Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 19:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 21:14 
Kiper
Kiper

[quote="nikodem"]Zrobiłę pułaki ze słoików wkopanych w ziemię z rozcieńczonym piwem. Nocą zebrałem jakieś 8 szt. w każdej, ale tylko tych bez muszelek. Nie wiem czy te z muszelkami nie piją piwa, czy też potrafią pływać. Swoja drogą poprzedniego dnia wyzbierałem jakieś 30 szt. tych z muszelkami.
Miały wybór, dzisiaj już się nie pozbierają - Ślimakol na nie czeka...
Potem walka z mrówkami/mszycami, a na koniec profilaktyka przed grzybami. Mam nadzieję, że te krzaczki są tego warte, bo jeszcze z perzem walczę, a i jeżyny odrastają miejscami... :?
Pozdrawiam, Nikodem

Tylko sie nie poddawaj w swojej walce. Jestem z Tobą. Przygotuj się także na letniojesienny atak ptaków, kretów, jeży, kotów i innych padalców. Tutaj koszty się nie liczą, ale czy Ci piwa na to starczy. Więc na pohybel wrogom winorośli. Dobrze, że sąsiada masz pokojowo nastawionego. Czy on lubi piwo :?: :?: :?:

PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Wypadałoby je wcześniej trochę przegłodzić , bo "faszerowane" są lekko gorzkawe :lol: Bez ceregieli , tylko butelka chablis , świece i całą resztę daruję sobie :lol:

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 22:20 
przedszkolak
przedszkolak

Tak na serio to możesz spróbować wykonać "barykadę" z wapna hydratyzowanego lub kredy. Łopatkę w dłoń i tworzysz zamknięte figury (nie)geometryczne dookoła roślinek lub ich grup - paskudom ciężko się prześliznąć po sypkim wapnie - niestety jak popada deszcz to trzeba sypać od nowa.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2006, 05:41 
Kiper
Kiper

[quote="SBYSZEG"][quote="nikodem"]Zrobiłem pułaki ze słoików wkopanych w ziemię z rozcieńczonym piwem.
Miały wybór, dzisiaj już się nie pozbierają - Ślimakol na nie czeka...
Potem walka z mrówkami/mszycami, a na koniec profilaktyka przed grzybami. Mam nadzieję, że te krzaczki są tego warte, bo jeszcze z perzem walczę, a i jeżyny odrastają miejscami... :?
Pozdrawiam, Nikodem

Tylko sie nie poddawaj w swojej walce. Jestem z Tobą. Przygotuj się także na letniojesienny atak ptaków, kretów, jeży, kotów i innych padalców. Tutaj koszty się nie liczą, ale czy Ci piwa na to starczy. Więc na pohybel wrogom winorośli. Dobrze, że sąsiada masz pokojowo nastawionego. Czy on lubi piwo :?: :?: :?:
Dzięki za słowa otuchy. Będę walczył. Tak, z ptakami i osami też się liczę, niestety. Sąsiad jest ok. Czy lubi piwo - nie wiem, ale mam wątpliwości czy lubi rozcieńczone piwo ze ślimakami. Jeden ślimak był taki olbrzymi, że zawinoł się w pętelkę w obwodzie litrowego słoika. Zrobić zdjęcie? :D
Co do wapna, to przy tej pogodzie musiałbym naprawdę często dosypywać świeżego. Ale może w innych warunkach i to wypróbuję.
Dzięki i pozdrawiam, Nikodem

PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2006, 10:18 
Kiper
Kiper

[quote="Piotr2"]Na ślimaki dobry jest jeż. A najlepiej parka jeży. Piwo ponoć też skuteczne.

Jeż dobry jest na ślimaki w muszelkach. A z bezmuszelkowymi ślimakami dobrze sobie radzą ropuchy (uwaga: :!: w Polsce wszystkie ropuchy są pod ochroną :!: )

PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2006, 11:42 
Kiper
Kiper

[quote="MarcinC"]Tak na serio to możesz spróbować wykonać "barykadę" z wapna hydratyzowanego lub kredy....

Podobno drobne trociny też im trudno przejść.

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2006, 21:28 
Kiper
Kiper

[quote="oryks"][quote="MarcinC"]Tak na serio to możesz spróbować wykonać "barykadę" z wapna hydratyzowanego lub kredy....

Popiół też powinien być dobry, także ten z grilowania. 8O

PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 07:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"][quote="oryks"][quote="MarcinC"]Tak na serio to możesz spróbować wykonać "barykadę" z wapna hydratyzowanego lub kredy....

Popiół też powinien być dobry, także ten z grilowania. 8O
Ja wyłożyłem miedzę od sąsiada czarną agrowłukniną 1,60m szeroką - rewelka, w słoneczny dzień wysychają po przebyciu połowy agrowłókniny.

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 11:38 
mistrz
mistrz

Posy napisał:
Cytuj:
Ja wyłożyłem miedzę od sąsiada czarną agrowłukniną 1,60m szeroką - rewelka, w słoneczny dzień wysychają po przebyciu połowy agrowłókniny
.

Oby tych słonecznych dni było więcej albowiem jeżeli nie ślimaki to choroby grzybowe zjedzą nam nasze winorośle. :oops:

PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2006, 20:40 
Kiper
Kiper

Niestety, mój jedyny Einset Seedles, pierwszoroczniak stał się ofiarą ślimaków. Już początkowo jak widziałem, że go podryzają, to obsypałem go ładnie dookoła Ślimakolem i chwilowo był spokój. Aż przyszło parę deszczy dni i niestety, dzisiaj ujrzałem łysego kikuta...
Szcześliwie zasadzona obok Perła Zalii prawie wcale nie jest podgryziona. Czyżby aż taka różnica w smaku dla ślimaków?

PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2006, 18:27 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="nikodem"]Niestety, mój jedyny Einset Seedles, pierwszoroczniak stał się ofiarą ślimaków. Już początkowo jak widziałem, że go podryzają, to obsypałem go ładnie dookoła Ślimakolem i chwilowo był spokój. Aż przyszło parę deszczy dni i niestety, dzisiaj ujrzałem łysego kikuta...
Szcześliwie zasadzona obok Perła Zalii prawie wcale nie jest podgryziona. Czyżby aż taka różnica w smaku dla ślimaków?

Nikodem - czy ty masz zielono pod tym Einsetem a czy czarny ugór? Bo ja u siebie ślimaka nie uświadczyłem - może dla tego że po pulchnej ziemi im jest nie po drodze :lol: :?:

PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2006, 19:45 
Kiper
Kiper

[quote="Leszek_B"]

Nikodem - czy ty masz zielono pod tym Einsetem a czy czarny ugór? Bo ja u siebie ślimaka nie uświadczyłem - może dla tego że po pulchnej ziemi im jest nie po drodze :lol: :?:[/quote]
W promieniu metra ogór, natomiast dalej z dwóch stron... trawa, bo to brzeg winniczki. :cry: Rzeczywiście, te które są posadzone dalej od trawy nie są zjadane przez ślimaki, natomiast Perła Zalii też róśnie tak blisko brzegu jak i śp. Einset i na szczęście nie widzę, żeby padła ofiarą tych wstręciuchów!
Mam nadzieję, że to słonko zniechęci ślimaki do żywienia się kosztem moich krzaczków!
Pozdrawiam, Nikodem

PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2006, 19:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"] Bo ja u siebie ślimaka nie uświadczyłem - może dla tego że po pulchnej ziemi im jest nie po drodze :lol: :?:

Nie ciesz się :lol: po ugorze też łażą :twisted:, wapno (nawet palone) im nie przeszkadza, i trociny też. Trzeba zbierać w całej okolicy i niszczyć. Ja już parę kilo zebrałem w tym roku. Na razie oprócz obgryzionego Talizmana nie miałem większych strat.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2006, 12:24 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Heniek"][quote="Leszek_B"] Bo ja u siebie ślimaka nie uświadczyłem - może dla tego że po pulchnej ziemi im jest nie po drodze :lol: :?:

Nie ciesz się :lol: po ugorze też łażą :twisted:, wapno (nawet palone) im nie przeszkadza, i trociny też. Trzeba zbierać w całej okolicy i niszczyć. Ja już parę kilo zebrałem w tym roku. Na razie oprócz obgryzionego Talizmana nie miałem większych strat.

Heniek
No to jak spotkam to nie zaponę go zebrać..... a może bocian mi trochę pomoże.... :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2006, 17:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]a może bocian mi trochę pomoże.... :lol:

Nooo taak, teraz becikowe to okazja :lol: :lol: :lol:

heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1