Teraz jest poniedziałek, 9 czerwca 2025, 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: SAT
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:14 
Ekspert
Ekspert

szawapier napisał(a):
... Zauważyłem, że ten rok na południu jest jakiś wyjątkowo chłodny! Nawet na Podkarpaciu narzekają.
Miejmy nadzieje, że kolejne lata będą bardziej łaskawsze.
W weekend zmierzę SAT i cukry u siebie.

Jest równie zły jak 2010 a jeśli nie podgoni we wrześniu i październiku - będzie jeszcze gorszy.
Tak na marginesie, jest kilka odmian dość stabilnych w tych zmiennych warunkach pogodowych. Zdaje się, że jedną z nich jest Solaris. Już trzeci rok z kolei zaczyna u mnie mięknąć w tym samym terminie (24-25 lipca), niezależnie od aury i SATu.

PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:22 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):
Jest równie zły jak 2010 a jeśli nie podgoni we wrześniu i październiku - będzie jeszcze gorszy.
Tak na marginesie, jest kilka odmian dość stabilnych w tych zmiennych warunkach pogodowych. Zdaje się, że jedną z nich jest Solaris. Już trzeci rok z kolei zaczyna u mnie mięknąć w tym samym terminie, niezależnie od aury i SATu.

Dlatego Danielu postawiłem na niego na nowej winnicy. Oprócz Solarisa wbrew pozorom Roesler na trzyletnim krzaku też daje rade :wink: Na przyzwoite wino powinien dojrzeć :D

PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:52 
Kiper
Kiper

2011
kwiecień - 317
maj - 416
czerwiec - 575
lipiec - 552

Do dnia 21.08.2011 do godz. 24:00 SAT u mnie wynosi 2288

PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 21:53 
czeladnik
czeladnik

Dodam, że u mnie oprócz Solarisa, dobrze radzi sobie Johanniter. Generalnie coraz bardziej jestem przekonany do "jasnych" odmian. Chyba powinniśmy na nich się skupić. Z czerwonych mam jednego faworyta - Regent.
Ten rok może być gorszy niż 2010, pomimo dobrego początku. Pozostało liczyć na suchy, ciepły wrzesień.

PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2011, 05:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
hajnell napisał(a):
. Generalnie coraz bardziej jestem przekonany do "jasnych" odmian. Chyba powinniśmy na nich się skupić. Pozostało liczyć na suchy, ciepły wrzesień.

Zgadzam się. Czerwone może być dodatkiem , atrakcją, ale białe, jak w Alzacji, Saksonii czy na Morawach powinno stać się naszą marką. Myślę tu jednakże o viniferach , nie o pancerniakach. Co do września też zgoda, jak co roku pięknie i słonecznie, no i jeszcze październik. Piękna , śląska jesień. :lol:

PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2011, 06:05 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
szawapier napisał(a):
... Zauważyłem, że ten rok na południu jest jakiś wyjątkowo chłodny! Nawet na Podkarpaciu narzekają.

Jest równie zły jak 2010 a jeśli nie podgoni we wrześniu i październiku - będzie jeszcze gorszy

A ja się nie zgodzę. Poza majowym mrozem ten rok jest bardzo przeciętny, rzekłbym, że nawet nieco lepszy. Po Aloszenkinie nie ma już ani śladu. Muskat letni w tym roku jest naprawdę letni. Wszystkie przerobówki (może poza Hibernalem) już miękkie - a trzeba zważyć, że prawie większość startowała po raz drugi po przymrozkach. Winnica na razie bez infekcji.

PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2011, 08:05 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
DW napisał(a):
szawapier napisał(a):

Jest równie zły jak 2010 a jeśli nie podgoni we wrześniu i październiku - będzie jeszcze gorszy

A ja się nie zgodzę. Poza majowym mrozem ten rok jest bardzo przeciętny, rzekłbym, że nawet nieco lepszy. Po Aloszenkinie nie ma już ani śladu. Muskat letni w tym roku jest naprawdę letni. Wszystkie przerobówki (może poza Hibernalem) już miękkie - a trzeba zważyć, że prawie większość startowała po raz drugi po przymrozkach. Winnica na razie bez infekcji.

Mietek, co do Rybnika trudno mi polemizować. Natomiast jeśli chodzi o Garb Tenczyński na którym znajduje się moja winnica, to fakty są faktami i nic na to nie poradzę. Mamy z Marcinem ze Stryszawy dość zbliżone warunki, on jest o ok. 70 m wyżej niż ja, ma jednak ładny, południowy stok który niweluje różnice wysokości. U mnie średnie temperatury dzienne są niższe od 1 do 2 stopni od tych w dolinie Wisły, ok 3 km na południe; wiem bo termometr w aucie uświadamia mi to każdego dnia.
Poza tym, w Rybniku ciągnie ciepłem przez Bramę Morawską, do mnie to nie dociera.

PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2011, 17:26 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):

Mietek, co do Rybnika trudno mi polemizować. Natomiast jeśli chodzi o Garb Tenczyński na którym znajduje się moja winnica, to fakty są faktami i nic na to nie poradzę. Mamy z Marcinem ze Stryszawy dość zbliżone warunki, on jest o ok. 70 m wyżej niż ja, ma jednak ładny, południowy stok który niweluje różnice wysokości. U mnie średnie temperatury dzienne są niższe od 1 do 2 stopni od tych w dolinie Wisły, ok 3 km na południe; wiem bo termometr w aucie uświadamia mi to każdego dnia.
Poza tym, w Rybniku ciągnie ciepłem przez Bramę Morawską, do mnie to nie dociera.

Pomiary SAT dodatkowo mówią same za siebie.
Tak jak mówisz Danielu fakty są faktami i nic się na to nie poradzi.
Gdy zaczynałem uprawę nie spodziewałem się, że tak niby nie wielkie różnice mogą okazać się wielkie :roll:

PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2011, 19:32 
Ekspert
Ekspert

szawapier napisał(a):
...Gdy zaczynałem uprawę nie spodziewałem się, że tak niby nie wielkie różnice mogą okazać się wielkie :roll:

Ja również nie. Pierwsze dojrzewanie miałem w 2007 roku, przy SAT ponad 2600, który tchnął we mnie sporo optymizmu. Rok wcześniej SAT wyniósł ponad 2750.
W 2009 miałem ok. 2720. Ubiegły rok był jednak katastrofalny, SAT ok. 2280, a w bieżącym wychodzi na to, że z trudem dociągnę do 2200. To jest jednak w naszym klimacie reguła, wykres wychodzi jak na giełdzie. Ważne, żeby mieć odmiany które stabilnie owocują i dojrzewają przy tych najniższych wartościach SAT. Zresztą, nie jest to kwestia wyłącznie owocowania i dojrzewania. Przy krótkim okresie wegetacyjnym, odmiany późniejsze słabo drewnieją co naraża je na wymarzanie zimą. Jednak głowa do góry, wszyscy uczymy się uprawy a inni będą się uczyć na naszych błędach; nie ma jednak nic za darmo, frycowe ktoś zapłacić musi.

PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 13:24 
nowicjusz
nowicjusz

W jakim rejonie Polski SAT ma największą wartość? Jakiej wielkości?

PostNapisane: czwartek, 1 września 2011, 10:49 
nowicjusz
nowicjusz

Jak sądzicie, czy doliczanie do SAT wartości z kwietnia, kiedy w maju przymrozki ścięły wszystko co zielone, nie zaburza obrazu sytuacji?

PostNapisane: czwartek, 1 września 2011, 16:39 
Ekspert
Ekspert

Irizar napisał(a):
Jak sądzicie, czy doliczanie do SAT wartości z kwietnia, kiedy w maju przymrozki ścięły wszystko co zielone, nie zaburza obrazu sytuacji?

Dla siedliska - nie
Dla odmiany - tak
Przy podawaniu wartości SAT dla odmiany trzeba zaznaczyć, że dotyczy plonowania z pąków zapasowych.

PostNapisane: sobota, 3 września 2011, 11:25 
Ekspert
Ekspert

czerwiec-547
lipiec - 557
sierpień - 571
do 31-go sierpnia - 2150 SAT (albo nawet 2286 bez odliczania poprawki na dekadę)
GDDC - 936

Srednie temperatury za miesiące:
czerwiec - 18,23
lipiec - 17,97
sierpień - 18,43

SAT-u pod ścianą jeszcze nie liczyłem ,ale pewnie tak ze 300 więcej ?

Nie jest źle
Kernling i Traminer już zaczęły się wybarwiać !
PG - zakończył wybarwianie i jeszcze nigdy u mnie nie był tak wybarwiony przy zbiorach w październiku ,jak w tym roku na początku września :!: :!: :?: , no może raz w 2007 ,ale to było w szklarni :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 3 września 2011, 20:27 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
czerwiec-547
lipiec - 557
sierpień - 571
do 31-go sierpnia - 2150 SAT (albo nawet 2286 bez odliczania poprawki na dekadę)
GDDC - 936

Srednie temperatury za miesiące:
czerwiec - 18,23
lipiec - 17,97
sierpień - 18,43

SAT-u pod ścianą jeszcze nie liczyłem ,ale pewnie tak ze 300 więcej ?

Nie jest źle
Kernling i Traminer już zaczęły się wybarwiać !
PG - zakończył wybarwianie i jeszcze nigdy u mnie nie był tak wybarwiony przy zbiorach w październiku ,jak w tym roku na początku września :!: :!: :?: , no może raz w 2007 ,ale to było w szklarni :mrgreen:

Mnie podobnie zadziwił Gewurz (mam 20 krzewów) - tydzień temu 10-11 brix, zero oznak wybarwienia. Dziś praktycznie w 75% jagody pięknie różowe, a refraktometr pokazuje skok do 15,5 brix (średnia z kilkunastu jagód)...

PostNapisane: sobota, 3 września 2011, 21:30 
Ekspert
Ekspert

Hejowiec napisał(a):
...
Mnie podobnie zadziwił Gewurz (mam 20 krzewów) - tydzień temu 10-11 brix, zero oznak wybarwienia. Dziś praktycznie w 75% jagody pięknie różowe, a refraktometr pokazuje skok do 15,5 brix (średnia z kilkunastu jagód)...

Mam podobne spostrzeżenia. :!:
Gewurz to jednak późna odmiana jak na moje warunki klimatyczne. Mam tylko 5 krzewów testowych w tym 4-ry owocujące. Plenny raczej nie jest(05 - 1kg/krzew) :lol: , więc wina odmianowego nie zrobię, tylko jakąś mieszankę z innymi odmianami (jak dobrze pójdzie :?: ) Ale w tym roku po raz pierwszy od 3-ch lat ma szansę dojrzeć. :!:
Gdyby Tobie udało się zrobić wino odmianowe z gewurz?a napisz o tym na forum.
Ja w tym roku po raz pierwszy będę próbował zrobić odmianowe z Kernlinga i Pinot Gris.- jak dobrze pójdzie :?: .(napiszę)
pozdr. Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1