Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 11:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 października 2006, 19:43 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
proszę o odpowiedź na jedno pytanie: jeśli sadzimy sadzonki szczepione, to punkt szczepienia powinien znajdować się nad ziemią, aby ta "nałożona" część nie puściła korzeni. Tak? Więc jeśli na wiosnę posadzę winorośl, i zgodnie z instrukcją usypię kopczyk nad wystającą częścią, to powinienem go rozgarnąć gdy latorośle podrosną, czy może w ogóle tego kopczyka nie usypywać? Nie denerwujcie się na mnie za to pytanie, ale chcę wszystko wiedzieć aby czegoś nie zepsuć.
Pozdrawiam,
Marek

PostNapisane: sobota, 28 października 2006, 21:23 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="emto"]Witam,
proszę o odpowiedź na jedno pytanie: jeśli sadzimy sadzonki szczepione, to punkt szczepienia powinien znajdować się nad ziemią, aby ta "nałożona" część nie puściła korzeni. Tak? Więc jeśli na wiosnę posadzę winorośl, i zgodnie z instrukcją usypię kopczyk nad wystającą częścią, to powinienem go rozgarnąć gdy latorośle podrosną, czy może w ogóle tego kopczyka nie usypywać? Nie denerwujcie się na mnie za to pytanie, ale chcę wszystko wiedzieć aby czegoś nie zepsuć.
Pozdrawiam,
Marek
Kopczyk ziemi usypiesz po to by cie przymrozek nie zaskoczył, ale to zależy jak wczesną wiosną chcesz sadzić - ja sadziłem po przymrozkach i juz kopczyków wtedy nie robiłem :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 października 2006, 08:22 
Kiper
Kiper

Kopczyk sypiesz jesienią albo gdy pracujesz na cmentarzu. Wiosną albo wysadzasz sadzonki bezlistne albo dopiero po przymrozkach.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 października 2006, 09:32 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="wlodekj"]Kopczyk sypiesz jesienią albo gdy pracujesz na cmentarzu. Wiosną albo wysadzasz sadzonki bezlistne albo dopiero po przymrozkach.
Włodekj

Włodku, moje pytanie wzięło się stąd, że na stronie głownej, w artykule "Sadzenie" napisane jest tak:
"W przypadku sadzenia wiosennego, do dołka należy nalać ok. 5 litrów wody. Gdy woda wsiąknie, należy zasypać dołek do końca, a nad wystającą częścią sadzonki usypać pięciocentymetrowy kopczyk ziemi. Sadząc jesienią, nie przycina się sadzonek, nie wlewa wody do dołka, a jedynie nad sadzonką usypuje się kopczyk o wysokości ok. 30 cm. Przycinanie sadzonki wykonuje się wiosną, po rozgarnięciu kopca, pozostawiając 2, 3 pąki i usypując nad sadzonką niski kopczyk (podobnie, jak to ma miejsce przy sadzeniu wiosennym)."

Roman Myśliwiec w swojej książce pisze dokładnie tak samo i radzi rozgarnąć kopczyk dopiero gdy latorośle nieco podrosną. Więc czy kopczykowanie ma celu wyłącznie ochronę przed wiosennymi przymrozkami?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 października 2006, 09:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="emto"]
Więc czy kopczykowanie ma celu wyłącznie ochronę przed wiosennymi przymrozkami?

Generalnie kopczykowanie ma za cel ochronę przed niskimi temperaturami występującymi zarowno zimą jak i na wiosnę.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 października 2006, 09:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="emto"]
Więc czy kopczykowanie ma celu wyłącznie ochronę przed wiosennymi przymrozkami?

Dokładnie tak , chociaż osobiście nie robiłem kopczyków , tylko w przypadku niebezpieczeństwa wystąpienia przymrozku, okrywałem pudłami kartonowymi. Dzięki temu odpadał problem zabezpieczania "szparagów" przed poparzeniem przez słońce po rozgarnięciu kopczyków.

pozdrawiam

Kuba

Strefa czasowa: UTC + 1