zdzicholo napisał(a):
Maciej napisał(a):
U mnie na 21.08. SAT=1949oC. Niby nie beznadziejnie, ale najgorzej od 2004 roku. W 2004 o tej porze miałem 2444, w 2005 - 2001, w 2006 - 2218, w 2007 - 2243, w 2008 - 1995 i rok temu 2137. Zły wynik w 2010 to wina maja - SAT 303oC.
Dane dla Tarnowca są całkiem niezłe
http://meteo.tarnowiec.prv.pl/Temperatura trochę powyżej wieloletniej normy, opady niestety zdecydowanie większe.
Podobnie u mnie.
Suma temperatur Aktywnych do 31.08 wyższa trochę od średniej z 5-ciu ostatnich lat ,ale opady za sierpień dużo,dużo wyższe

;wrzesień z opadami też nie odpuszcza
W związku z opadami i nasłonecznienie też jest mniejsze.

!
Dla vinifer, oraz im podobnych (viniferowatych) to źle wróży, bo one kochają słońce (samo ciepło im nie wystarcza do dojrzewania)
Np. u mnie
vinifery:Sieger - 16Bx - pestki zaczęły się zaledwie wybarwiać (a to wczesna odmiana podobno ??)
PNP- wybarwił się już dawno - 16Bx i nie zmienia się.
PG i PN - zaczęły się wybarwiać
Gewurztraminer - jeszcze nie zaczął się wybarwia (zbiory przewiduję na przełmie grudnia i
stycznia - jeżeli pogoda się nie poprawi

)
Rondo, Regent, Solaris,Phoenix - ok.15-16Bx - potrzebują słońca jak zbawienia
krzyżówki:Aurora- 19Bx-pestki całkowicie wybarwione - przewiduję zbiór za kilka dni
MF- 20Bx;LM-21Bx ; zbierałem już nie raz z takimi parametrami pod koniec września

a w tym roku już się nadają pewnie do zbioru ??(kwasów nie mierzyłem jeszcze, ale organoleptycznie jest OK) - spróbuję jeszcze z tydzień przetrzymać na krzewach.