Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 14:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Słupki
PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 23:23 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Jurek a agrotkaniny na zimę nie ściągasz?

Nie sciągam.
Najpierw rozlozylem agrotkaninę, wyciąlem na krzyż co 80cm , posadzilem sadzonki i założylem przecięcia na powrót. Stwierdzilem same pozytywy dla maluchów. Ciepło, wilgotno i myszy spólchniają glebę. :)

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 23:30 
Ekspert
Ekspert

U mnie ostatni drut jest właśnie na 1,6 1,7m wysokości,krzewy prowadzę na 30-sto cm pniu i jest ok nawet gdyby pień był wyższy powiedzmy 60cm to spokojnie wystarczy ogławiam i tak jak sięgnę ręką,a jak coś rośnie silniej to zaplatam na górze.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 00:43 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Przez lata doświadczeń doszedłem do wniosku, że optymalne rozwiązanie to słupki krańcowe bez żadnych dodatkowych podpór, wkopane pod kątem, utrzymywane przez regulowane odciągi z drutu i max trzy druty z regulacją naciągu, zawieszone na słupkach przelotowych w ten sposób aby można je było łatwo zrzucać, w razie potrzeby, to to co jest mi (a raczej moim krzewom)potrzebne. Dobrze przemyślana konstrukcja pozwala np na założenie bez większego problemu jednolitych pasów materiału osłonowego przed przymrozkami. W moim przypadku mam gotowe pasy z geowłókniny, docięte na wymiar szpalerów, które mają jedynie wycięte otwory na słupki przelotowe. Na przyciętych krzewach, zrzucam tylko górny drut z haczyków podtrzymujących, narzucam pasy geowłókniny na słupki do środkowego drutu zamocowanego na wysokości dostosowanej do szerokości tych pasów i wszystko mam w kilkanaście minut okryte. Nie wspomnę o ile mam mniej czyszczenia drutów ze zdrewniałych wąsów i o ile mniej zardzewiałych gwintów do uruchomienia. Przyznam, potrzebowałem trochę czasu żeby dojść do takich wniosków. Jakie dla Ciebie ma to znaczenie czy tam jest drut, czy sznurek? Chcesz wiedzieć to spytaj.
Dodam jeszcze, że estetyka owszem jest ważna, ale dla mnie ważniejsza jest możliwość szybkiego reagowania w razie zagrożenia dla krzewów.
.

Każdy jest przekonany, przyzwyczajony do swojego sposobu. I niech tak zostanie.
Ja jeszcze nie okrywałem krzakow agrowłókniną, nie było takiej potrzeby. Moze jednak będę kiedyś okrywał. Wtedy widział bym to tak, w moim przypadku.
Odstępy miedzy slupkami mam 10m. Tnę więc agrowłókninę na 12 m odcinki ( z rezerwą na zakładki)
i przejkładam nad pasującym mi drutem. Przy słupkach lączę, uszczelniam spinając agrotkaninę np spinaczami biurowymi, taśmą lub spinaczami do prania, na dole szpilkami do ziemi robiąc taki namiot jak u Ciebie. Takie odcinki 12 m łatwo zwijać i rozwijać, nie ma też zdejmowania drutów i przekładania przez słupki.
U Ciebie to konieczne, słupki są gęsto i bez sensu było by ciąć agrowłókninę na takie krótkie odcinki.
Jesli chodzi o gwinty to w pierwszym roku druty sie układają, korygujemy naciąg i tak już zostaje. Możemy sruby dodatkowo zamalować. Nikt przy ogrodzeniu siatkowym nie chodzi i co chwila reguluje naciągu drutu.
Ja swoje krzaki w nowej części prowadzę na 70 - 80 cm pien i tne na guyota. Na tej wysokości mam pierwszy drut. Nie lubię się schylać a i od przymrozkow troche chroni. Dobrze tez jest zakładać siatki przeciw ptakom.
W 4-5 roku pnie sa na tyle grube, że wspaniale służa jako podpory drutów chociaz z mojej obserwacji wynika, że i bez tego jest dobrze.
Trzeba tylko mocno zabetonować pierwsze słupki aby można druty porzadnie naciągnąć.
Druty takie jak do ogrodzenia siatkowego.
Najwyższy drut na wysokości 1,9 m, tez zawijam latorosla, nie obcinam, spokojnie dostaję.
Druty podwójne sa wspaniałe. Mniej wiązania.
Acha. Myślałem o naciągach słupków skrajnych na zewnątrz ale mi nie pasowało do jazdy traktorka.

Reasumując jesli chodzi też o koszty. W moim przypadu mniej słupów, osprzęt do zrobienia samodzielnie, nie koniecznie tak jak ja, jedynie drut musi być porządny i posadowienie skrajnych słupków mocne. Myślę, że inwestycja dla wnuków. :)

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 10:46 
Ekspert
Ekspert

yureq napisał(a):
Stwierdzilem same pozytywy dla maluchów. Ciepło, wilgotno i myszy spólchniają glebę. :)

A nie boisz się rozhartowania w czasie zimowych ociepleń?

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 11:54 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
looney31 napisał(a):
Ja stałem się zwolennikiem słupków metalowych, oraz stosuję przy każdej sadzonce paliki podporowe (drut fi 12 lub 14mm żebrowany), które pomagają utrzymywać pierwszy drut na równaj wysokości. ... bo toto nie widać nawet czy to drut czy sznurek.

... a ja jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań. Przynajmniej w odniesieniu do konstrukcji szpalerów. Tony stali czy betonu, wymyślne naciągi, zastrzały i kilometry podwójnych drutów co 30 cm, zamiast pomagać, po prostu przeszkadzają. Przez lata doświadczeń doszedłem do wniosku, że optymalne rozwiązanie to słupki krańcowe bez żadnych dodatkowych podpór, wkopane pod kątem, utrzymywane przez regulowane odciągi z drutu i max trzy druty z regulacją naciągu, zawieszone na słupkach przelotowych w ten sposób aby można je było łatwo zrzucać, w razie potrzeby, to to co jest mi (a raczej moim krzewom)potrzebne. Dobrze przemyślana konstrukcja pozwala np na założenie bez większego problemu jednolitych pasów materiału osłonowego przed przymrozkami. W moim przypadku mam gotowe pasy z geowłókniny, docięte na wymiar szpalerów, które mają jedynie wycięte otwory na słupki przelotowe. Na przyciętych krzewach, zrzucam tylko górny drut z haczyków podtrzymujących, narzucam pasy geowłókniny na słupki do środkowego drutu zamocowanego na wysokości dostosowanej do szerokości tych pasów i wszystko mam w kilkanaście minut okryte. Nie wspomnę o ile mam mniej czyszczenia drutów ze zdrewniałych wąsów i o ile mniej zardzewiałych gwintów do uruchomienia. Przyznam, potrzebowałem trochę czasu żeby dojść do takich wniosków. Jakie dla Ciebie ma to znaczenie czy tam jest drut, czy sznurek? Chcesz wiedzieć to spytaj.
Dodam jeszcze, że estetyka owszem jest ważna, ale dla mnie ważniejsza jest możliwość szybkiego reagowania w razie zagrożenia dla krzewów.
Właśnie tak :)
Obrazek
Jak widać na pierwszym planie podpora słupka krańcowego przeszkadza. W nowych szpalerach już ich nie będzie.

Ale przecież główną rolą szpalerów nie jest łatwość czy trudnośc montażu jak to piszesz "materiałów osłonowych", ale utrzymywania winorośli w że tak powiem w "formach ogarniętych" i łatwość wielu innych prac oprócz wieszania tkanin. Też zaczynałem od kołków drewnianych i z przekonaniem powtarzam że nie jest to dobre rozwiązanie.

Obrazek Może najprostsze jeśli chodzi o sam ich jednorazowy montaż i koszt pozyskania ale coroczne naprawy i utrzymanie tego w ładzie i składzie już przysparza trochę pracy.Ciebie @kapitan już nie przekonam ale nowi pasjonaci może i wezmą pod uwagę moje porady. Też jak @Yurek na nowych szpalerach drut nośny dałem wysoko, u mnie 80-85cm całość 190-200cm, pełne homo sapiens przy cięciach,rośnie między drutami, nie łamie się, jest dośc roboty przy której trzeba się schylać dlatego nie chcę sobie życie utrudniać.

ObrazekA o tych zdjęciach to chodziło mi o dodawanie na tzw hostingi zdjęć żeby je można było otwierać przez wszystkich w pełnym rozmiarze. Jeśli dodajesz zdjęcie po to aby się inni dopytywali co na nim jest to ok, ale tam na moim 14" ekranie naprawdę nie widać czy w tym prawym rzędzie są kołki czy sama włóknina bądź inny materiał.No chyba że da się powiększac jakoś Twoje zdjecia a nie potrafię to proszę mnie nauczyć. Dodam jeszcze że koszt rurek na złomie w obecnej chwili dość przystępny. Sam swoje słupki robiłem w większości ze złomu jeden nie waży nawet 10kg, a jeśli jest wbetonowany to wcale nie tak łatwo bez szlifierki go "zabrać"
Obrazek

Ostatnio edytowano sobota, 2 stycznia 2016, 12:04 przez looney31, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 12:20 
Kiper
Kiper

Banie sie nie ma tu nic do rzeczy. Nie jestem strachliwy. Pożyjemy zobaczymy.
Szansę im dałem, dalej mają tylko pięknie rosnąć. :) :lol:

-- sobota, 2 stycznia 2016, 13:20 --

looney31 napisał(a):

Dodam jeszcze że koszt rurek na złomie w obecnej chwili dość przystępny. Sam swoje słupki robiłem w większości ze złomu jeden nie waży nawet 10kg, a jeśli jest wbetonowany to wcale nie tak łatwo bez szlifierki go "zabrać"

U mnie jak sie znam z właścicielem punktu skupu obecnie to 1 zl / 1kg.
Też bym wolał rurki, tak jak mam w mateczniku. Lżejsze , łatwe do montażu ( spawanie)
i nie tak widoczne jak betony.
Tyle, że w czasie jak gromadziłem materiał,k rurek nie było a złom w cenia 2 i ponad 2 zl/kg
Do tych rurek co na zdjęciu dospawaj na dole taką 10 cm poprzeczkę z jakiegoś szpeja. Będą lepiej trzymać w betonie. Jak betonujesz to na wierzchu, ponad ziemią, dobrze jest dać trochę wyżej i dać betonowi lekki spadek od rurki aby woda nie stała. Robisz byle opaskę z tektury sklejonej taśmą, nakladasz na slupek i masz gotową jednorazową formę. Ja do środka rurek,po założeniu drutów, nalałem zaprawy cementowej . Z wierzchu minia i farba. Teraz jest na wieki. :)

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 20:27 
Ekspert
Ekspert

looney31 napisał(a):
Ale przecież główną rolą szpalerów nie jest łatwość czy trudnośc montażu jak to piszesz "materiałów osłonowych", ale utrzymywania winorośli w że tak powiem w "formach ogarniętych" i łatwość wielu innych prac oprócz wieszania tkanin.

Tu się różnimy. Dla mnie priorytetem jest ochrona plonu i właśnie temu wszystko podporządkowuję. Poza możliwością ochrony przed przymrozkami, minimalna ilość drutów łatwo i szybko dających się odłączać od słupów, właśnie ułatwia wykonywanie wielu prac. Myślę tu głównie o cięciu i wyciąganiu latorośli i łóz. Warto też pomyśleć o odpowiedniej wysokości najniższego drutu w kontekście swobodnego operowania sprzętem do koszenia. Dodam że mam jeden szpaler z czterema rzędami drutów, w tym trzy górne rzędy są podwójne i nie dostrzegam jakiejkolwiek przewagi tego rozwiązania, wręcz przeciwnie. Nie przewiduję również by poprawnie wykonana, prosta konstrukcja szpaleru, wykonana na bazie akurat takich słupów jak moje, wymagała przez najbliższe lata jakichkolwiek napraw. Beton i rury (szczególnie te ze złomu) też nie są niezniszczalne. Czas, tony zielonej masy i porządna wichura połażą każdą konstrukcję.

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 14:24 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
Nie przewiduję również by poprawnie wykonana, prosta konstrukcja szpaleru, wykonana na bazie akurat takich słupów jak moje, wymagała przez najbliższe lata jakichkolwiek napraw. Beton i rury (szczególnie te ze złomu) też nie są niezniszczalne. Czas, tony zielonej masy i porządna wichura połażą każdą konstrukcję.

Kataklizm położy każdą konstrukcję, tu zgoda na to nie ma recepty. Ale mocniejsza nawałnica kładzie drewniane kołki grubości jakie pokazujesz jak zapałki. Zresztą jest tu przykładów na forum mnóstwo ze zdjeciami (leżących całych szpalerów), ale widzę że koniecznie chcesz postawić na swoim. Podobnie w temacie drutów, proponujesz trzy druty, sadzenie bez użycia żyłki. Moim zdaniem to już ociera sie o herezje. Jaka wygoda przy pracach???

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 18:17 
Ekspert
Ekspert

Jest trochę inaczej histerią "trąca", to co Ty wypisujesz. Zanim 20 cm dębowy słupek zatrzeszczy, rura fi 50 będzie leżała przygięta do ziemi. Nigdy nie stosowałem więcej jak 4 druty, a teraz stosuję 3, ponieważ uznałem, że jeden jest zbędny.

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 19:23 
czeladnik
czeladnik

Histeria a herezja to jednak zupełnie coś innego ale nie czas i miejsce żebym wyjaśniał. Trzy pojedyncze druty i wysokość 160cm jest jednak okrakiem do wypracowanych latami przez ekspertów winiarskich standartów w Polsce dlatego dopytuję. Gdybyś był łaskaw wyjasnić te zalety to pewnie nie tylko ja byłbym wdzięczny. Na zdjęciu widać jak opalasz w ognisku kołki na moje oko fi 10-12cm, a przypuszczałem tak bo te pustaki mają wymiar boczny 24*24cm. Rurki u mnie fi60mm, ścianki 3-4mm, ale naprawde mniejsza z tym. Oglądałem więcej zdjęć na Twoim blogu, noi z estetyką faktycznie na bakier, sadzonki posadzone krzywo jakby żyłki nie można rozciągnąć. Nastawiasz się za bardzo na handelek, ale to tylko moje zdanie.

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 20:11 
Ekspert
Ekspert

U mnie to jest dopiero rustykalnie na maksa, z tymi wszystkimi palikami wszelkiej maści, krzywymi i prostymi,
leszczynowymi, akacjowymi, sosnowymi i Bóg wie jakimi jeszcze.
Przecież najważniejsze, aby był cel osiągnięty, czyli, aby winorośl się jakoś przez parę miesięcy trzymała.

Deserówki jak na razie będą na drutach, przynajmniej słupki betonowe już mają wstawione, a tak to prawie wszystkie mają te solowe paliki.
Sprawdziły mi się również tzw tyczki sadownicze. Bardzo dobre i będę je sukcesywnie dokupywać.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 22:31 
mistrz
mistrz

Naprawdę nie ma o co się spierać. Macie tutaj kraj winiarski - czy według Was oni mają prosto i równo?
Ważne że dobre wino "trzepią"

Załączniki:
Valdobbiadene kopia.jpg
Valdobbiadene kopia.jpg [ 140.94 KiB | Przeglądane 5196 razy ]
kopia strada del prosecco.jpg
kopia strada del prosecco.jpg [ 107.9 KiB | Przeglądane 5196 razy ]

PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 08:15 
Ekspert
Ekspert

Wiele osób czyta to forum, szukając odpowiedzi na swoje problemy. Później te osoby inwestują swój czas, pracę i często duże pieniądze w swoją pasję.
Dlatego też - podobnie jak Kolega "looney31" uważam, że nie należy promować metod, które sprowadzą na manowce inne osoby.

Drewniane słupki i 3 druty - to jest rozwiązanie może i skuteczne, ale dla osób, które mają mnóstwo wolnego czasu i chcą zaoszczędzić. Oraz planują małą uprawę.
Przy 3 drutach nie da rady wyprowadzić porządnego Guyota z łukowatą łozą owoconośną. W trakcie sezonu będzie trzeba stale podwiązywać latorośle do drutów, bo pewne odmiany same rosną do góry i się czepiają wąsami, ale jednak większości trzeba będzie w tym pomagać. Chyba że to nie ma być szpaler, tylko forma "na porzeczkę".
A później i tak za x lat trzeba będzie rozebrać rusztowanie i wymieniać słupki... W dodatku, bardzo prawdopodobne, że rusztowanie runie nie zimą, ale latem, na skutek burzy, oczywiście z krzewami w trakcie owocowania.

W ogólnym rozrachunku i tak najtaniej jest zrobić raz a porządnie...

PS. Nie dotyczy słupków akacjowych, ale o nich tutaj nie rozmawiamy.

PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 10:06 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):

Piotr nie pisze, że jest to jedyne, niepowtarzalne, unikatowe, najlepsze, rozwiązanie problemu słupków.
Jest to dla niego , dla niego osobiście najlepsze rozwiazanie, ale nigdzie nie pisze, że dla wszystkich winnic swiata.

Dokładnie tak. Dodam, że po drodze napisałem również, że cześć krzewów prowadzę na szpalerze z podwójnymi rzędami drutów. Z racji możliwości porównania wiem o czym piszę. Odnoszę wrażenie, że niektórzy uważają, że 95% użytkowników tego forum to grupa bezmyślnych tumanów. No przecież tak nie jest i każdy potrafi przefiltrować, co jest dla niego najlepsze. Jest natomiast tak że 99% ma od kilku do kikudziesięciu krzewów i Ci są tutaj po to żeby wyszukiwać dla siebie najkorzystniejszych rozwiązań. Im więcej rozwiązań, tym więcej możliwości do wyboru. Nie zawsze są to te jedynie słuszne książkowe rozwiązania. Przyjdzie kwiecień/maj i dyskusja z tego wątku przeniesie się zapewne do wątku pt Przymrozki 2016 i wówczas będą inne priorytety. Estetyka, łamliwe słupki i kłopotliwe wiązanie zejdzie na dalszy plan. Na topie będą kartony, sznurki,woda, wiadra, szmaty i Bóg wie co jeszcze. To tez aby do wiosny kochani :)

PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 10:11 
Kiper
Kiper

No to i ja skorzystam z wolnego i napiszę jak ja sobie to ,,wypraktykowałam''.
Ja mam rusztowanie zrobione stal i beton. I nie dlatego, że tak sobie wymarzyłam, ale dlatego, że taka wersja była tańsza :D .
Na słupki krańcowe wykorzystałam betonowe (pozostałe po grodzeniu), natomiast przelotowe - mając do wyboru drewniane po 14-18 zł/szt. lub metalowe ze złomu ( z rusztowań Harsco) po 7-9 zł./szt. wybrałam te drugie. Oczywiście wszystko zabetonowane. Co do estetyki, no cóż- rzecz względna. Latem słupki są niewidoczne (oprócz krańcowych - te mają być pomalowane) a zimą tam nie przebywam, więc na nich nie patrzę :lol: . Piękne mają być owoce a nie słupki :D . Natomiast dobrze spełniają swoje zadanie i to mi wystarczy.
Drutów mam tak jak u Jurka 5 szt.(z tym, że najniższy na wysokości 30 cm.) + dodatkowy drut na agrowłókninę. I tu uważam, że drutów mam o 1 za dużo. Ale nie usunę tego od agro. Dlaczego? Dlatego, że jest on zamieszczony 15 cm nad drugim drutem i jak okrywam agrowłókniną to krzewy mam już przypięte do drutów. Włókninę trzymam najdłużej jak się da. Bywa, że i do prawie końca maja, więc mają trochę miejsca na nowe przyrosty. Włóknina 2,10 m szerokości. Założona przy słupkach ,,na zakładkę'' bez żadnych spinaczy i taśm. Trzyma się dobrze, więc nie potrzeba dodatkowego łączenia.

Obrazek

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1