Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 06:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 13:20 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Czy w połowie czerwca jest jeszcze sens sadzić nowe sadzonki winorośli czy lepiej poczekać do jesieni? Czy jest już za poźno i jest duże prawdopodobieństwo, że sadzonka się nie przyjmie?

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 13:36 
Ekspert
Ekspert

jhucal napisał(a):
Witam,

Czy w połowie czerwca jest jeszcze sens sadzić nowe sadzonki winorośli czy lepiej poczekać do jesieni? Czy jest już za poźno i jest duże prawdopodobieństwo, że sadzonka się nie przyjmie?

kilka lat temu przesadzałem grubo ponad 100 krzewów w terminie 15.06 - 15.07.
Napisałem gdzieś już o tym na tym forum :?:
3 dni temu posadziłem do foliaka odmianę Triumf (z doniczki) i przesadziłem także odmianę Kryżownikowyj. (krzew ok.1,5m :!: )
A jak to zrobić aby się przyjeło to napisałem wtedy przy przesadzaniu ponad 100szt krzewów.

Doniczkowane - możesz sadzić przez cały sezon wegetacyjny - od kwietnia do listopada.
pozdr. Zbyszek

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 17:01 
Ekspert
Ekspert

jhucal napisał(a):
Witam,

Sadzić, jak najbardziej można. Kupować młode, szczególnie wysyłkowo, odradzam.

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 17:07 
czeladnik
czeladnik

zbyszekB napisał(a):

Doniczkowane - możesz sadzić przez cały sezon wegetacyjny - od kwietnia do listopada.
pozdr. Zbyszek

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że sadzić możesz przez cały rok jak pozwalają warunki glebowe.
Ja sadziłem w lutym i rosną pięknie

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 20:01 
Ekspert
Ekspert

Jak to czy jest sens?? ... dopiero minęły przymrozki, więc teraz się sadzi, wcześniej to tylko forma bezlistna.

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 23:46 
Ekspert
Ekspert

Jeśli wszyscy byli za sadzeniem, to ja przyjmę stanowisko przeciw.
Jeśli pada pytanie o to czy warto sadzić, to znaczy że sadzonki nie są jeszcze kupione. Należy więc doliczyć trochę dni na zakup i przygotowanie gleby.
Jeśli gołokorzeniowe to należy je wymoczyć w letniej wodzie by się napiły i zastartowały. Czas mija i niestety nie będą dobrze przygotowane do zimowania, mogą wymarznąć. Z racji spóźnionego startu mogą mieć przez kilka lat słabszy wzrost, zanim się zsynchronizują z porami roku.
W sumie jak to ma być kilka krzaków to można, ale jeśli dużo :roll: no to już lepiej czekać na jesień.

PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 06:20 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Jeśli gołokorzeniowe

Mowa o doniczkowych, gołokorzeniowych to już z najlepszych chłodni chyba nie sprzedają, chyba że z zamrażarki :roll:
Widziałem aukcje Austrovinu, chyba to czego nie sprzedali, zapakowali do doniczek i sprzedają parę zł drożej. Ale mimo że to zeszłoroczne, ciężko im będzie sprzedać takie odmiany. http://allegro.pl/winorosl-szczepione-s ... 42495.html

PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 19:41 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
Jeśli gołokorzeniowe

Mowa o doniczkowych, gołokorzeniowych to już z najlepszych chłodni chyba nie sprzedają, chyba że z zamrażarki :roll:
Widziałem aukcje Austrovinu, chyba to czego nie sprzedali, zapakowali do doniczek i sprzedają parę zł drożej. Ale mimo że to zeszłoroczne, ciężko im będzie sprzedać takie odmiany. http://allegro.pl/winorosl-szczepione-s ... 42495.html

No to jakaś hybryda . Gołokorzeniowe w doniczce.
Ale piszą tam, że sadzone w maju 2012 i tak wygląda na obrazku. Jeśli udało by się przetransportować bez uszkodzeń, to myślę że można by jeszcze je sadzić.
Najbardziej żywotna sadzonka którą mam, to właśnie doniczkowa ale prawdziwie doniczkowa, ukorzeniona w niej a nie tylko ratowana.
Z tego co podają kupiłem jako gołokorzeniowe: Muscaris, Johanniter, Zwigelt i Roesler. Bez limitów i ograniczeń.
Najlepiej z nich startuje Muscaris a słabo Roesler, ale wierzę że nadrobi.

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 08:28 
mistrz
mistrz

Ja po ubiegłorocznych doświadczeniach z czerwcowym sadzeniem jakoś sceptycznie do tego podchodzę. Miałem własne roczne sadzonki w doniczkach pięciolitrowych, dbałem o nie jak najlepiej prawie półtora roku, były w bardzo dobrej kondycji, z "miotłą" korzeni w doniczkach. Po wsadzeniu do gruntu mocno przyhamowały, trochę zmarniały, były problemy z drewnieniem jesienią nawet na długości kilku pąków, na około 60 posadzonych wtedy 3 (Regent , Moskiewki Czarny i Nadieżda Azos) nie wystartowały, a były przykryte ziemią. Może to specyfika mojej lokalizacji, ciężka gleba, mokre lato 2011, ale nie polecam zbyt późnego sadzenia, aż strach pomyśleć co byłoby z młodziutkimi sadzonkami albo z wynalazkami od "super sprzedawców" z pewnego portalu.

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 12:14 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję wszystkim za rady.

O czerwcowe sadzenie pytałem się, gdyś jedna z rocznych winorośli - Jutrzenka, po wypuszczeniu paru małych listków kompletnie stanęła w miejscu. Myślałem, że złapała wiosenny przymrozek, ale liście mimo, że w ogóle nie rosną, są zielone.

W związku z tym, nie wiem czy posadzić nową winorośl czy poczekać na następny rok czy coś z niej jeszcze będzie. Dodam, że obok rośnie druga Jutrzenka, mimo, że plenność nie jest oszałamiająca, to jakoś rozwija się. Załączam poniżej zdjęcie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/504 ... 33ab9.html

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 13:32 
Ekspert
Ekspert

Przez cały maj i połowę czerwca temperatura nocami niemal nie przekraczała 10"C, w ciągu dnia też nie najcieplej, a w dodatku pochmurno i deszczowo. Winorośl, a zwłaszcza sadzonki potrzebują ciepła i nagrzanej ziemi do wzrostu.
Moje sadzonki też stoją. Najbardziej cierpią te które były w szklarni. Pogoda się poprawia i myślę że w ciągu kilku dni powinny zdecydowanie ruszyć, choć noce jak na drugą połowę czerwca niezbyt ciepłe, no ale przynajmniej w ciągu dnia ziemia powinna się lepiej nagrzewać na takiej "patelni" jak dziś.

PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:48 
Ekspert
Ekspert

Ja tam się nie czaję i wsadzam moje ledwo ukorzenione sadzonki od początku maja, co kilka dni w różne miejsca (także u kolegów) i pewnie trochę się pomęczyły, bo zimno było, ale te w petach, chowane na noc, nic szybciej nie poszły. Niektóre w petach mi gniły, wodę szczędziłem, ale pewnie za małe dziury zrobiłem, więc wolałem sadzić. Strat wśród zasadzonych na razie nie zarejestrowałem, u kolegów też ok, nawet odgryzione przez psa :lol: ponownie ruszyły z pąków zapasowych. Cały czas i tak obserwuję wzrost, choć zależny od odmian, bo niektóre poszły szybciej, a teraz już już reszta goni. Dziś wsadziłem dwie następne sadzonki.

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 08:53 
nowicjusz
nowicjusz

mi wpadły w ręce 2 krzaki - regent i rondo. oczywiscie w 5l doniczkach. 3 lub 4 latki. regent latorośl gruba, dluga na 3m - jedno grono. rodno zielonego ma na 1metr co jest pewnie spowodowane 15 rosnącymi gronami. tu zielone jest cherlawe, latorośli jest wiele, ale cieniutkie.

Ja jednak wsadze te krzaki do gruntu w najblizszą sobote, niech sobie rosną.

Pytanie tylko do ilu gron zredukowac to rondo żeby dało rade dojść do siebie przed zimą :shock: ? (strasznie szkoda, ale wiem że jak nie zredukuje to krzak zimy nie przezyje - jesli bedzie taka jak ostatnia) rozumiem że nawożeniem na siłe azotem nic nie wskóram.

pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 09:23 
Ekspert
Ekspert

Rondo zredukować do 0 gron i do góra 3 latorośli. Jak teraz posadzisz na miejsce stałe, to w przyszłym roku możesz zaryzykować jakieś pojedyncze grona.

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 15:14 
nowicjusz
nowicjusz

oj będzie bolało... wielgachne te grona ma i tyle tego ze bede cierpieć obcinając to... no ale jak ma to pomóc roslinie to niech ma.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1