Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 18:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 21:30 
mistrz
mistrz

[quote="szawapier"]najtaniej będzie wam znaleźć sobie kopalnie dolomitu u was w okolicy i pojechać i tam sobie kupić.
Ja zapłaciłem za tonę 18zł ale musiałem sobie samemu zworkować. :wink:

Z tego co mi wiadomo, to w pobliżu niczego takiego nie ma. Dzięki Zuzanno, trzeba będzie się wybrać na rekonesans. Ciągle się jednak zastanawiam, czy wybrać dolomit. Potrzebuję do wiosny trochę odkwasić (pewnie max mozliwa dawka), nie szkodząc przy tym roślinkom. Czego nie mogę kategorycznie użyć do podniesienia ph?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 21:39 
Kiper
Kiper

Kopalni dolomitu w województwie podkarpackim nie znajdziesz. Najbliższa, którą znam jest w Sandomierzu.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 23:18 
Kiper
Kiper

[quote="Hejowiec"]

Z tego co mi wiadomo, to w pobliżu niczego takiego nie ma. Dzięki Zuzanno, trzeba będzie się wybrać na rekonesans. Ciągle się jednak zastanawiam, czy wybrać dolomit. Potrzebuję do wiosny trochę odkwasić (pewnie max mozliwa dawka), nie szkodząc przy tym roślinkom. Czego nie mogę kategorycznie użyć do podniesienia ph?

U mnie objawy niedoboru magnezu wystąpiły z powodu nadmiaru potasu,bo opryskiwałam maksymalnie dużym stężeniem 2% siarczanem potasu (liście) chcąc poprawić drewnienie.Więc po drugim oprysku wystąpiły przebarwienia liści od dołu łozy i szło to do góry.Łozy ładnie zdrewniały np. u Arkadii,która ma cechę,że powoli drewnieje ale stężenie siarczanu potasu będę dawać mniejsze np.0,5-1%. a dolomit trochę wyrówna różnice.

Na temat odkwaszania większość tu pisze,że sypią wapno itp.pod winorośl a ja to raczej musiałam lekko zakwaszać bo pojawiała się chloroza.Ale to chyba dużo zależy czy ma się mieszańce czy vinifery.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 23:22 
Kiper
Kiper

[quote="szawapier"]najtaniej będzie wam znaleźć sobie kopalnie dolomitu u was w okolicy i pojechać i tam sobie kupić.
Ja zapłaciłem za tonę 18zł ale musiałem sobie samemu zworkować. :wink:

To faktycznie cena bombowa, mnie sprzedawca mówił że gdzieś 5-8zł. za 10 kg.Dokładnie już nie pamiętam.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 07:00 
mistrz
mistrz

Jeżeli nie jest to dla Was za daleko to Zakłady Azotowe w Tarnowie sprzedawały workowany dolomit w dość korzystnej cenie. Przy tonie myślę że się opłaca zapłacić transport.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 08:35 
mistrz
mistrz

[quote="Darchom"]Jeżeli nie jest to dla Was za daleko to Zakłady Azotowe w Tarnowie sprzedawały workowany dolomit w dość korzystnej cenie. Przy tonie myślę że się opłaca zapłacić transport.

Wiem, ale mi potrzeba jakieś 300 - 400 kg (w zależności do zawartości CaO). Gdybym miał np busa to mógłbym się wybrać te 60 km. Mam 14 arów, ph 4,3, a gdzieś na forum ktoś pisał, że dolomit działa powoli, ale jest za to bezpieczny dla krzewów...

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 17:25 
mistrz
mistrz

Przy takim ph zapomnij o Dolomicie, stosowałem przez 2 sezony ponowne badanie ziemi i brak poprawy. Teraz dałem wapno (pisałem już o tym w innym dziale) dziala znacznie szybciej. O wynikach powiem ci dopiero na jesien jak bedę badał ziemie ale już widzę ze się bardzo ładnie rozpuściło po zimie.

Wracając jednak do siarczanu magnezu. Dostałem zalecenie uzupełnić MgO dawką 60-100kg/ha

Czyli licząc te procenty:
10kg nawozu (gdzie standardowo mamy 16%MgO) = 1.6kgMgO
Czyli na 100m2 = 1KgMgO czyli muszę dać 6.25kg nawozu

Coś sporo tego wychodzi na 4 arów 25kg nawozu (dla maskymalnej dawki 100kg/h)
Z zaleceń wynika że nawóz sypać w rzędy wiosną.

Proszę o korekte jak się mylę żeby nie wprowadzać innych w błąd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1