Teraz jest sobota, 24 maja 2025, 00:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Słupki
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 18:13 
Ekspert
Ekspert

Będę miał do postawienia jeszcze 6 rzędów ,a darmowe drewno się kończy coś będę myślał.

U Mirka byłem,widziałem i potwierdzam on to ma i właśnie te 140m trzeba było przejść :D
A w wątku o przymrozkach chyba jest zdjęcie z drugiej strony winnicy.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 18:24 
czeladnik
czeladnik

Przedstawię parę swoich zdjęć [del mod]
Pirwsze trzy zdjęcia to moja stara ponad dziesiecioletnia uprawa wykonana ze słupków drewnianych, sukcesywnie remontowanych, naprawe jednego rzędu przedstawiłem w temacie "jak wykonać szpaler z słupków akacjowych". 2 rzędy długości 12m. Nie polecam nikomu budowy tego typu.
ObrazekObrazekObrazek

Następne to moje zdjęcia z 2015r. Rośliny sadzone w 2014 i 2015r.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Pięć rzędów długosci od 18 do 35m.

Pierwszy wpis na forum popełniłem w 2010r, jest w nim zaprezentowany zdjęciami szpaler 6szt posadzony w roku 2005. Oprócz tego obsadzone ściany garażu, szopy, pare sadzonek w szklarni. W sumie razem z zeszłorocznymi nasadzeniami cos koło 200szt. [del mod]

Ostatnio edytowano piątek, 8 stycznia 2016, 18:50 przez looney31, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 18:26 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
Czasu na to co jest około 200 roboczogodzin w roku.

Wliczasz w to winobranie/tłoczenie? Pytam, bo mam w planach podobną ilość nasadzeń, a narazie to jest lekka zabawa. 200h brzmi dość poważnie jak na zajęcie hobbystyczne, ale z drugiej strony wg wyliczeń Liska, pojedynczy człowiek jest w stanie samodzielnie obrobić 1-1,5ha jako zajęcie pełnoetatowe (nie wliczając w to oczywiście prac przy winobraniu) :)

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 18:27 
Ekspert
Ekspert

Przemek być może @franekk miał na myśli przymrozki, ale źle skonstruował zdanie.
Jeżeli chodzi o przymrozki to chyba nie ma w kraju miejsca gdzie one nie występują. Można przyjąć, że u nas w kraju przymrozki wiosenne to norma, a ich brak to anomalia.
Wiosenne przymrozki są związane z frontem idący z północy. Jeżeli mamy dobrą osłonę od północy ( u mnie częściowo jest. 50m głębokości "park") oraz stok to nie jest mocno groźnie. U mnie dodatkowo wegetacja jest opóźniona o około 2 tygodnie. Uroki północy. Do tego modlitwa i jakoś idzie. Natomiast zdaje sobie sprawę, że raz na parę lat przywykli w maju 5-6 stopni na minusie i nastąpi naturalna redukcja plonu. Przynajmniej nie będę się stresował usuwaniem 2/3 gron i sąsiad nie będzie w szoku.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 19:06 
Ekspert
Ekspert

szaman napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Czasu na to co jest około 200 roboczogodzin w roku.

Wliczasz w to winobranie/tłoczenie? Pytam, bo mam w planach podobną ilość nasadzeń, a narazie to jest lekka zabawa. 200h brzmi dość poważnie jak na zajęcie hobbystyczne, ale z drugiej strony wg wyliczeń Liska, pojedynczy człowiek jest w stanie samodzielnie obrobić 1-1,5ha jako zajęcie pełnoetatowe (nie wliczając w to oczywiście prac przy winobraniu) :)

Nie. Winobrania w to nie wliczam. Winobranie u mnie to najmniejszy problem bo jest dużo chętnych wolontariuszy do pomocy?. Gorzej w ciągu sezonu. Najbardziej pracochłonne zajęcia to:
1. Utrzymanie czarnego ugoru w winnicy. Czyli usuwanie chwastów w miedzyrzędziach (robi to sąsiad traktorki ogrodniczym). W rzędach ja ze szwagra małą glebogryzarką. Jak ktoś chce to można także użyć oprysku, ale spulchnić ziemię i tak trzeba.
2. Redukcja gron, przycinanie latorośli.
3. Opryski

To zajmuje najwięcej czasu.

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że u nas trzeba liczyć 440 roboczogodzin na ha. Zapewne przy 3000-3500 krzewów na ha.

Praktycznie w sezonie u mnie pracuje sasiad, ja i od czasu do czasu szwagier.
Pracy jest więcej niż się spodziewałem i praktycznie od maja do września prawie każdy weekend w winnicy. Urlop 2 tygodnie tez w winnicy. No, ale oczywiście nie pracujemy przy roślinach w tym.czasie od rana do wieczora. Powiedzmy po 4-6 godzin dziennie.

-- piątek, 8 stycznia 2016, 20:06 --

zajaczek83 napisał(a):
Mirku chodziło mi o zdjęcie winnicy z drugiej strony.
Nie pamiętam dokładnie gdzie je wstawiałeś dlatego wspomniałem o wątku Przymrozki.

Tak jest wątek o przymrozkach.

uprawa/przymrozki-t8783-885.html#p168876

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 20:20 
czeladnik
czeladnik

Zodiak napisał(a):
Gripple nie da się naciągnąć ręką.

Na krótkich odcinkach udało mi się naciągnąć ręcznie,może nie było jak struna,ale cały sezon ładnie się trzymało.
Zodiak napisał(a):
Czy mam te krzewy? To widać na fotkach albo mogą powiedzieć Ci forumowicze, których miałem okazję gościć .

Oczywiście,że chodziło mi o przymrozki :lol:
Zodiak napisał(a):
Jeżeli chodzi o przymrozki to chyba nie ma w kraju miejsca gdzie one nie występują. Można przyjąć, że u nas w kraju przymrozki wiosenne to norma, a ich brak to anomalia.
Wiosenne przymrozki są związane z frontem idący z północy. Jeżeli mamy dobrą osłonę od północy ( u mnie częściowo jest. 50m głębokości "park") oraz stok to nie jest mocno groźnie. U mnie dodatkowo wegetacja jest opóźniona o około 2 tygodnie. Uroki północy. Do tego modlitwa i jakoś idzie. Natomiast zdaje sobie sprawę, że raz na parę lat przywykli w maju 5-6 stopni na minusie i nastąpi naturalna redukcja plonu. Przynajmniej nie będę się stresował usuwaniem 2/3 gron i sąsiad nie będzie w szoku.

No właśnie na stokach nie mają tego problemu.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 20:45 
Ekspert
Ekspert

franekk napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Gripple nie da się naciągnąć ręką.

Na krótkich odcinkach udało mi się naciągnąć ręcznie,może nie było jak struna,ale cały sezon ładnie się trzymało.

Wstępnie też naciągam ręcznie, ale później dociagam kleszczami. Czasami ze 20-30cm wyjdzie. No, ale u mnie spore odcinki.
Czasami się zastanawiam dlaczego koledzy bawią się śrubami rzymskim lub innymi wynalazkami mając system gripple. Rozumiem, że kleszcze kosztują bo same złączki gripple to parę zł, ale @franekk potwierdza, że przy krótkich odcinkach da się to zrobić ręcznie.
franekk napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Czy mam te krzewy? To widać na fotkach albo mogą powiedzieć Ci forumowicze, których miałem okazję gościć .

Oczywiście,że chodziło mi o przymrozki :lol:
.

No i to jest dobry przykład na to, że można źle odczytać intencje pytajacego i nie ma co od razu robić jakiegoś dżhadu.
Sorry, że od razu nie skumałem o co Ci chodzi.

PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 21:49 
nowicjusz
nowicjusz

zajaczek83 napisał(a):
wsmuga napisał(a):
czy jest ktoś zainteresowany kupnem słupka metalowego 2500x50x30mm grubość blachy 1,5mm cena około 23zł. Proszę o PW

Sprawdzałem u siebie i tak cena brutto gr. ścianki 2mm. Sztanga 6m
30/30. 30zł
30/60. 45zł
40/40. 38zł
60/60. 60zł
Do profilu o gr. ścianki 3mm trzeba dodać plus minus 15zł
30/60 wychodzi podobnie z tym że z odpadu mam jeszcze 4 kawałki po 25cm do przyspawania na dole słupka po 2 na słupek.
Może kiedyś rozważę taką opcje.

ooo widzę zainteresowanie i dobrze cena którą podałem dotyczy słupków gotowych fabrycznych przeznaczonych na winorośl w poniedziałek mam otrzymać ofertę to podam więcej info słupków i drutów, zamawiam słupki na swoja winnice chciałem się podzielić(może ktoś skorzysta może nie ja będę miał na pewno) a co do tematu to dzięki bardzo za odpowiedz, sam kiedyś robiłem słupki na winnice około 25 arów wiec wiem że z profili wychodzi taniej(trzeba tylko doliczyć swój czas i parę drobiazgów) ale teraz chce sobie dać słupki które są do tego przeznaczone i tyle nie chodzi mi o to czy te czy tamte są leprze te są tańsze, te droższe tyle w tym temacie, wiem i rozumiem wszystkich każdy wybiera dla siebie to co uważa za słuszne

a jeżeli można spytać to jak robisz oczka na drut nacinasz, spawasz nakrętki, podkładki, wiercisz czy masz jakiś inny patent?

Pozdrawiam Serdecznie i życzę wszystkim super słupków które przetrwają nawet 1000 lat :)

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 01:40 
Ekspert
Ekspert

wsmuga napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
wsmuga napisał(a):
czy jest ktoś zainteresowany kupnem słupka metalowego 2500x50x30mm grubość blachy 1,5mm cena około 23zł. Proszę o PW

Sprawdzałem u siebie i tak cena brutto gr. ścianki 2mm. Sztanga 6m
30/30. 30zł
30/60. 45zł
40/40. 38zł
60/60. 60zł
Do profilu o gr. ścianki 3mm trzeba dodać plus minus 15zł
30/60 wychodzi podobnie z tym że z odpadu mam jeszcze 4 kawałki po 25cm do przyspawania na dole słupka po 2 na słupek.
Może kiedyś rozważę taką opcje.

ooo widzę zainteresowanie i dobrze cena którą podałem dotyczy słupków gotowych fabrycznych przeznaczonych na winorośl w poniedziałek mam otrzymać ofertę to podam więcej info słupków i drutów, zamawiam słupki na swoja winnice chciałem się podzielić(może ktoś skorzysta może nie ja będę miał na pewno) a co do tematu to dzięki bardzo za odpowiedz, sam kiedyś robiłem słupki na winnice około 25 arów wiec wiem że z profili wychodzi taniej(trzeba tylko doliczyć swój czas i parę drobiazgów) ale teraz chce sobie dać słupki które są do tego przeznaczone i tyle nie chodzi mi o to czy te czy tamte są leprze te są tańsze, te droższe tyle w tym temacie, wiem i rozumiem wszystkich każdy wybiera dla siebie to co uważa za słuszne

a jeżeli można spytać to jak robisz oczka na drut nacinasz, spawasz nakrętki, podkładki, wiercisz czy masz jakiś inny patent?

Pozdrawiam Serdecznie i życzę wszystkim super słupków które przetrwają nawet 1000 lat :)

Cześć ceny profili podałem dla tylko dla przykładu.
Trafne stwierdzenie że każdy wybiera dla siebie to co uważa za słuszne,opcji jest parę kwestia wyboru,a każda opcja ma swoje plusy i minusy.

Jeszcze nie robiłem metalowych(mam drewniane),ale gdybym robił spawał bym nakrętki (na pewno nie nacinał słupka),dodatkowo nakrętkę naciął bym od góry(po skosie tak żeby drut sam nie wyskakiwał)na wypadek ewentualnej wymiany jednego słupka. W takim przypadku nie wyplatasz drutu do tego który zawiódł tylko wypinasz na nim.
Wiem że jak się robi to tak żeby stał jak najdłużej,ale różne wypadki mogą się zdarzyć.
W tej chwili w swoich akacjowych mam powkręcane haczyki ,w razie potrzeby rozginam odpinam druty i wymieniam słupek.
Druty z jednej strony mam na stałe z drugiej zakończone kawałkiem łańcuszka (pomysł zgapiony z forum) latem naciągam jak mi pasuje,na zimę luzuje.

-- sobota, 9 stycznia 2016, 01:40 --

http://www.fotosik.pl/zdjecie/981fdf765dc77402
Tutaj widać taki łańcuszek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 11:17 
czeladnik
czeladnik

Mam jeszcze pare zdjęć z montażu to wrzucam. Jak to mówił klasyk "projekt własny- wykonanie ja i brat"
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Ostatnio edytowano sobota, 9 stycznia 2016, 11:52 przez looney31, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 11:37 
Ekspert
Ekspert

No i bardzo ładnie. Widać że starasz się robić rusztowanie solidne, estetyczne i na wiele lat, Też ostatnio tak staram się robić.
Niemniej jednak przez pierwsze 6-8 lat miałem wszystko posadzone na na prędko, bez sznurka i rusztowań- było krzywo.
Ale nie powiem, plony były i to ładne. No ale po latach postanowiłem poprawę i wszystko wyrównać. Poprawiać było trudno.
Wizualnie jest lepiej. Rośliny tego i tak nie widzą, a plonują jak chcą.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2016, 12:20 
Kiper
Kiper

@looney31 fajna fotorelacja. Także zamierzam iść w metal. Zastanawiałem się właśnie nad Agro-tkaniną i jak widzę większość na forum jej używa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1