DW napisał(a):
Na wcześniej podanej stronce:
http://polish.wunderground.com/history/ ... story.htmlmożna znaleźć miesięczne GDD (Growing Degree Days - definicja i sposób liczenia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Growing-degree_day ) w poszczególnych latach.
Dla mojej lokalizacji 3 kilometry od stacji lotniska w Balicach wyszło:
2006 - GDD 2025;
2007 - GDD 1943;
2008 - GDD 1839;
2009 - GDD 1913.
PS. Dla ciekawości kilka innych GDDsów za 2009:
Zielona Góra - 2055 GDD;
Poznań - 1965 GDD;
Toruń - 1766 GDD;
Suwałki - 1411 GDD;
Gdańsk - 1303 GDD.
I kilka zagranicznych:
Bratysława (Słowacja) - 2933 GDD (stąd pochodzą dane o słowackich odmianach);
Budapeszt (Węgry) - 2926 GDD;
Mannheim (Niemcy) - 2838 GDD;
Brno (Czechy) - 2437 GDD;
Berlin (Niemcy) - 2181 GDD.
Jak widać z tych porównań sytuacja u nas nie jest rewelacyjna. Co zatem sadzić ? Z niektórych danych wynika, że np. :
1. Dla GDD poniżej 1600 można z powodzeniem uprawiać takie odmiany jak: Pinot noir precoce, Garanoir, Siegerrebe
2. Dla GDD 1600 - 1900: Pinot noir klony 667, 777 i 115, Zweigelt, St. Laurent, Pinot Gris, Muller-Thurgau, Sylvaner, Auxerrois.
Mam pytanie odnośnie GDD.
Na cytowanej stronie suma miesięczna GDD jest licznona na podstawie cytowanego z WIKI wzoru czyli dla danego dnia GDD=[(Tmax +Tmin)/2 ]-Tbase ( wzór z liczeniem sumy temp z danych godz podzieleniem przez 4 i odjęciem od sumy Tbase jest rozbudowaniem wzoru a wynik teoretycznie powinien być zbliżony).
Dla różnych gatunków roślin Tbase jest różna i np dla zbóż wynosi 5'C, dla kukurydzy wynosi 8'C a dla winorośli 10'C i temperatura powyżej której roślina zaczyna bądź zatrzymuje wegetację .
Tak więc z tym SAT jest coś nie tak bo u w Polsce GDD wynosi od 1300 dla Gdańska (najzimniejsze miejsce wg wyników) do 2100-2250 dla Zielonej Góry i Krakowa. SAT natomiast dla temp większych od 10'C liczony wg sumowania średniej temp dnia większej od 10'C ale bez odjęcia temperatury bazowej wynosi ponad 3000 a nawet 3400 dla najcieplejszych miejsc kiedy to żródła podają 2600-2800 (dla całego sezonu). Wiadomo że ciepłolubne odmiany ( dla SAT pow 2500-2700) u nas często nie dojrzewają fizjologicznie pod gołym niebem bez specjalnych zabiegów i czynników zwiększających lokalnie GDD lub SAT (tunel, orientacja rzędów i spadku terenu 10-20% w kierunku południow0-zachodnim, osłony od podmuchów wiatru itp.
Dane miesięcznego GDD z lokalnej stacji dla danego miesiąca na stronie internetowej są liczone wg Tbase=50 (jest tam też wynik cooling deegres day) oraz stopnio-dni grzewcze dla Tbase=65. Nie wiem czy chodzi tutaj o 5'C oraz 6,5'C ale zrobiłem kalkulator w arkuszu który wg przytoczonego wzoru obliczył GDD dla różnych Tbase (mogę dowolnie zmieniać) i wynik prawie identyczny jest dla Tbase=4'C licząc stopnio-dni grzewcze z Tbase=65 oraz dla Tbase=6,5 licząc GDD z Tbase=50 podanym na stronie. W kalkulatorze mam dane dla Torunia, Gdańska -lotnisko i Poznania - lotnisko z 7 lat dzień po dniu (skopiowane całe tabele łącznie z opadami, ciśnieniem , wiatrem ). SAT natomiast jako suma miesięczna średnich temp dziennych pow 10'C jest wyższy o 20-24% w stosunku do Stopnio-dni grzewczych ze strony oraz o 65-70% w stosunku do GDD ze strony internetowej.
To tyle z moich filozoficznych obliczeń.