Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 15:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Słupki
PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 12:18 
przedszkolak
przedszkolak

Ja, ja !!!! to jeszcze ja chciałbym coś mądrego powiedzieć !!!!! A........... czy można nie mieć słupów :crazy: ???

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 12:35 
Ekspert
Ekspert

henar napisał(a):
Ja, ja !!!! to jeszcze ja chciałbym coś mądrego powiedzieć !!!!! A........... czy można nie mieć słupów :crazy: ???
"Nie mieć" to można wszystko, to raczej z posiadaniem jest problem :ROFL: . A tak na serio to w Polskim klimacie forma głowy jest odradzana (ze względu na gruntowe przymrozki i ocieplenia zimowe), a forma typu kordon jest obecnie wszędzie odradzana. A tylko te 2 i to dorosłe formy jakoś radzą sobie bez słupków i drutów.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 12:49 
przedszkolak
przedszkolak

Za chwilę wyruszam z Balic, przez Zabierzów, Jerzmanowice do Skały, a później do Krakowa. Podjadę do Ciebie ,po poradę . Bardzo chciałbym żebym nie "musiał mieć słupów" ( nie słupków) :idea: bo wiesz takie czasy, że trudno bez nich, ale skoro masz nowa lepszą ideę , to super, podzielisz się myślę tym super rozwiązaniem.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 17:17 
Kiper
Kiper

Dla normalności może jeszcze napiszę o moich eksperymentach ze słupkami. Otóż chciałem sprawdzić jak się sprawi najtańsze rozwiązanie słupków za mniej niż 4.-PLN.
Słupki wykonałem na bazie ocynkowanego profilu do suchego tynku CD60 (4m kosztuje 7.-PLN). Profil 4m pociąłem na 3 części do których dosztukowałem nitownicą przedłużki (z resztek jakie mi pozostały po montażu) by otrzymać całkowitą długość słupka 2,3m.
By otrzymać stopę fundamentową przedłużoną końcówką zalałem betonem w rurze PVC (ze starej rynny) o długości 0,5m.
Daje to możliwość bezproblemowej zmiany lokalizacji słupka nawet bez jego odkopywania.
Słupki takie nie są bardzo wytrzymałe i jako skrajne lub nośne oczywiście się nie sprawdzą, jednak montując je naprzemiennie z normalnymi słupkami jakie używałem do tej pory (np. takie http://ogrodzenia24.eu/slupki-fi-42-mm- ... p-284.html), efekt jest lepszy niż zadowalający.
Do tego dopracowałem mobilny system mocowania drutu nośnego (w profil idealnie komponuje się rura kanalizacyjna PVC fi50 - kawałek o długości 3cm wkładam na sztorc do profilu i mocuję go drutem) i z tego rozwiązania też jestem zadowolony, bo mogę druty teraz dowolnie przesuwać w górę i dół lub dokładać nowe. A dodatkowo wyczyściłem składy wszelakiego kanalizacyjnego i suchotynkowego dziadostwa jakie mi zostało z budowy :).

Sytuacja jest nerwowa więc na koniec zaznaczam że powyższe rozwiązanie przytoczyłem jedynie jako ciekawostkę i nikogo do czegoś takiego namawiać nie mam zamiaru ;).

Poza tym szkoda energii na swary i kłótnie.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 18:50 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
Z fajnego wątku zrobiła się jakaś masakra

Jednakowoż przytoczono dużo zastosowanych, często twórczych rozwiązań. Temat przydatny-dla mnie bardzo.
Przytakiwaczy na forum niemało, tylko dyskusji to nie aktywizuje. Popełniłam w jesieni 4 słupki, teraz wiem dlaczego się chwieją.

Ostatnio edytowano czwartek, 7 stycznia 2016, 19:02 przez Emerytka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 19:12 
Kiper
Kiper

Jako, że dopiero zaczynam "przygodę" z uprawą winorośli i mam już pierwsze nasadzenia za sobą jestem właśnie na etapie pomyślunku nad konstrukcją szpalera.
Watek inspirujący nie powiem. Mam tylko jedno ale, moglibyście własne opinie argumentować większą ilością zdjęć.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 19:20 
Kiper
Kiper

To nie jedyny wątek o słupkach i rusztowaniu. Zaglądnij tu:
uprawa/rusztowanie-t3377.html
Znajdziesz tam więcej informacji.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2016, 20:41 
nowicjusz
nowicjusz

czy jest ktoś zainteresowany kupnem słupka metalowego 2500x50x30mm grubość blachy 1,5mm cena około 23zł. Proszę o PW

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 13:38 
Ekspert
Ekspert

henar napisał(a):

Czasem wystarczą pręty

Obrazek

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 14:55 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
Jako, że dopiero zaczynam "przygodę" z uprawą winorośli i mam już pierwsze nasadzenia za sobą jestem właśnie na etapie pomyślunku nad konstrukcją szpalera.
Watek inspirujący nie powiem. Mam tylko jedno ale, moglibyście własne opinie argumentować większą ilością zdjęć.

Proszę Cię bardzo. U mnie słupki z Robinii (pseudoakacji). Skrajne o średnicy 20cm, przelotowe 15cm. Odciągi zakotwione i zabetonowane w ziemi na 80cm. Kotwy z prętów zbrojeniowych .fi 14. Druty 5. Za dużo. Nie wiem czy wystarczyły by 3 ale 4 na pewno
Naciąg systemu gripple. Prowadzenie na guyota i sznur. Długość szpaleru 140m.

Załączniki:
Komentarz: Kotwa
2016-01-08 14.53.40.jpg
2016-01-08 14.53.40.jpg [ 110.98 KiB | Przeglądane 478 razy ]
2016-01-08 14.35.44.jpg
2016-01-08 14.35.44.jpg [ 79.02 KiB | Przeglądane 485 razy ]

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 16:16 
czeladnik
czeladnik

Zodiak napisał(a):

Jak naciągasz gripple,ręcznie czy masz specjalne kleszcze? Czy szpaler 140m jest ok, czy za długi i lepiej na tej długości zrobić np. dwa po 70m.Ile masz krzewów i ile czasu potrzeba na ich "obróbkę"?
Jak radzisz sobie z przymrozkami z taką ilością krzewów o ile w ogóle je masz?

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 16:23 
Kiper
Kiper

Zodiak napisał(a):
Proszę Cię bardzo... .

Dzięki bardzo. Zdjęcia potrafią o wiele bardziej zobrazować temat niż słowa.
Czy tylko Ty jeden masz rusztowanie?
Kłócicie się tutaj kto ma lepsze kto tańsze kto żywotniejsze :clap: .
Pozwólcie osobie postronnej przynajmniej spojrzeć na Wasze wymyślne konstrukcje.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 16:44 
Ekspert
Ekspert

wsmuga napisał(a):
czy jest ktoś zainteresowany kupnem słupka metalowego 2500x50x30mm grubość blachy 1,5mm cena około 23zł. Proszę o PW

Sprawdzałem u siebie i tak cena brutto gr. ścianki 2mm. Sztanga 6m
30/30. 30zł
30/60. 45zł
40/40. 38zł
60/60. 60zł
Do profilu o gr. ścianki 3mm trzeba dodać plus minus 15zł
30/60 wychodzi podobnie z tym że z odpadu mam jeszcze 4 kawałki po 25cm do przyspawania na dole słupka po 2 na słupek.
Może kiedyś rozważę taką opcje.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 16:57 
Kiper
Kiper

A nie mozesz sie zaprzyjażnic z jakims zlomowiskiem?
Grappa czyni cuda. :)
Teraz korzystny czas, zlom w skupie cos po 35 gr za kg wiec można sie dogadac i po 1 zl odkupisz. Tylko trzeba chciec no i mieć trochę czasu.
Ja ostatnio za 10 chyba profili 40x 40 i to malowanych proszkowo po 2,5 m zaplacilem 50 zł
To tyle co dzis za jeden zawor kulowy ze srubunkiem 1 " , taki potrzebowalem, w sklepie hydraulicznym.
;(

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 17:16 
Ekspert
Ekspert

franekk napisał(a):
Zodiak napisał(a):

Jak naciągasz gripple,ręcznie czy masz specjalne kleszcze? Czy szpaler 140m jest ok, czy za długi i lepiej na tej długości zrobić np. dwa po 70m.Ile masz krzewów i ile czasu potrzeba na ich "obróbkę"?
Jak radzisz sobie z przymrozkami z taką ilością krzewów o ile w ogóle je masz?

Gripple nie da się naciągnąć ręką. Mam szczypce wersja z tworzywa. Jest wersja metalowa, ale mi wystarcza z tworzywa. Z systemu jestem bardzo zadowolony. Jest bardzo szybki i wygodny w montażu.
Szpalerów 140m jest 5
Szpalery 50m są 3
Szpalery 70m są 4
Szpalerów 30m jest 9

Szpalery 140m są w jednym ciągu, ale druty podzielone są na 3 odcinki: 50m, 40m i 50m. Gdybym dzisiaj je robił to mniej więcej w połowie wykonał bym przejście między szpalerami, bo kiedy muszę przejść między szpalerami to jest niezła gimnastyka, a przechodzić muszę bo w szpalerach mam 50m przerobówki, 40m deserowki i 50m przerobówki.
Ile mam krzewów? To dobre pytanie. W tej chwili około 800. Nie wszytkie szpalery są obsadzone w całości. Zostały wykonane docelowo i jest około 500 miejsc rezerwy, która będzie systematycznie uzupełniana nowymi nasadzeniami. W tym roku dojdzie: NN gronkowca, PW, Nektar, Samling 7672, Hibernal oraz różne deserówki.
Czasu na to co jest około 200 roboczogodzin w roku.
Na przymrozki stosuję modlitwę i daję na mszę.
Czy mam te krzewy? To widać na fotkach albo mogą powiedzieć Ci forumowicze, których miałem okazję gościć .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1