Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 20:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Slupki
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 10:49 
Ekspert
Ekspert

No nie 8O To to już jest przerost formy nad treścią. Słup co dwa krzaki. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem. To Twoja winnica?
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 10:52 
mistrz
mistrz

[quote="Pawel"]No nie 8O To to już jest przerost formy nad treścią. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem. To Twoja winnica?
Pozdrawiam,
Paweł

Nie!
To jest wlasnie konstrukcja do bardzo wysokiego prowadzenia winorosli. Slupek co 2 krzaki!

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 12:08 
Kiper
Kiper

No tak ale po tu dyskutujemy zeby wyprowadzic z tej dyskucji optymalne sposoby budowy rusztowan dla naszych winorosli. I jesli sie okaze ze np. wystarczy solidny slupek ale co 6 krzakow to jak dla mnie bedzie to glowna korzysc, bo to mi oszczedzi sporych wydatków. Zreszta nie tylko bo takze zastanawiania sie jak zrobic zeby bylo dobrze. No wiecie co ile te slupki stawiac? Kto ile i i gdzie widzial? Ze zdjec w Miekini wyglada ze zazwyczaj 5, czasem 4 ale bywa i 3.

POZDR K

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 12:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="jskala"] No to popatrz...

Fakt, nikogo nie urażająć, do takich słupów przed cyrkiem wiąże się wściekłe słonie.
No chyba, że akurat takie słupki sie komuś same znalazły, to usprawiedliwia.

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 12:30 
Kiper
Kiper

Alez gdybym pracowal w tzw Rejonie (Energetycznym) tez bym mial wlasnie takie :D:D

POZDR K

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 12:40 
Kiper
Kiper

Mam podobny sposób utrzymania gleby jak ty jskala , trawę tylko kosisz czy również herbicydami niszczysz ?
A co do słupków to rzeszywiście zaszalałeś , ale twoja sprawa skoro cie stać...

zbyszek

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 12:46 
Site Admin
Site Admin

[quote="Maciej"]A Grzesiu, czy poza przekorą miałeś jakiś cel na horyzoncie?

Tak. Kiedyś się zastanawiałem, co będzie, jeśli przefermentuje się jasne wino dłużej. Znaczy, przejdą barwniki, może jeszcze jakieś substancje aromatyczne...

No i barwniki przeszły, nie da się ukryć, jest ciemnoróżowe... Inne dziadostwo też przeszło, klaruje się niezmiennie długo. Ale ja cierpliwy jestem, filtru nie posiadam i szczerze powiedziawszy, mam opory przed rozważaniem zakupu :-).

Cytuj:
Bo te książkowe pisaniny mają swoje poważne uzasadnienie. Boję się o Twoje winko, co Boże broń nie znaczy, że gdybyś nalegał, odmówię degustacji :lol:

Nie wątpię. Ale sam rozumiesz: ciekawość 'odkrywcy' :-). A żeby było ciekawiej, to kiedyś, tak z pół roku temu, w googlowych niusach znalazłem, że jakieś australijczyki badali, i że takie jasne długo fermentowane, to jest to :-). Zobaczymy. Ja się nie boję, jak nie wyjdzie, to się coś z tym zrobi :-).

Inna rzecz, że jesli chodzi o wina, to ja praktycznie zaczynam. Coś tam robiłem, coś tam wyszło, ale dopiero własny surowiec, którego mam nadzieję będzie przybywać i pod dostatkiem, ma pozwolić na eksperymenta.

G.

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 12:47 
Ekspert
Ekspert

Zaraz, moment. To chyba nie jest jego pomysł? Napisał NIE.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 13:29 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Niczego odkrywczego teraz nie napiszę.
Z moich, niewielkich również, doświadczeń wynika na razie jeden wniosek pewny: spieprzyć można każdy surowiec, nawet najlepszy.
Dlatego po mojemu rozsądna kolejność to najpierw zrobić porządny, udany standard: białe jasne, nie utlenione (to różowawe zabarwienie to pewnie niestety wynik nie przejścia barwników a utleniania właśnie), lekkie i aromatyczne, fermentowane w chłodku. I czerwone, fermentowane w miazdze, taniczne itd., krótko mówiąc - jak uczą książki.
Po opanowaniu jazdy obowiązkowej przyjdzie czas na dowolną.
Bo teraz, niezależnie od tego co Ci się z tego uda, nie będziesz tak na prawdę wiedział, dlaczego.

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 21:11 
[quote="KrzychoG"]NO ale koszty, KOSZTY.
Jestem wlasnie po zakupie rurek na ogrodzenie i moze sie podziele najswiezszymi wiadomosciami (wiem o cenach stali bylo wspominane). Konkretna rurka 2,2m "szescdziesiatka" kosztuje 25 pln, jeszcze konkretniejsza "siedemdziesiatka -35 pln. A tu jedna rurka na 4! krzaczki ma wypadac?
Toz to na mala winniczke 400 krzakow pojdze 100 rurek, zatem m.in 2,5 tys nie liczac cementu, robocizny.
DROGIE hobby.

POZDR K

PS Rurki musza miec daszki. Wg mnie mowy nie ma zeby tam padalo do srodka. Proponowana dziurka na samym dole przy betonie moze byc, gdyby jednak co sie dostalo.

Ja kupując slupki byłem baaaardzo naiwny. Ale o tym się przekonałem dopiero potem. Znajomek też wkopywał rurki i się zapytałem skąd i za ile. On na to mi rzekł, że ze złomowiska, po cenie złomu. Generalnie koszt zbliżonej mojej i jego rury to jakieś 30%
Już mam kilka rurek po remoncie centralnego. Trzeba dogadać się z ze znajomym instalatorem, idzie lato i wiele osób będzie wymieniało CO i kaloryfery. Zatem zawsze znajdzie się jakiś kawałek rury na zbyciu

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 06:15 
Ekspert
Ekspert

Jesli ktos chce mogę obliczyć jaki słupek metalowy co ile krzaków jest niezbedny do utrzymania masy lisci, gron i naporu wiatru na to wszystko. Potrzebuję tylko takich danych: gdzie znajduje sie winnica, jak wysokie mają byc słupki ponad grunt, ile latorosli i po ile gron na latorosli dla jednego krzaka. będę przyjmował masę gron jak dla deserowych - np. Arkadii - to oczywiscie dla wielu odmian przesada, ale masa własna i tak jest nikłym % obciązenia jakie słupki muszą przenieść w poruwnaniu z naporem wiatru. Przy duzych odległościach międzu słupkami być może drut 4 mm nie wystarczy - linka stalowa 4 mm jest bardziej wytrzymała.

Co do białego wina fermentowanego w miazdze to - gsapijaszko - zerknij na zaprzyjaźnione forum: http://www.wino.art.pl/forum/viewthread.php?tid=14 Francuzi też tak próbowali :lol:

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 06:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Jesli ktos chce mogę obliczyć ....

Proszę bardzo.
10 krzaków w szpalerze co 1,5m, odstęp między rzędami 1,8. Ostatnia para drutów na 1,7m. Krzaki prowadzone gujotem na podwójnym pniu o wysokości 0,8-0,9m. Z krzaka 3-4kg winogron. Latorośli pewnie ze 20 na całym krzaku.
Zachodnia strona Warszawy, teren płaski, osłonięte od N zabudowaniami, od wschodu 2 rzędy wysokich wiązów, od W szczere pole.
Już zamurowałem T-ówkę 6cm szeroką i mam nadzieję, że nie każesz mi wykopać fundamentów.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 06:47 
Site Admin
Site Admin

[quote="DarekRz"]Co do białego wina fermentowanego w miazdze to - gsapijaszko - zerknij na zaprzyjaźnione forum: http://www.wino.art.pl/forum/viewthread.php?tid=14 Francuzi też tak próbowali :lol:

Dzięki, poczytałem. Cóż, jak mówiłem, jeśli nic nie wyjdzie, to się wyleje.

Pozdrawiam,
Grzesiek

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 07:57 
mistrz
mistrz

[quote="zzbycho"]Mam podobny sposób utrzymania gleby jak ty jskala , trawę tylko kosisz czy również herbicydami niszczysz ?
A co do słupków to rzeszywiście zaszalałeś , ale twoja sprawa skoro cie stać...

:!: Nie :!:
To nie moje slupki! To zdjecie znalezione w sieci, jako przyklad prowadzenia winorosli!

To sa... Domki w Slupsku, slupki w dup...

Ja sie ciagle zastanawiam i poszukuje idealnego rozwiazania, jak wiekszosc z Was.
nie chcialbym kiedys w przyszlosci powiedziec: po co ja tyle slupkow stawialem...
albo: no i trzeba bylo postawic gesciej i z grubszym drutem!

Dlatego przepraszam jesli ktos pomyslal, ze to moje... slupki...

Dodam tylko, ze w skupie zlomu wolaja 1 zl za kilogram rur, katownikow etc., duzo?

PostNapisane: środa, 26 maja 2004, 08:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="Pawel"][quote="DarekRz"]Jesli ktos chce mogę obliczyć ....

Proszę bardzo.
...............................
Już zamurowałem T-ówkę 6cm szeroką i mam nadzieję, że nie każesz mi wykopać fundamentów.
Pozdrawiam,
Paweł

Skoro juz zrobiłeś to po co mam Ci liczyć. Nie chodziło mi o sztuke dla sztuki, lecz o to by pomóc tym, którzy tej pomocy potrzebuja i chcą zaoszczędzic, nie martwiąc się przy tym, że pierwszy duzy wiatr im wszystko połamie. Czekam na odzew tych, którzy dopiero planują.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1