Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Słupki
PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 12:42 
Ekspert
Ekspert

Jurek a agrotkaniny na zimę nie ściągasz?

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 12:58 
Ekspert
Ekspert

yureq napisał(a):

Slupki przelotowe 2,35. Do ziemi 0,35m w wywiercony otwór wiertłem 0,15m głebokości 0,8m i zabetonowany. Wszystko ok. Na tych słupkach drut leży między tymi dwoma podkladkami.
Słupki końcowe 2,6m , 0,6m do ziemi w wywiercony otwór 0,15 głębokość 0,8m zabetonowane.
Do tego zastrzał z rurki 3/4cala.
To okazało się zbyt słabe. Naciągane druty wywracały słupek.
Powtórka, doły kopane łopatą , większej średnicy. Większa masa betonu. To pomogło i jest ok.
Na zimę wstępny naciąg, na wiosnę się dociągnie. Na drutach podwójnych planuję założyć spinacze z drutu tak aby się nie rozchodziły na boki. Ilość spinaczy do ustalenia.
Drut jak do siatki a nawet był krążek grubszego. Ze złomu.

Zastrzały lepiej dać niżej i pod większym kątem - lepiej się siły rozkładają.
Ja mam skrajne betonowe, tylko wkopane na 70 cm i się nie przewracają.
Co ile masz słupki przelotowe? Na zdjęciu co 10m? Jak są za rzadko, to trzeba mocno druty naciągać. A i tak przy owocowaniu się będą opuszczać i pnie krzywić.
"Zdjęcie 5" to mocowanie drutu na słupku przelotowym? Nie spadają druty z tego przy wietrze?

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 16:32 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):

Co ile masz słupki przelotowe? Na zdjęciu co 10m? Jak są za rzadko, to trzeba mocno druty naciągać. A i tak przy owocowaniu się będą opuszczać i pnie krzywić.
"Zdjęcie 5" to mocowanie drutu na słupku przelotowym? Nie spadają druty z tego przy wietrze?

Zastrzaly mialy byc pod większym kątem. No niestety, chwilę musiałem wyjechać a pracusie tak dali. Wg nich tak lepiej. Oczywiście bzdura. Nie chcialem już rozwalać.
Dalem tylko więcej betonu pod sam słupek skrajny. Wystarczyło.
Skrajne mam na 65cm w dole na 80cm. kopany łopatą, dużo betonu i jak by nie zastrzal to by go wywróciło. U mnie glina. Jak poleje to idzie się zagrzebać, jak sucho to samoloty mogą startować.
Tyle, że ziemia bardzo urodzajna, na głębokości 30cm już wilgoć była mimo suszy tegorocznej.
Rzędy ok 40m słupki co 10m. Na przelotowych drut miedzy te dwie podkładki, tylko leży. W mateczniku mam tak już pare lat. Drut taki jak do siatki. Dwa razy go dociągałem bo się wydłużał.
Teraz od roku jest dobrze. Na zimę nie popuszczam.
Druty docelowo naciągnięte bardzo mocno. Nic nie zwisa. Tu część drutu bardzo gruba ale taki zdobyłem.
Proszę nie zwracać na to uwagi. Nawet ciężko go było zawinąć, dopiero rurka trochę pomogła.
Pnie dorosłych już winorośli stanowią jak by podparcie dla drutu. Krzaki nie wiszą na drucie ( mowa o pierwszym drucie) a pnie podpierają drut i sa do niego przywiązane. Do drutu można też przywiązywać tyczki bambusowe, będą stanowiły podporę.
Ja nie zaobserwowałem takiej potrzeby.

Ostatnio edytowano piątek, 1 stycznia 2016, 17:32 przez yureq, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 17:09 
Ekspert
Ekspert

Sosnowe stały od wiosny 2007. Tak to wyglądało
Obrazek

Teraz będą dębowe i znacznie grubsze. Liczę, że z 10 lat nie trzeba będzie tego poprawiać.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 17:30 
czeladnik
czeladnik

Ja stałem się zwolennikiem słupków metalowych, oraz stosuję przy każdej sadzonce paliki podporowe (drut fi 12 lub 14mm żebrowany), które pomagają utrzymywać pierwszy drut na równaj wysokości. Nie jestem przeciwnikiem rustykalizmu, ale wbrew pozorom wykonanie i utrzymanie szpalerów drewnianych w estetyce nie bijącej nachalnie po oczach to spory koszt i nakład pracy.Obrazek. Przy okazji mam prośbę o zamieszczanie zdjęć w formie dającej się otworzyć w pełnym rozmiarze, bo toto nie widać nawet czy to drut czy sznurek.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 18:32 
Ekspert
Ekspert

yureq napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):

Zastrzaly mialy byc pod większym kątem. No niestety, chwilę musiałem wyjechać a pracusie tak dali. Wg nich tak lepiej. Oczywiście bzdura. Nie chcialem już rozwalać.
Dalem tylko więcej betonu pod sam słupek skrajny. Wystarczyło.
Skrajne mam na 65cm w dole na 80cm. kopany łopatą, dużo betonu i jak by nie zastrzal to by go wywróciło. U mnie glina. Jak poleje to idzie się zagrzebać, jak sucho to samoloty mogą startować.
Tyle, że ziemia bardzo urodzajna, na głębokości 30cm już wilgoć była mimo suszy tegorocznej.
Rzędy ok 40m słupki co 10m. Na przelotowych drut miedzy te dwie podkładki, tylko leży. W mateczniku mam tak już pare lat. Drut taki jak do siatki. Dwa razy go dociągałem bo się wydłużał.
Teraz od roku jest dobrze. Na zimę nie popuszczam.
Druty docelowo naciągnięte bardzo mocno. Nic nie zwisa. Tu część drutu bardzo gruba ale taki zdobyłem.
Proszę nie zwracać na to uwagi. Nawet ciężko go było zawinąć, dopiero rurka trochę pomogła.
Pnie dorosłych już winorośli stanowią jak by podparcie dla drutu. Krzaki nie wiszą na drucie ( mowa o pierwszym drucie) a pnie podpierają drut i sa do niego przywiązane. Do drutu można też przywiązywać tyczki bambusowe, będą stanowiły podporę.
Ja nie zaobserwowałem takiej potrzeby.

No, jak przelotowe co 10m i pnie bez palików - to druty muszą być naciągnięte jak struny w gitarze :-)

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 19:16 
Ekspert
Ekspert

looney31 napisał(a):
Ja stałem się zwolennikiem słupków metalowych, oraz stosuję przy każdej sadzonce paliki podporowe (drut fi 12 lub 14mm żebrowany), które pomagają utrzymywać pierwszy drut na równaj wysokości. ... bo toto nie widać nawet czy to drut czy sznurek.

... a ja jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań. Przynajmniej w odniesieniu do konstrukcji szpalerów. Tony stali czy betonu, wymyślne naciągi, zastrzały i kilometry podwójnych drutów co 30 cm, zamiast pomagać, po prostu przeszkadzają. Przez lata doświadczeń doszedłem do wniosku, że optymalne rozwiązanie to słupki krańcowe bez żadnych dodatkowych podpór, wkopane pod kątem, utrzymywane przez regulowane odciągi z drutu i max trzy druty z regulacją naciągu, zawieszone na słupkach przelotowych w ten sposób aby można je było łatwo zrzucać, w razie potrzeby, to to co jest mi (a raczej moim krzewom)potrzebne. Dobrze przemyślana konstrukcja pozwala np na założenie bez większego problemu jednolitych pasów materiału osłonowego przed przymrozkami. W moim przypadku mam gotowe pasy z geowłókniny, docięte na wymiar szpalerów, które mają jedynie wycięte otwory na słupki przelotowe. Na przyciętych krzewach, zrzucam tylko górny drut z haczyków podtrzymujących, narzucam pasy geowłókniny na słupki do środkowego drutu zamocowanego na wysokości dostosowanej do szerokości tych pasów i wszystko mam w kilkanaście minut okryte. Nie wspomnę o ile mam mniej czyszczenia drutów ze zdrewniałych wąsów i o ile mniej zardzewiałych gwintów do uruchomienia. Przyznam, potrzebowałem trochę czasu żeby dojść do takich wniosków. Jakie dla Ciebie ma to znaczenie czy tam jest drut, czy sznurek? Chcesz wiedzieć to spytaj.
Dodam jeszcze, że estetyka owszem jest ważna, ale dla mnie ważniejsza jest możliwość szybkiego reagowania w razie zagrożenia dla krzewów.
Właśnie tak :)
Obrazek
Jak widać na pierwszym planie podpora słupka krańcowego przeszkadza. W nowych szpalerach już ich nie będzie.

Ostatnio edytowano piątek, 1 stycznia 2016, 19:33 przez kapitan, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 19:27 
czeladnik
czeladnik

looney31 napisał(a):
Ja stałem się zwolennikiem słupków metalowych, oraz stosuję przy każdej sadzonce paliki podporowe (drut fi 12 lub 14mm żebrowany), które pomagają utrzymywać pierwszy drut na równaj wysokości.

Stosowanie stali w dużych ilościach na "otwartych przestrzeniach" wiąże sie z ryzykiem ich utraty.
Niestety, ale mieszkam w takim regionie kraju gdzie "zbieractwo" metali jest bardzo rozpowszechnione i dlatego podobnie jak Piotr / kapitan stosuję słupki drewniane (dębowe).
Mam działkę ogrodzoną słupkami akacja i dąb od 2001 roku i mam nadzieję, że jeszcze kilka lat postoją.

Przy okazji wszystkiego dobrego w Nowym Roku, samych sukcesów w uprawie i pozostałych zajęciach.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 20:33 
mistrz
mistrz

Cytuj:
... a ja jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań...

Właśnie o czymś podobnym myślałem. Też zamierzam okrywać agrowłókniną rozwieszoną na drutach. Podpory słupków są jednak wewnątrz - na szczęście są przykręcane, więc można je usunąć. Zastosuję pomysł z wycięciami na agrowłókninę (oszczędzając czas na szukanie rozwiązań skoro są gotowe). :thumbup: Natomiast druty mam przystosowane do ściągania. W nowych słupkach zastosuję jednak modyfikację mocowania naciągów - uchwyty na naciąg będą mocniejsze z rozcięciem u góry, tak aby po zluzowaniu naciągu można go było łatwo wyjąć bez całkowitego rozkręcania.
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Naciągi i mocowania drutów na słupkach krańcowych nie stanowią problemu, bo geotkaniny nie nakładam akurat na te słupki przez otwór.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 21:27 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Naciągi i mocowania drutów na słupkach krańcowych nie stanowią problemu, bo geotkaniny nie nakładam akurat na te słupki przez otwór.

Chodziło mi o wszystkie naciągi i druty powyżej zakładanej agrowłókniny, które by przeszkadzały.
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 22:11 
Ekspert
Ekspert

Wiem o co Ci chodzi. Jeżeli zdejmiesz (odłączysz) druty od słupków przelotowych to nie ma potrzeby zdejmować ich z krańcowych, żeby założyć agrowłókninę na dowolny drut. Wystarczy je lekko odsunąć od słupków przelotowych i przełożyć tkaninę. Jak podpory nie przeszkadzają to tkaninę dosuwasz do krańcowych słupków po drucie na którym ma wisieć. Zdejmujesz drut z haczyków, zakładasz materiał na słupki przelotowe i ponownie zakładasz druty na haczyki. Cała robota.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 22:36 
mistrz
mistrz

U mnie takiej estetyki i doświadczenia jeszcze nie ma. Ja mam także betonowe słupki z odzysku wkopane po skosie bez podpór i naciągów. Łudziłem się że na odcinku 10, 15 m.będą w miarę stały ale jednak się myliłem. Przy naciągniętych drutach gdy latorośle dostały wysokość ponad ostatni drut słupki niestety się prostowały a druty zaczęły bardziej zwisać. Miałem właśnie dylemat którą opcję wybrać, myślałem o naciągu a nawet załatwiłem sobie już cienki pręt na oczka do wbetonowania w ziemię.
Po obejrzeniu zdjęć Jurka i jego precyzyjnej pracy bardzo spodobały mi się ustawione na wprost, przemówiły dwie korzyści- przy wkopaniu na tą samą głębokość są wyższe gdy są proste
- przy mniejszej powierzchni użytkowej jak w ogrodzie jest więcej miejsca i nie ma drutu na naciągi.
Teraz jak przeczytałem wpis Piotra to już sam zgłupiałem i zostanę chyba przy pierwszej wersji..prościej a efekt chyba ten sam.
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 22:58 
Ekspert
Ekspert

Po co Ci wysokie słupki? Ja teraz dam najwyższy drut nie wyżej jak 1,6m i uważam ze to w zupełności wystarczy. Jeżeli nie chcesz dawać słupka w środku to daj chociaż podporę np z łaty z uchwytami na drut. Napięte druty będą ją utrzymywały w pionie a uchwyty na druty przejmą obciążenia pionowe (największe) w części środkowej szpalerów.

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 23:09 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Po co Ci wysokie słupki? Ja teraz dam najwyższy drut nie wyżej jak 1,6m i uważam ze to w zupełności wystarczy. Jeżeli nie chcesz dawać słupka w środku to daj chociaż podporę np z łaty z uchwytami na drut. Napięte druty będą ją utrzymywały w pionie a uchwyty na druty przejmą obciążenia pionowe (największe) w części środkowej szpalerów.

Nie pomyślałem tym :) to jest też rozwiązanie, ale naciągi obowiązkowo.
Z wysokością słupka i ostatniego drutu przemawia do mnie późniejsze skracanie latorośli.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1