagier to skarb prawdziwy :-)

G.

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 20:52 
Site Admin
Site Admin

[quote="DarekRz"]A podwiazywać jest znacznie szybciej niż przekładać latorosle miedzy drutami, szczególnie jesli uzywa się tapera z taśmą .

Widziałem u jednego szkółkarza, klony mi tak podwiązywał do patyków, dość wygodne... Gdzie się za tym rozglądać? Gdzie można kupić?

G.

PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 05:50 
Ekspert
Ekspert

Taki tapener wyglada tak:Obrazek

A gdzie go kupić? Kolega Marcin z forum wino.art podobno widział w zeszłym roku za ok. 250 zł w jakimś centrum ogrodniczym. Podpytam go.

PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 07:14 
mistrz
mistrz

Ja tapenera kupiłem na Allegro za 230 zł, wraz z taśmami i spinaczami. Może znajdę adres, bo gość miał ich więcej (sprzedawał też tyczki bambusowe i zajmował się ogrodnictwem).
Tapener to delikatne urządzenie, podczas pracy trzeba uważać, aby wszystko dobrze zadziałało (m.in. nóż obcinający taśmę). Przyspiesza trochę pracę, ale czy warto się zabijać o niego- nie sądzę. Boję się też, czy będę mógł gdzieś dokupić taśmę i zszywki jak mi się skończą.

PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 08:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="gsapijaszko"] ...pracuję w zakładzie, w którym przerabia się kilknaście/dziesiąt tys. ton stali rocznie...

Miło, że we Wrocławiu jeszcze takie są :!:
[quote="gsapijaszko"]Z ciekawości: ile więcej?
W jakimś stopniu zależy to od szwagra.
Ograniczeni jesteśmy do 7 ha :lol:
[quote="gsapijaszko"]No i taki szwagier to skarb prawdziwy.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni - to się jeszcze zobaczy.

PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 09:30 
mistrz
mistrz

[quote="Maciej"] W jakimś stopniu zależy to od szwagra.
Ograniczeni jesteśmy do 7 ha :lol:

Jak na jednego szwagra to calkiem sporo :lol: .
Bedzie mial chlopak sporo roboty 8O .

PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 10:18 
Kiper
Kiper

Słupki betonowe nie są takie drogie , podwarunkiem że sie je zrobi samemu.

zbyszek

PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 10:32 
Ekspert
Ekspert

Ale w srodek trzeba włozyć stal zbrojeniowa a stal - :evil: 2800 PLN/t

Ci Chińczycy :wink: :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2004, 08:59 
mistrz
mistrz

I jeszcze jedno pytanie:
Jak gesto slupki? Co ile metrow slupki przelotowe?

Przyjmijmy:
1 krzak to okolo 3 kg owocow. Gdyby tak slupki co 5 krzakow, daje to obciazenie 15 kg. A moze co 7 krzakow, czyli obciazenie okolo 20 kg. To calkiem sporo :roll:

A jak naciagacie gruby drut. Do cienkich drutow mozna kupic w sklepach male naciagaczki do drutu w oogrodzeniu. Koszt chyba 7 zl. A co z drutem 3-4 mm? Jak go naciagac?

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2004, 09:40 
mistrz
mistrz

[quote="jskala"]I jeszcze jedno pytanie:
Jak gesto slupki? Co ile metrow slupki przelotowe?

Przyjmijmy:
1 krzak to okolo 3 kg owocow. Gdyby tak slupki co 5 krzakow, daje to obciazenie 15 kg. A moze co 7 krzakow, czyli obciazenie okolo 20 kg. To calkiem sporo :roll:

A jak naciagacie gruby drut. Do cienkich drutow mozna kupic w sklepach male naciagaczki do drutu w oogrodzeniu. Koszt chyba 7 zl. A co z drutem 3-4 mm? Jak go naciagac?

Standardowo stawia się słupki co 5 - max 7 m. Teoretycznie obciążenie jest nieduże, ale lepiej zastosować wersję gęstszą (ja stawiam słupek przelotowy co 4 krzewy, czyli 4,8 m), bo trzeba wziąć pod uwagę inny aspekt niż tylko obciążenie owocami. Zmiany klimatyczne, z których tak się cieszymy ze względu na ocieplenie, niosą zagrożenie bardzo silnymi wiatrami. Przykro by było, gdyby po takim huraganie położyła się winnica, :cry: a opór rozwiniętych w pełni liści w środku lata może być spory...

Jeśli idzie o napinanie drutu, daj sobie spokój z wynalazkami śrubowymi po 7 i więcej zł. Istnieje niezwykle proste i skuteczne urządzenie: ocynkowany lub pokryty tworzywem napinacz do siatki/drutu. Takie cudo kosztuje w wersji ocynkowanej około 2,5 zł za sztukę (mozna go kupić w sklepach handlujących siatką ogrodzeniową np. firmy Bekaert, dużych składach budowlanych lub w firmach zaopatrujących leśnictwo - zajrzyj pod http://www.grube.pl, tam jest lista dealerów lub przyślą wysyłkowo, a cena niższa niż w sklepach). Napinacz pasuje spokojnie do drutu 2-4 mm, a samo naciąganie, w przeciwieństwie do rozprowadzania ciągle skręcającego się drutu poprzez przelotowe oczka, to czysta przyjemność. Jak tylko odbiorę płytkę ze zdjęciami, zamieszczę przykładową fotkę.

Pozdrawiam,
Jurek

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2004, 12:22 
mistrz
mistrz

Jak wygląda użyty przeze mnie napinacz, można obejrzeć tu: http://www.wino.art.pl/forum/viewthread.php?tid=2678&page=2#bottombottom

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2004, 13:06 
mistrz
mistrz

[quote="Jurek"]ocynkowany lub pokryty tworzywem napinacz do siatki/drutu. Takie cudo kosztuje w wersji ocynkowanej około 2,5 zł za sztukę (mozna go kupić w sklepach handlujących siatką ogrodzeniową np. firmy Bekaert, dużych składach budowlanych lub w firmach zaopatrujących leśnictwo - zajrzyj pod http://www.grube.pl, tam jest lista dealerów lub przyślą wysyłkowo, a cena niższa niż w sklepach). Napinacz pasuje spokojnie do drutu 2-4 mm

Te napinacze wygladaja ekstra. 2.50 to cena firmy Grube? Gdzie kupowales swoje, wlasnie wysylkowo?

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2004, 19:15 
To i ja się pochwalę i zobaczymy czy będzie czym.
Wkopałem rury w ziemię 1 calowe. Założenie było takie że będę miał ok 50-70cm w ziemi ( zabetonowane ) i ok 230-250cm ponad ziemię. Okazało się że kolo który mi ter ruru sprzedawał się nieźle kropnął i sprzedał mi nie 3m, a 3,5m. To wkopałem na 80cm i jeszcze mam tyczkę jak dla Bubki poad ziemią. Teraz mam w planach na połowie wysokości słupki połaczyć jakimś płaskownikiem na wkręty, i 30cm od ziemi dac pierwszy drut.
Teraz moje pytania:
- jak gęsto dawać drut ( co 30, 50cm )
- jak wysoko można poprowadzić taką winorośl ( skoro już mam taką tyczkę to może warto ją wykorzystać w pełni? )
- jak najlepiej naciągnąć drut
ps mam już kolejne rurki ( tym razem 3 m ) od znajomego instalatora. Super sprawa, bo ludzie jak wywalają ruru i zakładają miedź to wszystko ląduje na szmelcu, a ja mam za butelkę winka 7 rur 3 metrowych, i kilka 2-2,5m. Może popytajcie wśród znajomych instalatorów, bo co co płacić kolosalne sianko?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1