Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 00:02 
Ekspert
Ekspert

Witam.
Do tej pory korzystałem tylko z sadzonek pojemnikowych. Po raz pierwszy kupiłem sadzonki kopane.Przysypałem je wilgotnym torfem i umieściłem w chłodnym miejscu (garażu).
Zastanawiam się, kiedy je posadzić do gruntu , chciałbym oczywiście jak najszybciej. Myślę,że jak przez parę dni utrzyma się taka pogoda , to ziemia całkiem rozmarznie i będzie je można posadzić i zakopczykować :?: :?
...czy lepiej niech czekają przysypane w garażu do początku maja :?:

pozdrawiam
olmek

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 01:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]...czy lepiej niech czekają przysypane w garażu do początku maja :?:
olmek

Ja bym nie ryzykował i poczekał.
Jezeli teraz posadzisz to wybije Ci zielone, przyjdzie przymrozek, zwarzy i co? Po zupie :cry:
Janusz

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 07:55 
Ekspert
Ekspert

A ja wręcz przeciwnie wsadziłbym je jak najszybciej w pole.
Główkę przysyp torfem lub lekką ziemią. Można zrobić obrzeże z kawałka czegokolwiek, wtedy wyjdzie mnie torfu.
W polu masz pewność, że sadzonki nie ruszą zbyt wcześnie. W razie majowych przymrozków wystarczy przykryć główkę wiadrem, obciętą butelką itp.
Manipulowanie przy sadzonkach z rozwiniętą latoroślą jest bardzo ryzykowne - pąki i krótkie latorośle łatwo ułamać przy przesadzaniu.
Wyrośnięta sadzonka wysadzona w pole zawsze swoje odchoruje i w sumie nie zyskasz nic poza wątpliwą ozdobą w domu.
Jeśli sadzonki ruszą w piwnicy wtedy będzie jeszcze gorzej. Białe szparagi z reguły źle znoszą gwałtowne przeniesienie ich na słońce.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 09:18 
Kiper
Kiper

Zdecydowanie sadź zaraz jak tylko ziemia rozmarznie i obeschnie .
W sposób taki jak to opisał Paweł , z tym że ja nawet bym sie w ten torf na powierzchni nie bawił , możesz obsypać je tą samą ziemią w której rosną .
Przy okazji przytnij im odrosty na dwa pąki i do maja to ty spokojnie sobie czekaj aż same przerosą przez kopczyki .

zbyszek

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Ja obsypuję torfem bo mam ciężką, zasklepiającą się ziemię. Jeśli masz lekką piaszczystą ziemię to oczywiście torf nie będzie potrzebny.
Lekką ziemię lub torf łatwo rozgarnąć, nie jest przesadziście wilgotny (pąki nie zagniją). Poza tym Madej pisze o drutowcach, które lubią "wkręcać się" w młode pąki/latorośle znajdujące się pod ziemią.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 09:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="zzbycho"]Przy okazji przytnij im odrosty na dwa pąki i do maja to ty spokojnie sobie czekaj aż same przerosą przez kopczyki .

I przyjdzie przymrozek, i nie masz sadzonek :cry: :cry:
Janusz

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 10:19 
Ekspert
Ekspert

Dopóki latorośle nie wyjdą z ziemi to przymrozek im nie grozi, a jak już wyjdą to faktycznie musisz pilnować - dlatego pisałem o wiaderkach, butelkach itp.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 10:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="Pawel"]Dopóki latorośle nie wyjdą z ziemi to przymrozek im nie grozi, a jak już wyjdą to faktycznie musisz pilnować - dlatego pisałem o wiaderkach, butelkach itp.
Pozdrawiam,
Paweł

Na -6 C 18 maja ( a tak było chyba 4 lata temu) żadne butelki albo wiaderka nie pomogą. :cry:
Dlatego radzę posadzić w maju. Pośpiech nie jet tu konieczny. Do jesieni i tak zdązą się dobrze ukorzenić i wzmocnić się. I bez ryzyka.
Janusz

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 10:40 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję , jestem w rozterce , ale przychychylę się do rozwiązań Pawła i Zzbycha. Potrzymam jeszcze z tydzień w garażu , bo tam paradoksalnie będą miały chłodniej :) biorąc pod uwagę prognozę pogody na kolejne dni.
Sadzonki są całkiem uśpione , nie ma najmniejszych oznak pęcznienia paków , odmiany nie mają we krwi winorośli amurskiej, więc chyba nie powinno być tak źle :?

pozdrawiam
olmek

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 10:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Dziękuję , jestem w rozterce , ale przychychylę się do rozwiązań Pawła i Zzbycha.

Twoja wola. :D
Pamiętaj tylko, ze ja ostrzegałem.
Cytuj:
Sadzonki są całkiem uśpione , nie ma najmniejszych oznak pęcznienia paków , odmiany nie mają we krwi winorośli amurskiej, więc chyba nie powinno być tak źle :?

To mógłbyś mi wytłumaczyć w jakim konkretnie celu się śpieszysz????
Janusz

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 11:07 
mistrz
mistrz

Januszu!
Winogrodnicy sa wyglodniali prac w winnicy (mini-winnicy)! Sadzenie krzakow to wielka frajda - nawet jakby trzeba bylo potem patrzec na zmarzniete w maju listki! Po prostu nie mozna wytrzymac gdy pojawily sie pierwsze promienie slonca i ziemia rozmieka! Skoro przebisniegi moga to winorosla tez! :lol:

:idea: A na powaznie - to chyba rzeczywiscie poczekac z sadzeniem - skoro sadzonkom jest teraz dobrze w garazu!

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 11:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]
To mógłbyś mi wytłumaczyć w jakim konkretnie celu się śpieszysz????
Janusz

Boję sie ,że po kilku tygodniach operowania słońca w garażu zrobi sie naprawde gorąco (metalowe drzwi działają jak potężny kaloryfer) i badylki ruszą. Światła tam niestety niewiele.

A może posadzić sadzonki do 10-15l doniczek , przetrzymywać w garażu jak najdłuzej do momentu wybicia latorośli. Później na dzień wystawiać je na dwór i przy prognozach przymrozków chować je na noc. W drugiej połowie maja wysadzić do gruntu. To tylko 20 sadzonek, więc nie będzie to takie uciążliwe :?:

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 11:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]A może posadzić sadzonki do 10-15l doniczek , przetrzymywać w garażu jak najdłuzej do momentu wybicia latorośli. Później na dzień wystawiać je na dwór i przy prognozach przymrozków chować je na noc. W drugiej połowie maja wysadzić do gruntu. To tylko 20 sadzonek, więc nie będzie to takie uciążliwe :?:

I to jest dobry pomysł.
A doniczki nie muszą być takie wielkie. :)
Janusz

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 11:41 
Ekspert
Ekspert

Ja myśle, że skoro ten garaż nie jest pewny to jednak posadź. Nie oszczędzaj na przykrycie sadzonki kopczykiem ziemi. Na wierzch kopczyka proponowałbym cos jasnego - trochę żółtego piasku. Gdyby udało sie uzyskac temperaturę w obrębie pąków podobną do tej jaką bedzie miał grunt przy korzonkach - byłoby to korzystne - bo w 10 st.C paki dopiero zaczynają sie budzić a korzenie już calkiem dobrze sobie radzą. Moim zdaniem przykrycie warstwą ziemi ok. 30 cm dałoby ten efekt.

PostNapisane: środa, 23 marca 2005, 11:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]
A doniczki nie muszą być takie wielkie. :)
Janusz

To są sadzonki 3oczkowe ,korzenie maja długość ok 20 cm i nie chcę ich zbytnio zawijać , więc musi to być głęboka doniczka.

pozdrawiam
olmek

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1