Teraz jest sobota, 13 grudnia 2025, 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 20:12 
czeladnik
czeladnik

Postanowiłem ściółkować winnicę skoszoną trawą. Na razie wyściólkowałem jeden rząd i zobaczę jakie będą tego efekty - chodzi mi głównie o stłumienie chwastów.
Grubość warstwy trawy to około 10 cm ale jak oklapnie to będzie jakieś 3-4 cm.

Jakie Wy macie doświadczenia ze ściółkowaniem?

Przy szeregu zalet jedyne co mnie martwi to nornice które lubią się gnieździć pod warstwą skoszonej trawy.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 20:30 
mistrz
mistrz

Ściółkuje już drugi rok trawą a teraz dodatkowo słomą. Jesienią jak już nie ma co robić to wywracam to wszystko do góry nogami i na wiosnę mam trochę lepszą glebę. Głównie właśnie o to mi chodzi, żeby poprawić strukturę i odczyn mojego fliszu podkarpackiego.

Co do nornic to słownie widziałem jedną i specjalnych śladów ich bytowanie nie stwierdziłem, a jeżeli chodzi o skuteczność, to małe kwiatki się nie przebiją ale są takie co dają radę. Z nimi walczę ręcznie bo problemu większego nie przedstawiają, wychodzą stosunkowo elegancko.

Jeszcze jedna uwaga, trawa, czyli siano stosunkowo szybko "znika", to z koszenia kwietniowego już się prawie rozłożyło tzn chwastów nie odcina od słońca, no ale lało więc miało prawo.

Za tydzień, dwa będę robił badania gleby, zobaczę jakie mam efekty.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 20:55 
czeladnik
czeladnik

Dzięki.
Ja praktycznie po tygodniowym koszeniu mam trawy na około 20 m2 powierzchni więc trochę mi zajmie wyściółkowanie całej winnicy. Dość późno zacząłem ale powinienem zdążyć w tym roku pokryć to wszystko trawą.

Jesienią faktycznie przejadę to i przeoram.

W którym roku prowadzenia winnicy można już trwale zadarniać międzyrzędzia - ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 22:01 
czeladnik
czeladnik

Ja tak robię tzn. ściółkuję trawą i jest ok póki co, tylko trzeba regularnie dokładać nowej ściętej trawy tam, gdzie się obniża poziom ścioły. Tylko nie wiem, czy jak skopię na jesień, to czy jeszcze będzie jakieś nawożenie azotowe - chyba wszystko wywietrzeje do tego czasu? No i pytanie zdrowotnościowe: czy jak to sobie kompostuje na rabacie, to czy jakieś patogeny glebowe nie mnożą się?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Ja mam niestety złe doświadczenia, ale może robię coś źle... :roll:
Założyłam sobie, ze wyściółkuję trawą wysepkę z krzewami owocowymi. Totalna porażka...
Trawę wywalałam dość grubo, a że ciągle jest mokro robi się z niej zgniła ciapa, można w tym ugrzęznąć jak się wdepnie. Niestety moje marzenia o tym, że nie będą rosły tam chwasty też legły w gruzach... chwasty przerastają i rosną ze zdwojoną mocą, są ogromniaste, nie nadążam wyrywać. Dodam, że trawę waliłam grubo, po kilka razy dosypując w to samo miejsce, bo tego materiału u mnie nie brak, ale nie na gołą ziemię tylko właśnie na trawę z chwastami, czyli na to co naturalnie porastało wokół krzewów.
Wygląda to teraz tak, że między krzewy nie da się wejść, bo wszędzie jest gnijąca rozkładająca trawa a na tym wszystkim królują chwaściory i już mi się ich nawet nie chce wyrywać, wiosną wykładam całość agrowłókniną i korą - koniec eksperymentów!!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 22:28 
czeladnik
czeladnik

Nie agrowłókniną a AGROTKANINĄ jest bardzo wytrzymała. Mam tak i jest super

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 22:31 
czeladnik
czeladnik

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e9 ... bce94.html

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 lipca 2009, 23:36 
Ekspert
Ekspert

Skoszoną trawę najlepiej lekko podsuszyć przed ściółkowaniem. Jeżeli nie ma ku temu warunków, wówczas można rozkładać świeżą , ale warstwę nie grubszą niż 2-3 cm i później sukcesywnie dokładać. 10-cio centymetrowa warstwa świeżo skoszonej trawy zaparza się , filcuje. Dodatkowo wydziela się dużo amoniaku , który może uszkodzić młode sadzonki.
Problem chwastów nie znika całkowicie , ale jest ich o wiele mniej i łatwiej się je usuwa. Praktykowałem to przez 5 lat i byłem zadowolony , jednak w tym roku, ze względu na brak czasu, rozłożyłem agrotkaninę i jestem jeszcze bardziej zadowolony :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 lipca 2009, 05:13 
czeladnik
czeladnik

Dzięki
Wypróbuję ściólkowanie ale też agrotkaninę.

Mam jeszcze do wykorzystania matę z wełny szklanej (grubość 1 mm) - pozostałość po PRL-u - i tak się zastanawiam tylko czy ona będzie OK.
Mam ją wyłożoną pod iglakami i przysypaną korą i jest OK. Chwasty się straciły.

Mata szklana jest praktycznie wieczna bo mam ją już 8 lat i nie widać ubytków.

Muszę tylko sprawdzić wodoprzepuszczalność.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 lipca 2009, 09:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="wielkamalpa1"]Nie agrowłókniną a AGROTKANINĄ jest bardzo wytrzymała. Mam tak i jest super

Przecież to co Ty masz to mata szkółkarska, której nie trzeba ściółkować.

@aguskac pisze o Agrowłókninie którą trzeba czymś przykryć bo inaczej się rozpada pod wpływem czynników atmosferycznych mimo, że jak twierdzą sprzedawcy ma stabilizator UV.
W tym roku sam się o tym przekonałem, wytrzymała tylko pół roku i już jest cała w strzępach na wysypisku. Wyglądało pięknie ale niestety wyszło to co wyszło.
Teraz planuję międzyrzędzia zadarnić a w rzędach winorośli położyć matę szkółkarską w pasach o szerokości 80cm.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 lipca 2009, 09:17 
mistrz
mistrz

[quote="aguskac"]Ja mam niestety złe doświadczenia, ale może robię coś źle... :roll:
Założyłam sobie, ze wyściółkuję trawą wysepkę z krzewami owocowymi. Totalna porażka...
Trawę wywalałam dość grubo, a że ciągle jest mokro robi się z niej zgniła ciapa, można w tym ugrzęznąć jak się wdepnie. Niestety moje marzenia o tym, że nie będą rosły tam chwasty też legły w gruzach... chwasty przerastają i rosną ze zdwojoną mocą, są ogromniaste, nie nadążam wyrywać. Dodam, że trawę waliłam grubo, po kilka razy dosypując w to samo miejsce, bo tego materiału u mnie nie brak, ale nie na gołą ziemię tylko właśnie na trawę z chwastami, czyli na to co naturalnie porastało wokół krzewów.
Wygląda to teraz tak, że między krzewy nie da się wejść, bo wszędzie jest gnijąca rozkładająca trawa a na tym wszystkim królują chwaściory i już mi się ich nawet nie chce wyrywać, wiosną wykładam całość agrowłókniną i korą - koniec eksperymentów!!

A może trawa była zbyt krótko skoszona i to przez to?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 lipca 2009, 12:49 
Ekspert
Ekspert

Ja trawą wykładałam miedzyrzędzia w truskawkach wiosną - dość cienka warstwa, trawa od razu po koszeniu. Potem jeszcze dorzucałam, bo oczywiście schnąc, kurczyła się. W tej chwili tam, gdzie trawy było trochę więcej, jest ona jeszcze trochę widoczna (resztki), a gleba dużo lepsza (wcześniej bardzo zbita). Między winorośle wyrzucam całe kosze trawy, i przynajmniej chroni to przed chwastami. Potem, na jesieni rozgarnę to.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 lipca 2009, 17:05 
Ekspert
Ekspert

Mata szkółkarska jest na pewno trwalsza, ale strasznie rozjezdża się na niej kora. Do agrowłókniny dobrze się przyczepia i się tak nie rozsuwa. Mam ją drugi rok, sama ciekawa jestem jak długo wytrzyma. Na wysepkach ozdobnych idealnie mi zdaje egzamin, bo kiedy się rozleci mam nadzieję, że krzewy i byliny będą na tyle duże, że zakryją puste teraz powierzchnie i wystarczy sama kora.
Wiem, że gdyby trawa była podeschnięta byłoby super, ale u nas w tym roku było to nierealne.
Dominika sama widziałaś co się u mnie działo tam gdzie była rzucona ta trawa :roll: 8O a śliskie toto...
Olmek, trawę wykładałam tak by nie dotykała krzewów, bo też miałam obawy czy to im nie zaszkodzi, tyle, że ja wysypywałam za grubo z tego co widzę i się widocznie zaparzyła... Tam gdzie było cieniej błyskawicznie przerastała trawa z zielskiem.
Teraz mam kiszonkę :) Mam nadzieję, że przynajmniej pożywną dla krzewów na przyszły rok jak coś w rodzaju komposto-obornika :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 lipca 2009, 17:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="MAF"]
A może trawa była zbyt krótko skoszona i to przez to?
Nie rozumiem... ?? Trawa skoszona świetnie odrasta, niestety... jeśli nawet skosiłabym ją zbyt krótko, jaki to ma związek ze ściółkowaniem ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 lipca 2009, 18:08 
mistrz
mistrz

Dywaguję teoretycznie. Chodziło mi o to, że dłuższa trawa mniej nasiąka niż drobniejsza"sieczka". Dobrze podsuszone siano jest w tym względzie chyba najlepsze.
No chyba, że mam jakiś błąd w myśleniu :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1