Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 15:09 
nowicjusz
nowicjusz

Posadziłem kilka odmian m.in Muskat Odeski, Regent, Wisniowyj Ranij, Leon Milot jakieś 9 dni temu. Muskat Odeski puścił już listki, ale inne odmiany nie. Czy to normalne? Jak długo moga przyjmowac się sadzonki gołokorzeniowe. Posadziłem je według zasad jakie znalazłem na tej stronie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 15:39 
Ekspert
Ekspert

Muskat Odesski bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację, u mnie chyba najwcześniej, kilka dni przed innymi amureńcami - Rondem i Aloszenkinem. Pozostałe, które wymieniłeś startują trochę później. Poza tym zależy w jakich warunkach były przechowywane sadzonki , jeżeli w ostatniej fazie miały za ciepło , wówczas niezależnie od odmiany pąki zaczną rozwijać się wcześniej. Musisz uzbroić się w cierpliwość , za 1-2 tygodnie wszystkie dadzą oznaki życia ( jeżeli wszystkie żyją oczywiście :wink: ) , choć zdarza się ,że niektóre "egzemplarze" startują nawet w czerwcu , tak więc jeżeli trafi Ci się maruder , to go zbyt wcześnie nie wykopuj.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 22:26 
nowicjusz
nowicjusz

"Ludzie winorośli" muszą być bardzo cierpliwi - muszę tego się nauczyć. Faktycznie minęło kilka dni i już prawie wszystko ruszyło. Trochę mi te mrozy majowe załatwiło Muskata Odeskiego ale już odbija więc pełnia szczęścia :)

Dzięki Olmek za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 07:12 
przedszkolak
przedszkolak

Ja mam to samo z Gołubokiem. Nerwy mnie wzieły i " delikatnie" sprawdziałam czy nie wyschnął na wiór .Ale nie zielony jest .A pąki jak nie wybijały tak nie wybijają.Zaczarowane czy co? Obok Muskat Odeski wsadzony w tym samym czasie -zieloniutki aż miło.
Ewa

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 07:38 
Kiper
Kiper

Ja w tym roku mam taki problem ze sztobrami. Bardzo słabo jesienne sztobry wybijają. Ani zielonego ani korzonków. Wyglądają jak wysuszone ale powoli zaczynają wybijać. Sztobry cięte wiosną już dawno sie ukorzeniły.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 08:15 
Ekspert
Ekspert

Przypominam o zeszłorocznmej aurze, która nie sprzyjała drewnieniu latorośli i to wszystko odbija się również teraz.
Te na jesieni które ciąłeś pewnie były z wyższych partii latorośli, a na wiosnę zrobiłeś kolejne cięcie i dociąłeś zrowsze lepiej zdrewniałe łozy z niższych części latorośli. i dlatego lepiej się ukorzeniają.
Czy coś pomyliłem?

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 08:39 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="wlodekj"]Ja w tym roku mam taki problem ze sztobrami. Bardzo słabo jesienne sztobry wybijają. Ani zielonego ani korzonków. Wyglądają jak wysuszone ale powoli zaczynają wybijać. Sztobry cięte wiosną już dawno sie ukorzeniły.
Włodekj

U mnie to samo.Pierwsze oznaki życia zaczęły dawać po 6tyg. tkwienia w perlicie.i żeby było śmieszniej to Arkadia która stoi na nieogrzewanym parapecie ma jakie takie kalusy, a ta która ma ciepło w nóżki nawet nie drgnie :twisted:
Ewa

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 11:25 
czeladnik
czeladnik

Naczytałem się o ukorzenianiu na tym forum tyle, że też, tak dla sportu i ewentualnego podzielenia się sadzonkami (chcę "zarazić" brata :) ), postanowiłem coś ukorzenić. I faktycznie bardzo późno cięty Muscat Bleu najlepiej się spisał. Wczoraj z PET-ów przesadziłem do doniczek 3 l. Korzonki mają już około 3-4 cm. Inne (np Swenson Red) aż tak dobrze sobie nie radzą. Czy to zasługa późnego cięcia czy też łatwość ukorzeniania to cecha Muscata Bleu? Co na to eksperci?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2007, 21:10 
nowicjusz
nowicjusz

No dobra - ruszyło wszystko i ....stoi. Wypuściły po jednym lub dwa listki i żadnych przyrostów od tygodnia. dwie sadzonki ROndo ładnie wybiło z pąków i zatrzymało się przy tworzeniu pierwszych listków (niepełnym) A regent jakby go coś zaczarowało (pąki bardzo nabrzmiałe i nic dalej się nie dzieje

Może coś im brakuje. Nawoziłem nawozem do winorośli i trochę wcześniej saletrą amonową (w niewielkiej ilości).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2007, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Wypuściły po jednym lub dwa listki i żadnych przyrostów od tygodnia.

Pewnie pracują nad korzonkami i na listki nie mają czasu.
Cytuj:
ROndo ładnie wybiło z pąków i zatrzymało się przy tworzeniu pierwszych listków (niepełnym) A regent jakby go coś zaczarowało

Regent póżniej startuje, to normalne.
Cytuj:
Nawoziłem nawozem do winorośli i trochę wcześniej saletrą amonową (w niewielkiej ilości).

Nie przesadzaj z nawozami bo wykończysz sadzonki.

Strefa czasowa: UTC + 1