Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 20:40 
czeladnik
czeladnik

Mam możliwość zakupu w mojej okolicy słupków dębowych nie okorowanych i nie wiem czy dalej szukać akacjowych czy zdecydować się na dębowe. A jeżeli dębowe to jaka średnica bo ,,najchudsze,, w sprzedaży jest średnica 10-12. Jak przygotować słupki przed zakopaniem w ziemię?

PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Jak to jest nasz dąb rodzimy, to bierz. Dębina z dębów czerwonego i purpurowego (amerykańców) jest mniej wytrzymała. Im grubsze słupki, tym dłużej postoją. U mnie w prowizorycznym ogrodzeniu stoją już z 10 lat bez żadnego zabezpieczenia i bez korowania, ale są dość grube ok. 20 cm średnicy. Szacuję, że jeszcze z 10 postoją.
Sposobów zabezpieczenia jest wiele. Najtańszy to opalanie.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 00:34 
Ekspert
Ekspert

wielkopolanin napisał(a):
Mam możliwość zakupu w mojej okolicy słupków dębowych nie okorowanych i nie wiem czy dalej szukać akacjowych czy zdecydować się na dębowe. A jeżeli dębowe to jaka średnica bo ,,najchudsze,, w sprzedaży jest średnica 10-12. Jak przygotować słupki przed zakopaniem w ziemię?

Jeżeli dobra cena to kupuj bez namysłu,średnica "najchudsza " 10-12 cm.może być. Akacja jest o wiele droższa chociaż różnica ceny pewno warta tego materiału,ale z zaopatrzeniem jest trochę kłopotu (ten temat był już wcześniej poruszany).Na skrajne słupki najlepiej zakupić nieco większą średnice,nawet i 20 cm.
Najlepsze i najtańsze zabezpieczenie przed gniciem to opalanie jak napisała Małgorzata a więcej na temat konserwacji słupków z drewna w wątku "Rusztowanie".

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 08:33 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję za odpowiedzi ale parę dni po napisaniu tego tekstu znalazłem wreszcie w miarę blisko domu słupki akacjowe. Jadę jutro do lasu zobaczyć jak wyglądają. Najważniejsze że mają po 2,5 metra i będę mógł je mógł wkopać na 60-70cm.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 10:09 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję za odpowiedzi ale parę dni po napisaniu tego tekstu znalazłem wreszcie w miarę blisko domu słupki akacjowe. Jadę jutro do lasu zobaczyć jak wyglądają. Najważniejsze że mają po 2,5 metra i będę mógł je mógł wkopać na 60-70cm.

Skrajne słupki muszą być znaczne dłuższe....,ale to z pewnością wiesz :!:

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 12:16 
Ekspert
Ekspert

Widuję czasem słupy drewniane stojące po dwadzieścia lat a może i więcej.
Jak się im bliżej przyjżeć to stoją na żelbetonowym fundamencie.
Jak widzę te całe drewniane sosnowe, to najbardziej gnije poziom powierzchni gruntu. Dąb natomiast może być nawet fundamentem budynku, ale w terenie podmokłym, przy braku dopływu powietrza. Gdyby więc wzmocnić słupki półmetrowymi rurkami metalowymi, zaciśniętymi na słupku w newralgicznym miejscu styku z ziemią, ich trwałość zwielokrotniła by się. Aby rurkę zacisnąć trzeba ją wcześniej rozciąć wzdłużnie a średnica powinna być podobna do słupka drewnianego.
Ciekawie natomiast zbudowane są nowe betonowe słupy energetyczne, w przekroju są rurą a z czego zbrojenie? zapewne jakaś siatka, ale czy metalowa czy plastikowa , to nie wiem. Na pewno są dużo lżejsze od tradycyjnych litych.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 14:33 
czeladnik
czeladnik

poszukiwacz napisał(a):
Jak się im bliżej przyjżeć to stoją na żelbetonowym fundamencie.

Telekomunikacyjne i energetyczne słupy drewniane stoją często na żelbetowych nogach. Słupy są sosnowe - ale tak zaimpregnowane ciśnieniowo że duuuuuużo wytrzymują - są niemalże jak podkłady kolejowe :D Niestety w lecie "trochę" śmierdzą.
To że drewno gnije przy styku z ziemią to normalne - tam jest najczęściej wilgoć, poranna rosa na trawie, po deszczu kiedy góra słupa obeschnie to trawa jeszcze mokra, no i wilgoć od ziemi, a jak śnieg leży to też dół mokry, itd.
Co do stalowych nóg to wątpie aby stal na styku z ziemią wytrzymała odpowiednio długo - jej wilgoć tak samo szkodzi jak drewnu.
Moim zdaniem kombinowanie ze słupkami mieszanymi betonowo-drewnianymi lub stalowo-drewnianymi nie będzie miało uzasadnienia ekonomicznego. Podejrzewam, że już taniej wyjdzie dać cały betonowy lub cały drewniany.
Jeżeli komus się betonowy złamał to wtedy pewnie jest sens uciąć, dorobić obejmy i połączyć z drewnianym.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 14:39 
nowicjusz
nowicjusz

W latach 70 pracowałem w Zakładzie Energetycznym. Słupy drewniane w terenie podmokłym stały na betonowych stopach (szczudłach)
drzewo było impregnowane, natomiast te na terenie suchym wkopane do ziemi po pewnym czasie na styku ziemia-powietrze gniły i często trzymane były przez przewody. Podczas wymiany słupa okazywało się, że część pozostająca w wilgotnej ziemi była bardzo zdrowa. Część dolna takiej stopy betonowej miała kształt prostokąta, natomiast górna część napowietrzna w kształcie litery C gdzie wstawiany był słup z drzewa i przykręcany dwoma kabłąkami w kształcie U. Takie rozwiązania były najlepsze.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 14:47 
Kiper
Kiper

U mnie niedawno zlikwidowane ogrodzenie sadu miało słupy z dębiny ciętej na kantówki około 12 cm ( przekrój kwadratu ). Wygniły przy ziemi - to co ponad ziemią jest w dobrym stanie. Były w ziemi około 30 lat.
Widziałem kiedyś rozbiórkę starej zapory do młyna wodnego ponad stuletniego. Podstawa była zrobiona z dębowych belek. To co było pod wodą ładnie się zachowało ( było cięte po przekroju ) - z tego co wiem pewien człowiek zapłacił nie małe pieniądze za te belki - miało to pójść na wyroby stolarskie. Widać, że dąb lubi wodę.

Sosnowe stemple opalone wytrzymały u mnie o kilka lat w ziemi, w konstrukcji tuneliku.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 18:49 
czeladnik
czeladnik

Napisz proszę orientacyjnie w jakiej są cenie u Ciebie./Jeszcze lepiej w porównaniu do dębowych/

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 22:43 
czeladnik
czeladnik

felsendorf już ci odpisuje co do ceny ;180 słupków ma 7,m3 x332zł/m3 co daje 2490 złociszy + transport z lasu do mnie. Słupki są świeżo ścięte ,nie korowane ,ale są i o większej i mniejszej średnicy jak mi powiedział leśniczy . Dlatego przed zapłatą jadę je zobaczyć. W tej samej cenie są słupki z dębu.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 22:57 
Ekspert
Ekspert

felsendorf już ci odpisuje co do ceny ;180 słupków ma 7,m3 x332zł/m3 co daje 2490 złociszy + transport z lasu do mnie. Słupki są świeżo ścięte ,nie korowane ,ale są i o większej i mniejszej średnicy jak mi powiedział leśniczy . Dlatego przed zapłatą jadę je zobaczyć. W tej samej cenie są słupki z dębu.

Prawie 14 zł za słupek, to tanio nie jest. No chyba że jest to taka grubość, że można łupać na dwa? Po przeliczeniu wychodzi, że średnia średnica słupka powinna wynieść ok 25 cm. Chyba, że cena nie jest za m3, a za mp albo miara leśniczego jest "gumowa". Widziałeś np to http://allegro.pl/slupki-drewniane-bale ... 83637.html

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 23:27 
Ekspert
Ekspert

Może da się zainteresować jakiegoś producenta, wyrobem słupków wzorowanych na nowoczesnych betonowych w energetyce. Taka zbrojona betonowa rura o zwężającej ku górze średnicy, a stałej u dołu. Mniej betonu to znaczy taniej a i zwykły człowiek mógłby to dźwignąć.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 23:35 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):

Prawie 14 zł za słupek, to tanio nie jest. No chyba że jest to taka grubość, że można łupać na dwa? Widziałeś np to http://allegro.pl/slupki-drewniane-bale ... 83637.html

Czy jest tanio czy nie to kwestia kalkulacji w porównaniu ceny danej oferty do żywotności słupków w gruncie.Z oferty z linku wynika,że proponowany towar w atrakcyjnej cenie 6,95 zł. za słupek o wymiar.2,20 - 2 40 , jest trochę za krótki jak na nasze wymagania (słupki są produkowane szczególnie do ogrodzenia siatką leśną).Rodzaj materiału to drzewo liściaste nie wymienione z nazwy?,domniemywać można,że jest to topola (cena wyklucza akacje).Biorąc wszystkie dane to żywotność słupków do ceny daje preferencje dla słupków z akacji,które pomimo,że są 100% droższe to jednak ich żywotność przewyższa wielokrotnie proponowany zamiennik.

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 23:53 
czeladnik
czeladnik

Kapitan nie zauważyłeś że te na Allegro są sosnowe? Myślałem o takiej wersji, ale przypomniałem sobie o tunelach postawionych z takich słupków które miałem 15 lat temu jak myślisz ile wytrzymały w ziemi słupy zrobione z sosny ? Aż 6 lat. Słupek akacjowy wytrzyma min.20 lat ,a tyle mi zupełnie wystarczy. Tutaj jest cennik z winnicy bazarek okorowanego słupka akacjowego takiego samego w wymiarach jak wyliczyłeś dla mojego słupka z korą z lasu za 14zł http://winnica.bazarek.pl/opis/3000788/ ... 14250.html Jest różnica!!! Nie przypadkowo nie ma na zawołanie możliwości kupienia słupków akacjowych, tak jak betonowych wykorzystywanych do sadów i winnic , bo leśnictwa tymi słupkami akacjowymi grodzą szkółki leśne i tylko nadwyżki sprzedają, a chyba wiedzą który gatunek drzewa się do tego najlepiej nadaję i najdłużej wytrzyma w ziemi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1