Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 06:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2006, 21:39 
czeladnik
czeladnik

Czy ktoś produkuje/tka słomiane maty do krywania winorośli?
Jeżeli tak to czy ktos z Was wie gdzie?

Ja owijałam winorosle białą agrowłókniną ale ona jest cieniutenka no i na dodatek zawsze gdy okrywam to wieje wiatr co mnie doprowadza do szewskiej pasji kiedy szamoce sie z tą włókniną łapiąc ją po okolicznych krzewach.

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 06:09 
mistrz
mistrz

Byłem kiedyś w Zawadzie i p. R.Piątek twierdził,że gruba agrowłóknina, nie pamiętam parametrów, jest bardzo skutecznym zabezpieczeniem w jego krainie zimna,gdzie ma zawsze o kilka stopni większy mróz,niż w pobliskim Krakowie. Należy tylko do tego dostosowac formę prowadzenia krzewów. Taką agrowłókninę można kupić prawie w każdym sklepie.Jest zapewne łatwiejsza w użyciu, bo grubsza.
Może więc nie zniechęcaj sie do agrowłókniny, tylko popracuj nad techniką okręcania roślin,wymyśl patent, który nam póżniej sprzedasz...
Ponadto maty napewno byłyby o wiele droższe a skuteczność,moim zdaniem,niewiele ,albo wcale, wyższa.

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 07:26 
Ekspert
Ekspert

Droga Elwusiu, rozwiązaniem na agrowłókninę jest pocięcie jej na dość wąskie paski (ja robiłem 60cm), następnie rolujemy toto i okręcamy z takiej rolki dachówkowato. Wskazane użycie zszywacza do papieru.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 09:08 
Ekspert
Ekspert

Jesli szukacie mat słomianych to najlepszym wyjsciem jest przelecenie się po duzych budowach i podpatrzenie gdzie mają coś pookrywane takimi matami - potem podejść do kierownika i spytać o dostawcę. W firmie budowlanej, w ktrej pracuję takie maty o wymiarach 2x 1,5 m kosztują nas po 10 zł za szt. Można też je znaleźć w OBI czy Leroy Merlin - ale już po 30-35 zl za szt.

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 09:35 
Kiper
Kiper

W tym roku użyłem zwykłej słomy, kupiłem 10 balotów od rolnika za 20,- (drogo :x ). Gdybym całość zużył na winogrona to powinno wystarczyć na ok. 50 krzewów. Jednak w tej postaci to praktycznie jedynie do okrywania form niskich. Chociaż robienie chochołów, przy odrobinie wprawy, może być niewiele bardziej skomplikowane niż agrowłóknina.

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 11:00 
Kiper
Kiper

a może by z trzciny takie okrycie było skuteczne(takiej co rośnie w różnych podmokłych miejscach) ja n.p. z takiej trzciny zrobiłem dach na altanie ogrodowej i już 2 rok trzyma :D

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 08:08 
mistrz
mistrz

Jestem ogromnie ciekaw, jaka będzie przeżywalność u Was przy stosowaniu metod okrywania matami czy agrowłókniną. U mnie sprawdziła się tylko gleba. W tym roku tylko 2 krzewy pod ścianą prowadzone wysoko owinąłem tekturą. Zdejmę ją natychmiast po wycofaniu się mrozów, bo w ubiegłych latach pod wpływem lutowego słońca krzewy wyraźnie się rozhartowywały i pąki przemarzały podczas następnego spadku temperatury.

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 10:08 
Ekspert
Ekspert

Podejrzewam, że wszystkie te sposoby pomagają na długotrwałe mrozy jak umarłemu kadzidło. No bo na jak długo temperatura w takim chochole będzie wyższa niż na zewnątrz chochoła 10 - 20 minut? Za to jak się na zewnątrz temperatura będzie się podnosić to w chochole jeszcze parę minut będzie niższa :lol:
Ja tak trochę będąc zapobiegliwym, a trochę dla eksperymentu owinęłem u siebie 1 krzaczek Muskata Letniego a jeden zostawiłem goły. To sobie na wiosnę policzę ile procent oczek na jednym i drugim puszczą ale wielkich złudzeń nie mam że będzie jakaś różnica.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 10:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Podejrzewam, że wszystkie te sposoby pomagają na długotrwałe mrozy jak umarłemu kadzidło. No bo na jak długo temperatura w takim chochole będzie wyższa niż na zewnątrz chochoła 10 - 20 minut? Za to jak się na zewnątrz temperatura będzie się podnosić to w chochole jeszcze parę minut będzie niższa :lol:
Ja tak trochę będąc zapobiegliwym, a trochę dla eksperymentu owinęłem u siebie 1 krzaczek Muskata Letniego a jeden zostawiłem goły. To sobie na wiosnę policzę ile procent oczek na jednym i drugim puszczą ale wielkich złudzeń nie mam że będzie jakaś różnica.
Heniek

A to nie lepiej wykorzystać rejestratory temperatury do takich eksperymentów? Jak dla mnie to właśnie takie pomiary: wewnątrz okrycia, na zewnątrz, przy powierzchni ziemi, 1metr nad ziemią - ewentualnie na wysokości śniegu i na granicy śnieg-ziemia; mogą nam wiele powiedzieć i w jakiś sposób pomóc w wyborze sposobu okrywania krzaczków na zimę.
Czy ktoś robi coś takiego?
Bo mnie podawane wartości SAT w niczym nie pomogą, a tego typu badania jak najbardziej. A niestety na razie nie mam pastylek do pomiarów - po prostu zainwestowałem w sztobry i sadzonki jak na razie.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 11:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"]Bo mnie podawane wartości SAT w niczym nie pomogą, a tego typu badania jak najbardziej.

SAT jest przydatny, ale do czego innego. :lol:
Janusz

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 12:48 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"]
A to nie lepiej wykorzystać rejestratory temperatury do takich eksperymentów? Jak dla mnie to właśnie takie pomiary: wewnątrz okrycia, na zewnątrz, przy powierzchni ziemi, 1metr nad ziemią - ewentualnie na wysokości śniegu i na granicy śnieg-ziemia; mogą nam wiele powiedzieć i w jakiś sposób pomóc w wyborze sposobu okrywania krzaczków na zimę.
Czy ktoś robi coś takiego?

No robiłem choroba 2 lata temu tylko wyniki gdzieś posiałem. :(

POZDR K

PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 09:48 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"]Podejrzewam, że wszystkie te sposoby pomagają na długotrwałe mrozy jak umarłemu kadzidło. No bo na jak długo temperatura w takim chochole będzie wyższa niż na zewnątrz chochoła 10 - 20 minut? ...Heniek

To dotyczy każdego sposobu okrywania w powietrzu, obojętne czym. A jednak ogrodnicy okrywają, nie tylko winorośl ... może to tylko przesądy ?

Strefa czasowa: UTC + 1