Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 06:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ściółkowanie
PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 07:35 
Ekspert
Ekspert

Chciałem podnieść sprawę ściółkowania. W zeszłym roku całą powierzchnie winnicy wyłożyłem słomą. Myślę, że jest to bardzo dobry i ekologiczny sposób ograniczania wzrostu chwastów i poprawy struktury gleby. Gleba pod słoma jest bardzo długo pulchna, wilgotniejsza, a próchniejąca słoma dodatkowo użyźnia ją. Jedynym niewielkim mankamentem są myszy, które bardzo lubią pod nią kopać swoje nory. Nie jest to problemem bo dodatkowo ryją w ziemi, tną słomę, a innych szkód nie wyrządzają. Obecnie na wiosnę całość spróchniała. Pozostaje działkę przekopać i położyć nową słomę.
Zdaniem kolegi Marwina używanie słomy nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Słoma ponoć odbija światło i nie dopuszcza do stosownego wygrzania czarnej pochłaniającej światło gleby.
A co powie na to reszta forumowiczów?
Od razu powiem, że przed rozłożeniem warto belkę namoczyć. Pozostawione w słomie ziarno skiełkuje i nie będzie dodatkowo zachwaszczało pola, a mokra słoma nie będzie rozwiewana przez wiatr w pierwszych dniach po ułożeniu (potem i tak się uleży i nie będzie to miało znaczenia).
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 09:17 
Kiper
Kiper

Słoma jest jasna i odbija światło, to fakt, ale myślę, że nie na tyle, żeby coś tam ograniczyć.

Ja nie mam aż tyle słomy, żeby całość wyłożyć i myślę pojechać do lasu i nabrać ściółki w worki i wysypać pod krzewami, tyle, że ileśtam razy będę musiał kursować.

A może będę chwasty jakieś kosił i tym sianem będę wykładał.

Zobaczymy

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 09:44 
Ekspert
Ekspert

Bardzo dobrze sprawdza się skoszona trawnikowa trawa. Po wyschnięciu i podgniciu tworzy zwartą matę.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 10:57 
mistrz
mistrz

Chwasty kosić i nimi ściółkować to nie jest najlepszy pomysł, gdyż istnieje możliwość wysiewania się ich i wtórnego zachwaszczenia. Koszenie trawy i ściółkowie nią jest natomiast polecane. Dla uzyskania większej ilości trawy z międzyrzędzi zaleca się nieraz zwiększenie odległości między rzędami. Problemem mogą być myszy- nie ściółkując myszy zniszczyły mi trzy krzewy!. W momencie ściółkowania trzeba o tym pamiętać. Czy ktoś ma sprawdzony sposób na myszy?
Co do światła padającego na ziemię- glebę pod krzewem, to w literaturze spotkałem się z opinią, że jest to promieniowanie zmarnowane, nieskuteczne i stracone. Dlatego należy zabiegać o to, aby max. światła padało na liście krzewów i przez nie było absorbowane. Korzystne może być więc rozmieszczenie pod krzewem odbijających promieniowanie elementów, jak jasne dachówki, cegły, itp. Pomijam fakt utrudnienia prowadzenia właściwych zabiegów agrotechnicznych, ale teoretycznie jest to możliwe.

PostNapisane: piątek, 19 marca 2004, 14:15 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"] ... W zeszłym roku całą powierzchnie winnicy wyłożyłem słomą. ...Pozdrawiam,
Paweł

Ja to widzę tak:
- jak słomy jest pod dostatkiem i jest tania to doskonale nadaje się do ochrony systemu korzeniowego zimą. Potem należałoby ją usuwać - myszy i opóźnianie nagrzewania gleby [nie zawsze opóźnianie wegetacji jest konieczne], ale można ją zabrać wcześniej lub później, jak komu pasuje.
- do ochrony międzyrzędzi lepiej nadają się maty [takie czarne]
- słomę można dawać na maty lub pod, a samą matę wykorzystywać wraz ze słomą do przykrywania krzewów [w zależnośći od sposobu prowadzenia krzewów]
- starą słowę wywozić i kompostować a potem co parę lat jako nawóz pod krzaczki.

PP.

Strefa czasowa: UTC + 1