Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 14:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2024, 22:39 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, a co się stało z Sirame?

PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2024, 12:00 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Zbyszku, a co się stało z Sirame?

Sirame dobrze się zregenerowało po kwietniowych mrozach i owocuje tak na ok. 50% z pąków zapasowych.
To jednak nie kabernet :wink:

PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2024, 12:07 
Ekspert
Ekspert

pjetrof napisał(a):
Masz już Zbyszku owoce? U mnie jeszcze nie zakwitło... choć przyznać trzeba że kwiatostany całkiem duże. Ale na czerwone to chyba w tym roku nie doleci...

Mam już na odmianie Sirame owoce wielkości grochu, podobnie jak na MF, LM, Marquette itd
https://zapodaj.net/images/e17021087ca81.jpg
Tylko na Merlocie ,Suavitage i Souvignier gris o połowę mniejsze niż na fotce.

PostNapisane: poniedziałek, 1 lipca 2024, 15:54 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
I cortisa i rieslinga mają Turnały w Baniewicach jednak medale zdobywają ich Rondo/Regenty, Solarisy, Seyvale i Hibernale: https://www.winnicaturnau.pl/pl/events/mamy-dwa-zlota-i-dwa-srebra-644 Cortisy im jakoś nie wychodzą.

Baniewice to zimna, gliniasta gleba w znanym rejonie przymrozkowym. Ostatnie przymrozki bywają tam nawet w trzeciej dekadzie maja. Riesling uprawiany jest chyba bardziej w celach propagandowych. Tu, na północnym zachodzie, jest wiele lepszych rejonów i miejscówek (choćby w dolinie i na stokach dolnej Odry, w okolicach rzeki Myśli, na podszczecińskich wzgórzach czy też wokół Zalewu Szczecińskiego), ale wiadomo - ziemi nie przeniesiesz...

-- poniedziałek, 1 lipca 2024, 15:34 --

Misza napisał(a):
W Darłowie jest winnica http://winnicadarlowo.pl/produkty/
Rozmawialiśmy z właścicielką na targach w Poznaniu. Bardzo sympatyczna pani i chętnie opowiada o swoich doświadczeniach. Myślę, że warto się skontaktować.

Nie wiemy, gdzie kolega Grzegorz79 zakłada swoją winnicę, ale pisał coś o północnym zachodzie. Darłowo to jednak wybrzeże środkowe, o sporo ostrzejszym klimacie. Kontynentalizm na Pomorzu wzrasta z zachodu ku wschodowi, by osiągnąć swe apogeum na Kaszubach.

-- poniedziałek, 1 lipca 2024, 15:53 --

gzeho napisał(a):
Misza napisał(a):
Rozmawialiśmy z właścicielką na targach w Poznaniu. Bardzo sympatyczna pani i chętnie opowiada o swoich doświadczeniach. Myślę, że warto się skontaktować.

Mam tam w okolicy działeczkę, 500m od morza na górce. Widzę, co najmniej 2 tygodnie opóźnienia w stosunku do okolic Zielonej Góry, gdzie mam uprawę. Nie wróżę tam nawet Johanniterowi powodzenia, szara go zje.

To prawda, ogólnie północ w stosunku do południa kraju cechuje się zimniejszą i późniejszą wiosną. Nadrabia wprawdzie dłuższym dniem i długą, ciepłą, bezprzymrozkową jesienią, jednak nie wszystkie odmiany potrafią nadrobić zaległości we wrześniu i październiku. Poza tym wąski pas wybrzeża ma wiosną i początkiem lata sporo niższe średnie temperatury, niż tereny położone dalej od morza. Tu decydująca jest dobra miejscówka!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 1 lipca 2024, 17:23 
nowicjusz
nowicjusz

sailor napisał(a):
DW napisał(a):
I cortisa i rieslinga mają Turnały w Baniewicach jednak medale zdobywają ich Rondo/Regenty, Solarisy, Seyvale i Hibernale: https://www.winnicaturnau.pl/pl/events/mamy-dwa-zlota-i-dwa-srebra-644 Cortisy im jakoś nie wychodzą.

Baniewice to zimna, gliniasta gleba w znanym rejonie przymrozkowym. Ostatnie przymrozki bywają tam nawet w trzeciej dekadzie maja. Riesling uprawiany jest chyba bardziej w celach propagandowych. Tu, na północnym zachodzie, jest wiele lepszych rejonów i miejscówek (choćby w dolinie i na stokach dolnej Odry, w okolicach rzeki Myśli, na podszczecińskich wzgórzach czy też wokół Zalewu Szczecińskiego), ale wiadomo - ziemi nie przeniesiesz...

-- poniedziałek, 1 lipca 2024, 15:34 --

Misza napisał(a):

Nie wiemy, gdzie kolega Grzegorz79 zakłada swoją winnicę, ale pisał coś o północnym zachodzie. Darłowo to jednak wybrzeże środkowe, o sporo ostrzejszym klimacie. Kontynentalizm na Pomorzu wzrasta z zachodu ku wschodowi, by osiągnąć swe apogeum na Kaszubach.

-- poniedziałek, 1 lipca 2024, 15:53 --

gzeho napisał(a):
Misza napisał(a):

Mam tam w okolicy działeczkę, 500m od morza na górce. Widzę, co najmniej 2 tygodnie opóźnienia w stosunku do okolic Zielonej Góry, gdzie mam uprawę. Nie wróżę tam nawet Johanniterowi powodzenia, szara go zje.

To prawda, ogólnie północ w stosunku do południa kraju cechuje się zimniejszą i późniejszą wiosną. Nadrabia wprawdzie dłuższym dniem i długą, ciepłą, bezprzymrozkową jesienią, jednak nie wszystkie odmiany potrafią nadrobić zaległości we wrześniu i październiku. Poza tym wąski pas wybrzeża ma wiosną i początkiem lata sporo niższe średnie temperatury, niż tereny położone dalej od morza. Tu decydująca jest dobra miejscówka!

Pozdrawiam.
Mariusz

Witam
Winnica 3 km od lini brzegowej morza. Powiat Gryfice.
Na północy chodzi właśnie o te miejscówki z dużą ilością wody tj. Zalew Szczeciński, lub właśnie Morze Bałtyckie.
Faktycznie wiosna jest późniejsza niż w głębi lądu i to różnica jest spora. Za to Sierpień i Wrzesień...,a i Październik są dość suche i ciepłe. Woda oddaje temperaturę w powietrze .

PostNapisane: poniedziałek, 1 lipca 2024, 20:53 
Kiper
Kiper

przez ostatnich powiedzmy 5 lat w całym kraju lata mamy suche i ciepłe.
Tam gdzie 25 lat temu zimami jeździłem na łyżwach bo były rozlewiska teraz rośnie pszenica i kukurydza
mimo to nie sadził bym cortisa, co bądź ale nie to

PostNapisane: wtorek, 2 lipca 2024, 07:54 
nowicjusz
nowicjusz

Mamy początek lipca kolejne sadzonki Cabarnet Cortis puszczają pąki, coś ruszyło. Dziwi mnie co było nie tak z CC.
Riesling w rzędach obok jakieś 60- 70 cm.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1