olmek napisał(a):
Radekk napisał(a):
Myślę jednak że warto byłoby posługiwać się amerykańską terminologią i GDDC bo jest to wg mnie słuszna metoda.
Ja z kolei myślę, że SAT jest bardziej miarodajny, zwłaszcza na naszej szerokości geograficznej, gdzie przez większość sezonu wegetacyjnego dzień jest dużo dłuższy od nocy.
Przedstawiam wyniki SAT i GDDC dla kilku miast Polski oraz Wiednia od 2003 lub 2004r do 20 lipca tego roku:
rok-----Poznań---Gdańsk----Toruń-----Kraków---Wrocław--Bratysława
rok---GDD-SAT--GDD-SAT-GDD-SAT-GDD-SAT--GDD-SAT--GDD-SAT
2011-681--1588-468 1256-580-1476-612--1531-736-1738-851--2019
2010 1072 2558 872 2183 957- 2461 1047 2559 1096 2500 1263 3035
2009 1122 2750 754 2072 932- 2445 1105 2755 1130 2819 1565 3490
2008 1110 2709 722 2139 907- 2383 1057 2585 1120 2754 1408 3251
2007 1157 2750 845 2288 1023 2548 1115 2683 1138 2764 1526 3315
2006 1318 3083 981 2510 1157 2840 1169 2880 1267 3081 1533 3522
2005 1121 2750 781 2126 981- 2487 1087 2672 1097 2697 1399 3236
2004 1043 2758 719 2123 704- 1803 1051 2751 1073 2779 1377 3307
2003 1206 2831 882 2327 0---- 0---- 0---- 0---- 0---- 0---- 0---- 0----
Na różnych stronach jest podane zalecane GDDC (GDD) dla różnych odmian winorośli oraz od jej koloru:
http://www.my-grape-vine.com/blog/page/41/http://www.gov.mb.ca/agriculture/crops/ ... 01s01.htmlhttp://www.chehalemwines.com/newsletter ... eyard.htmlhttp://wine.wsu.edu/research-extension/ ... gree-days/http://oregonviticulture.net/gdd/gdd.html,
Są tutaj też informacje o GDD i GDDC dla różnych apelacji.
Determining Growth and Ripening Potential in Your Region
Green grapes Another consideration when thinking of operating a commercial vineyard are total frost free days as many varieties require long development periods to ripen. Even if a variety is winter hardy, damaging frosts in the spring or fall can end any fruit production.
Ripening Considerations
* Ultra-early varieties: 600-800 GDD and 110-135 frost free days
* Early varieties:800-1000 GDD and 135-150 days to mature
* Mid-Season varieties: 1000-1250 GDD
* Late Season varieties: 1250-2250 GDD (must be harvested before ripening)
* Vinifera whites varieties -1000-1250 GDD, Vinifera reds 1150-1500 GDD, with a 180 day growing season (not happening in here)
Estimating Spring Frost Susceptibility
* Determine 10°C day (when average temperature of max and min=10°C)
* Estimate bud swell date (usually about 24 to 29 GDD)
* Date of last killing frost (e.g. Portage, MB= May 14 to May 19th; Brandon, MB =May 24th to 29th)
* If date of last killing frost comes before budswell, then you are fine
* If it comes after budswell, look for later ripening varieties.
Tak więc u nas sytuacja nie jest tragiczna ale w porównaniu do krajów winiarskich położonych na południe i zachód od Polski wypadamy słabo.