franekk napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Naciąg systemu gripple. Prowadzenie na guyota i sznur. Długość szpaleru 140m.
Jak naciągasz gripple,ręcznie czy masz specjalne kleszcze? Czy szpaler 140m jest ok, czy za długi i lepiej na tej długości zrobić np. dwa po 70m.Ile masz krzewów i ile czasu potrzeba na ich "obróbkę"?
Jak radzisz sobie z przymrozkami z taką ilością krzewów o ile w ogóle je masz?
Gripple nie da się naciągnąć ręką. Mam szczypce wersja z tworzywa. Jest wersja metalowa, ale mi wystarcza z tworzywa. Z systemu jestem bardzo zadowolony. Jest bardzo szybki i wygodny w montażu.
Szpalerów 140m jest 5
Szpalery 50m są 3
Szpalery 70m są 4
Szpalerów 30m jest 9
Szpalery 140m są w jednym ciągu, ale druty podzielone są na 3 odcinki: 50m, 40m i 50m. Gdybym dzisiaj je robił to mniej więcej w połowie wykonał bym przejście między szpalerami, bo kiedy muszę przejść między szpalerami to jest niezła gimnastyka, a przechodzić muszę bo w szpalerach mam 50m przerobówki, 40m deserowki i 50m przerobówki.
Ile mam krzewów? To dobre pytanie. W tej chwili około 800. Nie wszytkie szpalery są obsadzone w całości. Zostały wykonane docelowo i jest około 500 miejsc rezerwy, która będzie systematycznie uzupełniana nowymi nasadzeniami. W tym roku dojdzie: NN gronkowca, PW, Nektar, Samling 7672, Hibernal oraz różne deserówki.
Czasu na to co jest około 200 roboczogodzin w roku.
Na przymrozki stosuję modlitwę i daję na mszę.
Czy mam te krzewy? To widać na fotkach albo mogą powiedzieć Ci forumowicze, których miałem okazję gościć .