Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 07:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 19:03 
czeladnik
czeladnik

Mam kolo domu 200m2 dobrej ziemi próchniczej ,chcialbym na wiosne posadzic troche winorosli deserowych i 20sztuk REGENTA na czerwone wino.zastanawiam sie jakie zamowic sadzonki-szczepione na podkladkach,czy z łozy? a jezeli na podkladkach to na jakim typie?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 19:59 
przedszkolak
przedszkolak

Tutaj znajdziesz charakterystykę kilku podkładek:
http://www.sadzonki-winorosli.eu/podkladki.php
Ale jak posiadasz dobrą ziemię to chyba lepiej na własnych korzeniach.
Chyba że chcesz coś zmienić w danej odmianie i bardziej dostosować do twoich warunków glebowych.

PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 20:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="dargut"]Mam kolo domu 200m2 dobrej ziemi próchniczej ,chcialbym na wiosne posadzic troche winorosli deserowych i 20sztuk REGENTA na czerwone wino.zastanawiam sie jakie zamowic sadzonki-szczepione na podkladkach,czy z łozy? a jezeli na podkladkach to na jakim typie?

Ziko
REGENT z łozy - nie do kupienia , no chyba ,że od forumowiczów :lol: :!:
SO4 jest dobra na wszystko :wink: nawet na odciski :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 07:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="dargut"]Mam kolo domu 200m2 dobrej ziemi próchniczej ,chcialbym na wiosne posadzic troche winorosli deserowych i 20sztuk REGENTA na czerwone wino.zastanawiam sie jakie zamowic sadzonki-szczepione na podkladkach,czy z łozy? a jezeli na podkladkach to na jakim typie?

Moim zdaniem deserowe niech rosną na własnych korzeniach, przerobowe z przeznaczeniem do wyrobu wina polecałbym jednak na podkładce. Żyzna ziemia spowoduje bujny wzrost krzewu, a co za tym idzie, nadmierny rozrost masy zielonej. W odmianach winnych najlepiej byłoby, żeby cała energia rośliny została spożytkowana do wyżywienia gron, łoza jest tu mniej ważnym czynnikiem. Szczepienie na odpowiednich podkładkach wyhamuje nadmierny wzrost rośliny, pozwalając roślinie wytworzyć dobry materiał na wino.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 23:22 
nowicjusz
nowicjusz

witam wszystkich , to jest mój pierwszy post na tym forum. cały dzien o tym dziś myślałem teraz już wiem, pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 00:17 
Kiper
Kiper

[quote="Tomekmiodek"]witam wszystkich , to jest mój pierwszy post na tym forum. cały dzien o tym dziś myślałem teraz już wiem, pozdrawiam
8O
witam...yyy
?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 10:16 
nowicjusz
nowicjusz

jeśli sadzonki, to tylko tzw profesjonalne na podkładkach, szkodza czasu na kiełkowanie z zapałek lub samodzielne robienie na drutach. Jeśli wystartują będziesz miał wprawdzie radochę i masę przekonywania innych,że wystarczy tak po domowemu, przecież świetnie rośnie, nic nie kosztuje itd. lecz po czasie zaczną się problemy z 1)owocowaniem, 2)chorobami (jeśli nie szczepione) i całe przedsięwzięcie szlag trafi. EFEKT-stracone lata .

Powszechną praktyką jest nasadzanie odmian przerobowych na podkładkach, a deserowych na własnych korzeniach. Sam zakupiłem kilka deserówek (dla mnie zupełna egzotyka) na własnych korzeniach, lecz w sytuacji sąsiadowania ze szczepionymi roślinami podejmuję ryzyko świadomego sprawiania zagrożenia filokserą na danym stanowisku. Słowem wystawiasz karmę dla "zarazy" i prowokujesz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 10:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="wolf55"] lecz po czasie zaczną się problemy z 1)owocowaniem, 2)chorobami (jeśli nie szczepione)

Konkretnie po jakim czasie i jakie są problemy z owocowaniem i chorobami na nieszczepionych krzewach ?

[quote="wolf55"] szkodza czasu na kiełkowanie z zapałek lub samodzielne robienie na drutach

8O , a jaśniej ?

[quote="wolf55"] Sam zakupiłem kilka deserówek (dla mnie zupełna egzotyka) na własnych korzeniach

Egzotyka powiadasz , a czy Syrah , czy Merlot to nie większa egzotyka ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 11:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="wolf55"]jeśli sadzonki, to tylko tzw profesjonalne na podkładkach,

Taaa... i to najlepiej z firmy która oprócz handlu niemieckimi sadzonkami zajmuje się jeszcze tłumaczeniami i sprzedażą bielizny.
@wolg wybacz tą bezpośredniość, ale zarejestrowałeś się 1,5 roku temu, nie za bardzo orientujesz się w tematach archiwalnych, a nagle twoja aktywność gwałtownie wzrasta. Przypadek? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 12:08 
Kiper
Kiper

[quote="wolf55"]lecz po czasie zaczną się problemy z 1)owocowaniem, 2)chorobami (jeśli nie szczepione) i całe przedsięwzięcie szlag trafi. EFEKT-stracone lata
Jeżeli wierzysz w te głupoty, które tu wypisujesz, to twoja sprawa, ale czemu robisz wodę w głowach nowych, początkujących forumowiczów?

Rośliny na własnych korzeniach rosną bardzo dobrze i nie ma po co demonizować tematu szczepiana. Szepienie przede wszystkim słuzy maksymalnemy wykorzystaniu materiału genetycznego (z każdego oczka jest sadzonka), zabezpiecza też przed korzeniową formą filoksery (dlatego jest obowiązkowe na zachodzie), ale u nas nie ma to wiekszego znaczenia.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 12:21 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"] Ziko
:?: :?: :?:

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 14:09 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="wolf55"] ...lecz po czasie zaczną się problemy z 1)owocowaniem, 2)chorobami (jeśli nie szczepione)...
Jestem zwolennikiem sadzonek szczepionych, głównie z tego względu, że praktycznie tylko takie są produkowane przez profesjonalne zachodnie szkółki. Jednak dobra sadzonka własnokorzeniowa w wielu przypadkach będzie równie dobra, a czasem lepsza, niz szczepiona.
Co do Twojej wypowiedzi, to z p. 1 - jest dokładnie odwrotnie: winnice własnokorzeniowe owocują DŁUŻEJ, niż szczepione. A wpływ szczepienia na choroby jest ŻADEN (nie wnikając w niuanse związane z wpływem podkładki na wzrost krzewu, zagęszczaniem itp.). Filoksera to nie choroba, a szkodnik. W formie liściowej w Polsce została stwierdzona, w korzeniowej, póki co, nie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 15:25 
czeladnik
czeladnik

[quote="Misza"][quote="wolf55"]jeśli sadzonki, to tylko tzw profesjonalne na podkładkach,

Taaa... i to najlepiej z firmy która oprócz handlu niemieckimi sadzonkami zajmuje się jeszcze tłumaczeniami i sprzedażą bielizny.
:wink:

Zastanawiam się jak nazwać ten rodzaj reklamy który stosuje w/w firma:
- informacyjna
- wspierająca
- prestiżowa?
Bo z pewnością nie profesjonalna.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 15:33 
Ekspert
Ekspert

Jakiś wilk się zakradł między owieczki, pewnie ma dobre intencje, ale zawsze można go wywalić za pisanie głupot połączone nachalną promocją.
[quote="wolf55"]sadzonki na sezon 2010 można również zamawiać www.poltranslate...

Nie ma to jak zrobić dobre wrażenie na początku. Sadzonki będą szły jak woda :roll:

Strefa czasowa: UTC + 1