Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 maja 2024, 14:24 
nowicjusz
nowicjusz

Straciłem już nadzieję. Posadziłem w 2022 jesienią sadzonki. Wiosna puściły,późno, ale pościły. Jesienią 2023 obciąłem na dwa pączki. Mamy wiosnę 2024, puściła jedna, prawdopodobnie będzie coś z drugiej sadzonki. Pozostałe 4 wygląda na to, że padły. Raczej nie przez tą noc mrozu kwietniowego, bo przykryłem je doniczkami i okryłem dodatkowo gałązkami iglaków. Czy możecie podać namiar na kogoś, kto oferuje do sprzedaży sadzonki w doniczkach na podmianę ? Chodzi mi o odmiany Gałahad, , Swietłana, i Efiop.

PostNapisane: środa, 8 maja 2024, 19:56 
mistrz
mistrz

Jesienią nie tniemy na 2 pąki. Nawet jesli zakopczykowaleś to mogły się rozchartować, choć bardziej obstawiam że nie zdrewniały odpowiednio. Jeśli korzeń zdrowy to mogą do końca maja jeszcze puścić.

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2024, 19:00 
nowicjusz
nowicjusz

Wlod napisał(a):
Jesienią nie tniemy na 2 pąki. Nawet jesli zakopczykowaleś to mogły się rozchartować, choć bardziej obstawiam że nie zdrewniały odpowiednio. Jeśli korzeń zdrowy to mogą do końca maja jeszcze puścić.

Gdzieś przeczytałem taki tekst: "Jak przyciąć winogron 1 roczny? W pierwszym roku po posadzeniu pęd główny należy skrócić nad drugim pąkiem od podłoża. Powinny wówczas rozwinąć się dwa pędy – podczas kolejnego przycinania w następnym roku usuń ten słabszy. W czasie cięcia formującego w trzecim roku nadaj roślinie pożądany kształt." Pewnie coś źle zrozumiałem.
Moja lokalizacja to Dolny Śląsk,na pograniczu z Lubuskim. 59-170

-- niedziela, 19 maja 2024, 19:00 --

Pomoże ktoś ? pliss Swietłana i Gałachad w donicach.

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2024, 19:59 
mistrz
mistrz

XVS napisał(a):
Gdzieś przeczytałem taki tekst: "Jak przyciąć winogron 1 roczny? W pierwszym roku po posadzeniu pęd główny należy skrócić nad drugim pąkiem od podłoża.
Doniczka to nie grunt a nie każdy o tym pamięta że nawet kopcowanie nie pomoże a mróz owszem pamięta
ps.gałązki iglaków bierze ode mnie sąsiadka do czyszczenia komina. Kopce robi się z ziemi nie iglaków czy liści

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2024, 21:30 
mistrz
mistrz

XVS napisał(a):
Wlod napisał(a):

Gdzieś przeczytałem taki tekst: "Jak przyciąć winogron 1 roczny? W pierwszym roku po posadzeniu pęd główny należy skrócić nad drugim pąkiem od podłoża. Powinny wówczas rozwinąć się dwa pędy – podczas kolejnego przycinania w następnym roku usuń ten słabszy. W czasie cięcia formującego w trzecim roku nadaj roślinie pożądany kształt." Pewnie coś źle zrozumiałem.
Moja lokalizacja to Dolny Śląsk,na pograniczu z Lubuskim. 59-170

-- niedziela, 19 maja 2024, 19:00 --

Pomoże ktoś ? pliss Swietłana i Gałachad w donicach.

Chodzi o to aby nie ciąć jesienią na 2 pąki tylko pozna zima (koniec lutego) przed ruszeniem soków. Jak przytniesz jesienią to narazasz roślinę na możliwe przemrozenia końcówek czyli tych docietych na 2 pąki przez całą zime. Lepiej to robić jak pisałem szczególnie przy młodych roslinkach.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2024, 09:07 
nowicjusz
nowicjusz

Czasu nie cofnę. Dałem plamę i juz tego nie odwrócę. Muszę jak najszybciej posadzić "zniszczone rośliny, bo nawet z pączków uśpionych nic nie puściło. Andżelika odbiła i ma już pęd ok 30 cm, Garold coś tam puszcza, ale jak na razie to są ledwie zazielenione "kropki"
Podobnie Efiop. Swietłana nic i Gałachad nic, więc pewnie nie puszczą. Jeśli nie dostanę Swietłany i Gałachada to czym je zastąpić ? Może Wiktoria 5 i Timur ?
Poza tematem. Marcowe temperatury spowodowały, że starsze odmiany wypuściły eleganckie latorośle, a kwietniowy mróz je załatwił na amen mimo okrycia. Obrazek. Teraz stercza kikuty, i roślina puszcza nowe pędy, ale z najniższych pąków i reszta chyba będzie do obcięcia.

Strefa czasowa: UTC + 1