Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 00:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 17:37 
Kiper
Kiper

Witam.
Może takie rozwiązanie ?
Obrazek

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 19:20 
Ekspert
Ekspert

raczek napisał(a):
tom82 napisał(a):
Myślę że tak długo na słupy akacjowe nie trzeba czekać. Ze starych drzew przycinanych nisko co 7 lat można uzyskać słupki o średnicy ok 15cm i nawt po kilka z drzewa.

Nie tak szybko :lol: Odrosty w pierwszym roku są duże lecz co rok następny to mniejsze może po 15 latach by coś w ziemi wytrzymało. Bo młode to jak wata.
To co na fotce ma ponad 50 lat , o tej akacji tfu robinii mówimy?

Tak, o robinii mowa.
Największe przyrosty ma właśnie do 10-15 roku, a potem znacznie zwalnia. Po wycięciu samo odrasta, więc sadzić nie trzeba.
Łąkę mam bez drenażu.

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 22:00 
Ekspert
Ekspert

misiek52 napisał(a):
Witam.
Może takie rozwiązanie ?
Obrazek

Słupki ogrodzeniowe pomalowałem 10 lat temu polską farbą antykorozyjną "Cynkal" i dotąd trzyma. Tyle że trzy warstwy. Można na cynk i aluminium lub opukaną rdzę.

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 22:24 
Ekspert
Ekspert

Podziwiam solidność takiej konstrukcji,ale dobrze wiesz że każdy woli to co lubi i czasem nie ważna kalkulacja i żywotność rusztowania,ale filozofia i mentalność użytkownika,czyli indywidualne cechy.

Ps. Podziwiam twego psa,mam słabość do tej rasy, wiem ile życia i ciepła wnosi do ogrodu :P .

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 22:31 
Kiper
Kiper

jano napisał(a):
Podziwiam solidność takiej konstrukcji,ale dobrze wiesz że każdy woli to co lubi i czasem nie ważna kalkulacja i żywotność rusztowania, ale filozofia i mentalność użytkownika,czyli indywidualne cechy.

Ps. Podziwiam twego psa,mam słabość do tej rasy, wiem ile życia i ciepła wnosi do ogrodu :P .

Witam.
ale dobrze wiesz że każdy woli to co lubi i czasem nie ważna kalkulacja i żywotność rusztowania, ale filozofia i mentalność użytkownika,czyli indywidualne cechy.

Czy autor może rozwinąć ten podkreślony fragment w stosunku do tematu?

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 23:41 
Ekspert
Ekspert

misiek52 napisał(a):
jano napisał(a):
Podziwiam solidność takiej konstrukcji,ale dobrze wiesz że każdy woli to co lubi i czasem nie ważna kalkulacja i żywotność rusztowania, ale filozofia i mentalność użytkownika,czyli indywidualne cechy.

Witam.
ale dobrze wiesz że każdy woli to co lubi i czasem nie ważna kalkulacja i żywotność rusztowania, ale filozofia i mentalność użytkownika,czyli indywidualne cechy.

Czy autor może rozwinąć ten podkreślony fragment w stosunku do tematu?

Moja wypowiedz ma bardzo ścisły związek z tytułem wątku (oprócz Ps. dotyczące twojego psa).
Wątek dotyczy ściśle określonego tematu a więc słupków do budowy rusztowania z dębu ewentualnie z akacji. Dyskurs dotyczy jedynie kalkulacji i porównań w zestawieniu tych dwóch materiałów.
To właśnie twój post wybiegł poza temat wątku i podałeś swoją propozycję stosowania innego rozwiązania jak już wcześniej to robiłeś w innych miejscach na forum.Nie rozumiem jednak twojej irytacji na moje określenia dotyczące filozofii i mentalności osoby która wybiera konstrukcje z drewna albo z metalu.Tak to już jest w naszej specyfice działania i naszej psychice,że ktoś coś lubi i czuje do takiego wyboru przekonanie i jest z tego zadowolony a inny ma przekonanie do innego wyboru.

Takie twierdzenie nie powoduje jakościowania człowieka i segregowanie według poglądów i kategorii,jeżeli ktoś tak rozumuje wybór innych rozwiązań i czuje się urażony to warto mieć zdolność zawrócenia danej sytuacji ....sorry jeżeli poczułeś się urażony.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 12:35 
czeladnik
czeladnik

Poruszyłem temat słupków akacjowych to dopisze zakończenie. Przed zapłatą w kasie nadleśnictwa pojechałem dzisiaj rano na spotkanie z leśniczym żeby mi pokazał co kupuję za te 2,500 . I to co zobaczyłem ,jednak przerosło moje oczekiwania. Najgrubsze żerdzie na stosie miały średnicy 15-16 w korze i było ich chyba z 15 na 180,a reszta z korą 10-11cm . Kora na akacji była wyjątkowo gruba i słupki akacjowe o srednicy 10-11 po okorowaniu miałyby ok 5-6cm średnicy.Żeby było mało to z 20 słupków wyglądało jak makaron świderk, a na stosie żerdzie leżały bardzo luźno ułożone no i cena nie była w m3 tylko w metrach przestrzennych. Jechałem do lasu 1,5 godziny w jedną stronę i co tu dużo mówić jak to zobaczyłem to żal du...ściska ...itd. To była moja pierwsza i ostatnia przygoda z słupkami akacjowymi. Mogę kupić z tartaku wałki drewniane ośrednicy 11 /250cm okorowane ale topolowe po 3,8za sztukę, ale chyba powoli mi przechodzi chęć na słupki z drewna .

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 13:28 
Ekspert
Ekspert

W pierwszym poście wspomniałeś o słupkach dębowych,czy również i w tym temacie klapa?

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 18:57 
czeladnik
czeladnik

Dowiedziałem się ze aby słupki dębowe miały ,,żywotność,, akacjowych, to należy z żerdzi dębowych wyciąć kantówkę i pozbyć się tak zwanej bieli, bo środek- twardziel jest bardzo trwała. Słupki akacjowe miały zaoszczędzić pracy wiercenie wkopanie i po robocie. Z dębowymi jechać do tartaku ,a jak to w tartaku ,a to nie pasuje ,a z czasem nie bardzo ni i dodatkowe koszty. Czytałem na portalu drzewnym że ludzie robią ogrodzenia z słupkami z modrzewiowymi i podobno też są trwałe, ale muszę popytać, poczytać zanim podejme decyzję, choć wiem że w mojej okolicy są dostępne od ręki.

PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 19:45 
Kiper
Kiper

Zakupiłem świeże, surowe słupki akacjowe. Czy do wiosny mają szansę wyschnąć, aby była możliwość ich wkopania?

PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Jak chcesz je zabezpieczać? Okorowane masz już?
Jeśli nie okorowane, to lepiej koruje się na świeżo.
Jeśli będziesz tylko opalać część słupka zagłębioną w ziemi, to nie musisz czekać do wyschnięcia.

PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 21:00 
Kiper
Kiper

Będę opalał, smołował albo impregnował w całości. Jeszcze nie wiem. Ale jeśli chodzi o korowanie to chyba robi się to dopiero po wyschnięciu, aby nie pękały...

PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 22:02 
Ekspert
Ekspert

blk napisał(a):
Będę opalał, smołował albo impregnował w całości. Jeszcze nie wiem. Ale jeśli chodzi o korowanie to chyba robi się to dopiero po wyschnięciu, aby nie pękały...

Proces schnięcia drzewa w warunkach polowych czy będą okorowane czy nie powoduje pęknięcia,utrata wilgoci odparowanej z drewna zmniejsza jego objętość czego konsekwencją są zarysowania w materiale - pęknięcia.
Łatwiej koruje się drzewo mokre,więc warto to zrobić teraz aby zaoszczędzić sobie zbytecznego trudu póżniej. :wink:

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 07:13 
Kiper
Kiper

Nie wiem jak z akacją, ale świerk suchy koruje się bardzo ciężko. Korowanie mokrego jest łatwe i przyjemne. Jezeli tak jest z akacją to koruj jak najszybciej.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: czwartek, 15 maja 2014, 13:37 
przedszkolak
przedszkolak

blk napisał(a):
Zakupiłem świeże, surowe słupki akacjowe. Czy do wiosny mają szansę wyschnąć, aby była możliwość ich wkopania?

A gdzie kupiłeś te słupki i w jakiej cenie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1