Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 08:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Skorupki z jajek
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2020, 18:56 
czeladnik
czeladnik

W kontekście tego artykułu: https://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107 ... =BoxOpImg9
... tak się luźno zastanawiam, czy pokruszone skorupki jajek wysypywane wiosną pod krzewy winorośli (i pomieszane z ziemią grabkami) albo dodawane do dołka przy sadzeniu miałyby na krzewy jakiś korzystny wpływ? A może przeciwnie, zaszkodziłyby?

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2020, 19:33 
Kiper
Kiper

Jak jesz dużo jajek, to nie musisz kupować kredy do odkwaszania gleby- to to samo CaCO3 ... ile waży 1 skorupka?

PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2020, 19:43 
mistrz
mistrz

Zaszkodzić nie zaszkodzą(ale stosowane lekarstwa i antybiotyki w chowie drobiu..)...ponadto wzbogacą glebę w wapń(w minimalnym stopniu...baaardzo minimalnym). Gdzieś czytałem że dobra przeciw ślimakom...ale raczej jako bariera mechaniczna,skorupki wciskane pionowo dookoła rośliny. To raczej sprawy dla działkowców z 1-3 krzewami(i forum ogrodniczego tam taki temat był?Jest?)Tutaj to nikt się nie"(chyba)" bawi w to mając kilka-dziesiąt-set krzewów...

PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2020, 20:18 
czeladnik
czeladnik

No i wszystko jasne, dzięki. Ja mam 20 krzewów (same deserówki) i chyba też nie będę się bawił.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2020, 20:42 
Ekspert
Ekspert

Basti napisał(a):
wzbogacą glebę w wapń(w minimalnym stopniu

Co jak co ale w okolicach Kielc to chyba wapnia w glebie nie brakuje.

PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2020, 06:50 
Kiper
Kiper

Ohajo napisał(a):
No i wszystko jasne, dzięki. Ja mam 20 krzewów (same deserówki) i chyba też nie będę się bawił.

I co? Będziesz wyrzucał powiększając ilość odpadów? :) Wrzuć na kompost, albo na grządkę. Nie zaszkodzi, kiedyś się rozłoży.

PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2020, 22:55 
mistrz
mistrz

Mcin napisał(a):
... ile waży 1 skorupka?

Wilgotna jakieś 8-14 gramów, sucha trochę mniej. Ja jednak zbieram:

Obrazek

To prawie pełne, dziesięciolitrowe wiaderko zawiera około 7,5 kg potłuczonych skorupek. Tę ilość zbierały w swych kuchniach trzy panie przez ponad rok. Ja dorzucałem czasami muszle ślimaków, które leżą u mnie tu i ówdzie.

Basti napisał(a):
...ponadto wzbogacą glebę w wapń(w minimalnym stopniu...baaardzo minimalnym).

Nie tyle w minimalnym (bo to zależy od dawki), co bardzo rozłożonym w czasie. Skorupki rozkładają się o wiele dłużej niż dolomit nawozowy! Na glebach żyznych, próchnicznych, lessowych czy też madach stosowanie ich nie ma raczej większego uzasadnienia, wystarczy sypnąć wapno nawozowe. Jednak w moich warunkach [czysty piach, zalegający aż do poziomu wód gruntowych (4-6 m) i wyjątkowo suche miejsce] skorupki są chyba najsensowniejszym (obok podsypywania dolomitu i bryłek margla) sposobem na stałe podwyższenie odczynu gleby. Na takiej glebie wapno czy też kreda nawozowa może się w ogóle nie rozpuszczać (w tym roku granulki kredy, którą rozsiałem z początkiem roku, leżały na glebie przez wiele miesięcy i zniknęły, wobec prawie całkowitego braku opadów, dopiero niedawno). Natomiast przy wystąpieniu obfitych opadów (takie miałem w 2017 roku) wapno jest wymywane do wód gruntowych w przeciągu kilku miesięcy, czy nawet tygodni, wzbogacając w wapń co najwyżej najbliższy ciek wodny. Nawożenie tak przepuszczalnych gleb powinno być uwarunkowane ilością opadów. Ponieważ jednak te są nieprzewidywalne, dobrze jest wprowadzić do gleby coś, co rozkłada się latami, dostarczając stale choć minimalne ilości pierwiastka. Zasada ta dotyczy zresztą nie tylko wapna. A tym, którzy chcieli by jednak zbierać skorupki w większej ilości, polecam kontakt z jakąś cukiernią lub innym zakładem, w którym skorupki są odpadem. Sam właśnie szukam takowego...

Pozdrawiam
Mariusz

-- środa, 26 sierpnia 2020, 22:53 --

sailor napisał(a):
Mcin napisał(a):
... ile waży 1 skorupka?

Wilgotna jakieś 8-14 gramów, sucha trochę mniej. Ja jednak zbieram:

Obrazek

To prawie pełne, dziesięciolitrowe wiaderko zawiera około 7,5 kg potłuczonych skorupek. Tę ilość zbierały w swych kuchniach trzy panie przez ponad rok. Ja dorzucałem czasami muszle ślimaków, które leżą u mnie tu i ówdzie.

Basti napisał(a):
...ponadto wzbogacą glebę w wapń(w minimalnym stopniu...baaardzo minimalnym).

Nie tyle w minimalnym (bo to zależy od dawki), co bardzo rozłożonym w czasie. Skorupki rozkładają się o wiele dłużej niż dolomit nawozowy! Na glebach żyznych, próchnicznych, lessowych czy też madach stosowanie ich nie ma raczej większego uzasadnienia, wystarczy w razie potrzeby sypnąć wapno nawozowe. Jednak w moich warunkach [czysty piach, zalegający aż do poziomu wód gruntowych (4-6 m) i wyjątkowo suche miejsce] skorupki są chyba najsensowniejszym (obok podsypywania dolomitu i bryłek margla) sposobem na stałe podwyższenie odczynu gleby. Na takiej glebie wapno czy też kreda nawozowa może się w ogóle nie rozpuszczać (w tym roku granulki kredy, którą rozsiałem z początkiem roku, leżały na glebie przez wiele miesięcy i zniknęły, wobec prawie całkowitego braku opadów, dopiero niedawno). Natomiast przy wystąpieniu obfitych opadów (takie miałem w 2017 roku) wapno jest wymywane do wód gruntowych w przeciągu kilku miesięcy, czy nawet tygodni, wzbogacając w wapń co najwyżej najbliższy ciek wodny. Nawożenie tak przepuszczalnych gleb powinno być uwarunkowane ilością opadów. Ponieważ jednak te są nieprzewidywalne, dobrze jest wprowadzić do gleby coś, co rozkłada się latami, dostarczając stale choć minimalne ilości pierwiastka. Zasada ta dotyczy zresztą nie tylko wapna. A tym, którzy chcieli by jednak zbierać skorupki w większej ilości, polecam kontakt z jakąś cukiernią lub innym zakładem, w którym skorupki są odpadem. Sam właśnie szukam takowego...

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 09:46 
Ekspert
Ekspert

Zbieranie skorupek od jaj daje mi 2 takie wiadra(po ubiciu i zgnieceniu) w ciągu roku, jak powyższe.
Zaczynam się zastanawiać, czy na moje 5 arów to nie będzie za dużo po kilku latach...

PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 00:03 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Zbieranie skorupek od jaj daje mi 2 takie wiadra(po ubiciu i zgnieceniu) w ciągu roku, jak powyższe.
Zaczynam się zastanawiać, czy na moje 5 arów to nie będzie za dużo po kilku latach...

Chętnie przyjmę! :) A swoją drogą, to niezły masz ten jajeczny przerób!

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 3 września 2020, 06:11 
Ekspert
Ekspert

Jakaś jajecznica na śniadanie, naleśniki czasem, ciasto na weekend...
Jak się w domu gotuje, a nie jada po knajpach,, to tyle wychodzi :)

PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 20:45 
nowicjusz
nowicjusz

Jak brakuje wapnia to proponuję ziemię okrzemkową: uzupełnia wapń, odstrasza mrówki i inne robactwo (jest bardzo ostra i rani ich pancerze) - i to zdecydowało, że kupiłem - skutecznie zredukowała ilośc gniazd...

PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 21:17 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Smok napisał(a):
Jak brakuje wapnia to proponuję ziemię okrzemkową: uzupełnia wapń, odstrasza mrówki i inne robactwo (jest bardzo ostra i rani ich pancerze) - i to zdecydowało, że kupiłem - skutecznie zredukowała ilośc gniazd...
Ta ziemia okrzemkowa niesamowicie wygląda pod mikroskopem, jak pognieciony makaron. Ale chyba na mocno przepuszczalnej piaszczystej się nie sprawdzi, bo wielkość okrzemki to mikro metry i będzie spływać w głąb...

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1