Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 16:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2006, 18:10 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Heniek"][quote="Leszek_B"]a może bocian mi trochę pomoże.... :lol:

Nooo taak, teraz becikowe to okazja :lol: :lol: :lol:

heniek

Hm Heniu ja już zakończyłem interesy... z bocianem i jak by mi teraz taki numer wycioł to by było po winnicy :? a tam pracy, że starczyło by dla plutonu wojska 8O . Teraz to on (bocian) niech się zajmie karmieniem swojego potomstwa.

PostNapisane: sobota, 15 maja 2010, 22:55 
Kiper
Kiper

Odświeżę temat, ponieważ sam dopiero co stałem się ofiarą inwazji ślimaków :evil:
Świnie natrętne obżarły pędy Jutrzenki z liści i kwiatostanów :cry: Arkadii tylko trochę liście poskubały a Donary nie ruszyły; Boję się o następne, już mocno zazielenione sadzonki które dzisiaj zasadziłem.
Ślimakole są drogie i skuteczne do pierwszego deszczu - miał może ktoś do czynienia z preparatami nicieniowymi typu Nemaslug?
Byłbym skłonny wyłożyć kasę na to, żeby mieć spokój przez cały rok, bo to ślimacze tałatajstwo zeżre wszystko: rzodkiewkę, sałatę, koper i nawet pietruszkę która miała być do zupy, a o dobrą zieloną pietruszkę ciężko :evil:

Pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 08:02 
czeladnik
czeladnik

To porady z jakiegoś forum - skopiowałem i wklejam.

Większość gatunków wyrządzających w ogrodzie duże szkody należy do ślimaków nagich. Niektóre są dość duże inne bardzo małe. W wilgotne lata te zwierzęta potrafią się masowo rozmnażać i wyrządzać ogromne szkody. Nocą po deszczu wyruszają na poszukiwanie pokarmu, zjadając przede wszystkim młode rośliny i delikatne pędy. Do roślin szczególnie zagrożonych należy: sałata, dalia, aksamitka oraz większość siewek. Winniczek wbrew temu, co się powszechnie sądzi, wyrządza w ogrodzie mniejsze szkody. Czasami zjada nawet jaja ślimaków nagich, zmniejszając przez to ich liczbę.
Zapobieganie: niektóre gatunki roślin działają odstraszająco (Patrz tabela: Uprawa współrzędna), stosujemy je jako międzyplony lub ściółkujemy nimi glebę. Jesienią ślimaki składają jaj w szczelinach gleby i same się tam chronią. Po zbiorze warzyw starannie wyrównujemy powierzchnię zagony pozbawiają ślimaków kryjówek, na przedwiośniu często motyczkujemy. Wypłoszone ślimaki wymarzają w zimne noce. W wilgotne lata układamy tylko cienką warstwę ściółki lub w ogóle z niej rezygnujemy. Nigdy nie podlewamy roślin wieczorem, gdyż zwabia to tylko ślimaki. Możemy stosować pewne wynalazki, jak np. zaporę składającą się ze ścinków ocynkowanej blachy wygiętej w taki sposób, że ślimaki nie mogą się po niej przedostać na zagon. Istnieją też zapory na których płynie słaby prąd z baterii. Można stosować tego rodzaju ogrodzenia nawet wokół całego ogrodu. Szczególnie zagrożone rośliny otoczyć można pierścieniem z suchych trocin, ostrego piasku, sieczki trzcinowej, plew jęczmiennych lub igieł jodłowych.
Naturalni wrogowie ślimaków to głównie jeże, ropuchy, padalce, jaszczurki, chrząszcze biegacze, ryjówki, ptaki oraz wije żywiące się jajami ślimaków.
Obrona: zagrożone rośliny można obsypać dookoła także mączką skalną, wapnem lub popiołem drzewnym, jednak metoda nie pomaga w wilgotne dni. Możemy wyłapywać ślimaki w przeróżne pułapki: deski, mokre worki, duże liście warzyw, wydrążone grejpfruty lub ogórki i nie zwinięte główki sałaty. W dzień ślimaki chowają się w takich miejscach. Ponadto możemy ich wyszukiwać pod kamieniami, skrzynkami czy doniczkami. Wiosną przed siewem układamy w pobliżu zagonów naczynia z otrębami pszennymi i karmą dla psa, przykryte np. tekturą. Następnego dnia rano możemy wybierać zwabione ślimaki.
Zabijanie ślimaków dla niektórych jest ciężkim zadaniem. Możemy po prostu wynieść wiaderko pełne ślimaków do najbliższego lasu lub na odległą łąkę nie zabijając ich.
Pewnym rozwiązaniem jest też zastawianie pułapek z piwem, wkopywanie pojemników po serze czy jogurcie w ziemię na zagonach. Wieczorem napełniamy je w około dwóch trzecich piwem, by zwierzęta nachylały się w czasie picia. Oszczędza nam to przynajmniej własnoręcznego ich zabijania. Zawartość takich słoików działa odstraszająco na gatunki ślimaków, które się w nim utopiły, regularnie powinniśmy czyścić takie pułapki i wylewać zawartość na kompost. Możemy ponadto przygotować odwar polewają martwe zwierzęta gorącą wodą i zostawiając na 3-4 dni. Po odcedzeniu możemy nim opryskiwać zagony. W każdym razie martwe ślimaki nie powinny pozostać w ogrodzie. Odstraszająca działa również wyciąg z czosnku i begonii stale kwitnącej, gorczyca natomiast służy jako roślina pułapkowa, wabiąca ślimaki.
Dobrym rozwiązaniem jest hodowla kaczek, zwłaszcza biegusów, które potrafią zdziesiątkować ślimaki ale i również młode rośliny, które musimy przed nimi chronić. Kaczki potrzebują ponadto płytkiego zbiornika z wodą i schronienia na zimę oraz towarzystwa - dlatego powinniśmy mieć przynajmniej dwa ptaki.
Jesienią powinniśmy niszczyć jasne, perełkowate jaja ślimaków, jeżeli je gdzieś wypatrzymy.
Preparat z jodły do odstraszania ślimaków
Wykorzystujemy tu nasiona tego drzewa wyjęte z szyszek
Wyciąg: 3 g nasion jodły nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Świeżo sporządzonym roztworem opryskać (wielokrotnie) ziemię wokół roślin.
Zwalczania śmietki cebulanki
Cebule podlewać mlekiem wapiennym ( 4 kg wapna na 100 l wody i 50 g kwasu karbolowego
Pomrowik polny ? ślimak nagi.
Stosować opryskiwanie z bulionu ślimakowego. Do 8 l wody wkłada się 60 dużych zabitych ślimaków i pozostawia na 3-4 dni, wielokrotnie mieszając.
Ślimaki te odstrasza ściółkowanie silnie pachnącymi liśćmi narecznicy.
Rośliny i glebę opryskiwać też gnojówką z paproci.
Życzę powodzenia w walce z tak uciążliwymi gośćmi jak ślimaki.

PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 08:33 
czeladnik
czeladnik

Tak - ślimaków jest dużo w tym roku ...

Mój sposób - wypłacam mojemu synowi 5 gr. od ślimaka - potrafi jednego popołudnia przynieść kilkaset tych szkodników :mrgreen:

Za 2 -3 tygodnię ocenię tą metodę i przedstawię wnioski.

Pozdrawiam
MILBAS

PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Tych nagich ślimaków u mnie baaardzo mało ale mnóstwo winniczków i one żadnej szkody u mnie nie robią a przynajmniej zjadają podgarycznik (utrapienie trawników), ale są też jeże więc może dlatego nie ma tych nagich.

Więc te fakty potwierdzają ww informacje.

PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 10:23 
Kiper
Kiper

To samo u mnie, winniczki zupełnie niezauważalne szkody poczyniają ....zresztą możemy zawsze zaprosić zaprzyjaźnione grono Francuzów :lol:

PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 10:48 
Ekspert
Ekspert

Wylalem piwa gadom ale nie lgna, chyba wogole nie czuja tego zapachu przez te opady :evil:

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 09:33 
nowicjusz
nowicjusz

Ja na ślimaki stosuje Glanzit 06GB z powodzeniem
Niestety był kiedyś rok gdy nawet to nie wystarczało :x

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 12:01 
przedszkolak
przedszkolak

Ja też znalazłem co nie co w sieci:
http://poradnikogrodniczy.pl/slimaki.php
i środek
http://www.gadar.pl/bros-snacol-05-gb-p ... &ref=8

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1